WERKEN ALS FREELANCER
Ga op freelance basis aan de slag met verschillende projecten naast jouw studie.
E-BOEK: ”WERKEN ALS FREELANCER”
Denk je erover na om als freelancer aan de slag te gaan? Dan heeft dit e-boek waarschijnlijk wel wat handig advies voor jou als startende freelancer. Bij het starten als ondernemer komen een aantal zaken kijken waarvan het handig is om op de hoogte te zijn. In dit e-boek gaan wij deze zaken bespreken en geven wij jou wat handige tips mee.
Wij hopen natuurlijk dat je daarna besluit om aan de slag te gaan via Student Inhuren als freelancer. Student Inhuren biedt namelijk de mogelijkheid om freelance studenten te bemiddelen. Wij hebben een divers aanbod van opdrachten en projecten voor freelancers. Op dit moment richt Student Inhuren zich uitsluitend op de zakelijke dienstverlening en de logistiek. In deze sectoren zou je dan ook jezelf op freelancebasis in kunnen zetten.
WAT IS EEN FREELANCER?
Om te beginnen zijn een zzp’er (zelfstandige zonder personeel) en een freelancer hetzelfde. In dit e-boek gebruiken wij alleen de term ‘’freelancer’’ en bedoelen wij daarmee dus hetzelfde als een zzp’er.
Oké, nu ter zake. Wat is een freelancer nou precies? Er zijn verschillende definities op het internet te vinden. De verwarring komt vaak doordat niet iedere freelancer een KvK nummer heeft maar wel iedereen met een KvK nummer die zichzelf inzet een freelancer is.
Wij spreken van een freelancer wanneer iemand beschikt over een inschrijving bij de KvK, een btw-nummer, een zakelijk rekeningnummer en zelfstandig voor eigen rekening opdrachten kan uitvoeren. Dit is de definitie die wij bij Student Inhuren hanteren. Voldoe jij niet aan één van deze voorwaarden? Dan kom je helaas nog niet in aanmerking voor de freelance opdrachten van Student Inhuren.
WAAROM WERKEN OP FREELANCE BASIS?
Waarom kiezen mensen er nou precies voor om op freelance basis te gaan werken? Het aantal freelancers in Nederland is sinds het begin van deze eeuw jaarlijks gestaag doorgegroeid. Er zijn een aantal redenen waarom er steeds meer mensen op freelance basis besluiten te werken.
STEEDS MEER ‘’STUKWERK’’
Met stukwerk bedoelen wij het geval waarin bedrijven besluiten voor losse werkzaamheden geen personeel aan te nemen maar dit ‘’per stuk’’ uit te besteden aan externe. De reden hiervan is dat het werk vaak niet zoveel is dat er iemand voor in dienst genomen hoeft te worden maar te veel om het aan externe medewerkers te geven.
Een voorbeeld hiervan is in het geval van een blog die freelancers inhuurt voor grafische vormgeving en het schrijven van blogs en content. De artikelen moeten per stuk worden aangeleverd. Het is in dat geval niet noodzakelijk om hiervoor medewerkers in dienst te nemen. Het werk kan dat per blog worden uitbesteed aan één of meerdere freelancers.
FREELANCE WERK IS EEN ONDERDEEL VAN DE FLEXIBELE SCHIL!
De flexibele schil van een bedrijf zijn alle werknemers die niet vast in dienst zijn bij een organisatie. Hieronder vallen medewerkers met een oproepcontract, uitzendcontract, payrollcontract en freelancers.
Het voordeel van de flexibele schil is dat een organisatie niet verplicht is de medewerkers in te huren of vaste uren aan te bieden. Uiteraard kan je wel als freelancer projectafspraken maken waarbij het de opdrachtgever verplicht wordt gemaakt om jou voor een vooraf afgesproken aantal uren in te huren.
ANDERE REDENEN ZIJN:
- Werkgevers hebben geen werkgeverskosten;
- Werkgevers hebben geen werkgeversrisico’s;
- Er zijn een aantal belastingvoordelen voor kleinere ondernemers (freelancers).
WAT IS HET GROTE VERSCHIL MET EEN ‘’REGULIER DIENSTVERBAND’’?
Er zijn een aantal zaken die fundamenteel veranderen zodra jij ervoor kiest om op freelance basis aan de slag te gaan. De volgende zaken worden anders:
- Werkgevers zijn vanaf nu opdrachtgevers;
- Je ontvangt geen loonstrook meer maar verstuurt facturen;
- Daardoor moet je zelf je eigen administratie gaan bijhouden;
- Je loopt debiteurenrisico’s;
- Je moet meerdere opdrachtgevers hebben;
- Je moet ieder kwartaal btw-aangifte gaan doen;
- Een opdrachtgever kan er makkelijker voor kiezen jou niet te betalen wanneer het afgeleverde werk niet aan de afgesproken kwaliteitseis voldoet;
- Je moet zelf actief aan je netwerk werken om voldoende werk binnen te halen.
Zoals je ziet is op freelancebasis heel iets anders dan in dienst zijn bij een opdrachtgever. Vaak horen wij flexkrachten van Student Inhuren zeggen dat ze meer zouden verdienen als ze op freelancebasis zouden werken. Dit is in de meeste gevallen niet helemaal waar.
De bovengenoemde veranderingen zijn ook meteen de risico’s waarmee je te maken krijgt wanneer je op freelancebasis gaat werken. Immers; wie zegt dat jouw klanten op tijd gaan betalen binnen de afgesproken termijn? Wat wanneer jij vergeet btw-aangifte te doen? Wat doe je wanneer je een week geen werk hebt binnen weten te halen?
Het is niet ons doel om jou af te schrikken om als freelancer te gaan werken. Door je goed bewust te zijn van deze risico’s maak jij de kans om succesvol als zelfstandige te werken veel groter. Neem dus de tijd om je goed in te lezen voordat je de keuze maakt.
DE RISICO’S EN HOE JE JEZELF KAN INDEKKEN
Dit is het belangrijkste deel van dit e-boek. Lees het goed en stel eventueel je vragen via ons forum. De medewerkers van Student Inhuren zullen jou vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.
WERKGEVERS ZIJN VANAF NU OPDRACHTGEVERS
Voor sommige mensen zal de reactie hierop zijn iets in de trant van: ‘’Ik zie mijn werkgever nu ook als mijn opdrachtgever, wat is het verschil?’’. Dat is ook zeker waar. En we waarderen het als mensen dit zeggen omdat het aangeeft dat mensen hun werk serieus nemen. Alleen wanneer je niet meer spreekt van een werkgever maar van een freelance opdracht vervallen ook jouw werknemersrechten.
Daarbij komt nog eens dat jij nu als ondernemer een naam aan het opbouwen bent. In de marktplaats kan jij bij minder afgeleverd werk een slechte naam opbouwen. Het nadeel daarvan is dat je minder opdrachtgevers weet te vinden dan je nodig hebt om rond te komen.
Vergeet niet, als freelancer heeft de opdrachtgever geen werkgeversverplichting meer. Lever jij deze klus minder kwalitatief werk dan kan jouw opdrachtgever voor een andere freelancer kiezen.
TIP!
Neem alleen werk en opdrachten aan waarvan je zeker weet dat je dit ook kan. In het begin kan dit moeilijk zijn omdat je al het werk keihard nodig hebt. Snij jezelf niet in de vingers en blijf zo rationeel mogelijk. Neem dus alleen werk aan dat echt binnen jouw competenties past.
FACTUREN, ADMINISTRATIE EN DEBITEURENRISICO’S
Als freelancer moet je je eigen administratie gaan voeren. Je moet facturen gaan verzenden, ervoor zorgen dat je facturen worden voldaan en je ontvangen en uitgegeven btw gaan bijhouden.
In de praktijk zien wij dat het facturen sturen vaak niet voor problemen zorgt. De problemen ontstaan vaak wanneer opdrachtgevers de facturen te laat betalen of helemaal niet. Het helemaal niet betalen van de facturen lijkt misschien heftig maar het gebeurt vaker dan je denkt. Met name bij faillissementen in bijvoorbeeld de bouw komt het veel voor dat freelancers kunnen fluiten naar hun geld.
Facturen sturen is dus 1 maar het geld daadwerkelijk ontvangen is altijd een tweede. Een ander risico is het geval waarin bedrijven je altijd netjes betalen maar wel altijd te laat. Bijvoorbeeld in het geval waarin jij betalingen twee weken opschuift omdat je weet dat je opdrachtgever een betalingstermijn van 14 dagen heeft. Met andere woorden, je gaat er voor je eigen financiële situatie vanuit dat je over 14 dagen (twee weken) weer voldoende geld op je rekening hebt om je bedrijfskosten te voldoen. Maar wat nou als de factuur niet na 14 dagen netjes wordt voldaan? Maar bijvoorbeeld pas na 6 weken? Dan ontstaat er dus een gat van 4 weken dat jij wel moet kunnen overbruggen.
TIP!
Voordat je een opdracht besluit aan te nemen moet je erachter zien te komen of er een grote kans is dat een opdrachtgever in de nabije toekomst niet aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.
Een simpele manier om dit te doen is door een kredietrapport uit te draaien op het KvK nummer van de onderneming waar je je facturen naar moet sturen. Systemen zoals Creditsafe zijn hiervoor uitermate geschikt.
JE MOET IEDER KWARTAAL BTW-AANGIFTE DOEN
Als freelancer ben je voor de wetgeving btw plichtig. Dat betekent dat de fiscus ieder kwartaal van jou wil weten wat je hebt gefactureerd aan btw. Dit moet je ook ieder kwartaal aangeven bij je aangifte. Ook als je niets hebt gefactureerd dat kwartaal. Doe je dit niet? Dan zal de belastingdienst jou een naheffing sturen waar je niet blij van wordt. Zorg er dus voor dat je dit voor bent.
TIP!
Zet ieder kwartaal meerdere reminders in je agenda zodat je op tijd je btw-aangifte doet.
MEERDERE OPDRACHTGEVERS
Als freelancer moet je minimaal drie opdrachtgevers per jaar hebben. Heb je dit niet en werk je bijvoorbeeld op vaste basis voor maar één werkgever? Dan zal de fiscus dat aanmerken als een zogenaamd verkapt dienstverband. Dat kan zorgen voor naheffingen en gezeur.
De vraag is natuurlijk: Hoe kom je nou zo snel mogelijk aan meerdere opdrachtgevers? Dit is de grote kunst van het ondernemen. Weest je ervan bewust dat je als freelancer wordt ingehuurd door je opdrachtgevers omdat je kwaliteitswerk biedt dat ze niet zomaar via een andere weg kunnen vinden.
TIPS!
- Zorg ervoor dat je een uitstekende dienst levert;
- Zorg ervoor dat je voldoende tijd steekt in netwerken en nieuwe contacten opdoen;
- Laat je bemiddelen door Student Inhuren 😉
HOE WORDT JE FREELANCER?
Mocht je aan de slag willen gaan als freelancer dan moet je om te beginnen jezelf inschrijven bij de KvK. De KvK is de instantie die alle ondernemers in Nederland registreert. Nadat jij je hebt ingeschreven bij de KvK krijg je een KvK nummer die gekoppeld is aan je bedrijfsnaam. Vervolgens moet je een zakelijke rekening openen en een btw-nummer aanvragen. De aanvraag van het btw-nummer verloopt via de KvK.
INGESCHREVEN EN DAN…?
Nadat jij je hebt ingeschreven bij de KvK wil je natuurlijk zo snel mogelijk opdrachten en projecten gaan scoren. Hier komt het laatste risico kijken dat wij hierboven hebben besproken. Namelijk; hoe komt je aan voldoende werk en hoe onderhoud je een netwerk van opdrachtgevers die jou op regelmatige basis inhuren?
Maar ook andere zaken moet je snel voor elkaar zien te krijgen. Namelijk een systeem om je administratie in te verwerken, een boekhouder die jou ieder jaar kan helpen met je aangifte inkomstenbelasting.
We zouden je graag helpen met deze zaken op orde te krijgen. Echter, wij zijn van mening dat je dit als ondernemer zelf voor elkaar moet zien te krijgen. Wel kunnen wij je op weg helpen. Student Inhuren heeft een groot aantal opdrachten voor freelancers in de zakelijke dienstverlening en logistiek.
Benieuwd of je in aanmerking komt voor onze opdrachten? Ga dan direct naar www.student-inhuren.nl/contact
INFORMATIE AANVRAGEN
Contact
Telefonisch:
085 239 2040
E-mail:
[email protected].
Kantoor:
Veenland 31, 2291 NS, Wateringen.
Openingstijden:
Op werkdagen tussen 08.00 en 18.00 uur.
Call inplannen
Plan een call in om jouw vacature, project of opdracht te bespreken.