Verder studeren na hbo

Ben jij leergierig en houd je van studeren, maar ben je bijna klaar met je hbo-opleiding? Dan kan je verder studeren na hbo. Wat zijn de voordelen van een universitair diploma ten opzichte van een hbo-bachelor diploma? Wij vertellen je er meer over in deze blog.

 

Doorstromen naar het wo

Vanuit het hbo kan je doorstromen naar het wo om daar je wo-bachelor of wo-master te halen. Als je begint aan een opleiding op het hbo of wo, volg je in eerste instantie een bacheloropleiding. Een bacheloropleiding heb je zowel op het hbo als op het wo, maar op het hbo duurt het vier jaar en op het wo duurt het 3 jaar. Na het afronden van je bachelor, kan je ervoor kiezen om door te stromen naar een masteropleiding.

Een master duurt gemiddeld één tot twee jaar. Als jij je hbo-bachelor nog niet hebt afgerond, is het ook mogelijk om door te stromen naar de universiteit.  Bij de meeste universitaire opleidingen is het namelijk zo dat je ook na het behalen van de Propedeuse op het hbo, kan doorstromen naar het wo.

 

De mogelijkheden op het wo

Na het afronden van een hbo-bachelor, kan je ervoor kiezen om door te stromen naar het wo om je kennis in dat vakgebied te verbreden of om een volledig nieuwe studie te doen. Als je je hbo-bachelor diploma op zak hebt, kan je zowel een bachelor als een master-studie gaan volgen op het wo. Voor het volgen van een wo-master, geldt vaak wel dat je een schakelprogramma of een pre-master moet hebben gevolgd.

 

Voordelen van een universitair diploma t.o.v. een hbo-diploma

Het volgen van een wo-studie is niet voor iedereen weggelegd. Je moet namelijk ook discipline hebben en je bent veel op jezelf aangewezen, je krijgt er ook minder hulp dan op het hbo. Het grootste voordeel van een wo-diploma, is dat de salarissen een stuk hoger liggen. Waar een hbo-studie vooral beroepsgericht is, is een wo-studie wetenschappelijk gericht.

Wo-opleidingen leiden je op voor beroepen waar je meer theoretisch te werk gaat vanuit jouw expertise en het doen van onderzoek is een groot aandeel binnen een beroep op wo-niveau. Als je een medisch specialist wil worden, is het noodzakelijk dat je in ieder geval een wo-studie geneeskunde hebt afgerond. Met een hbo-diploma kom je in dit geval dus niet ver.

 

Verschillen in de praktijk

Er zijn een aantal verschillen tussen een hbo- en een wo-opleiding. Één van de verschillen is bijvoorbeeld dat een hbo-studie, beroepsgericht is en een wo-studie, wetenschappelijk gericht is. Daarnaast ben je op het hbo verplicht om stage te lopen en is dit op het wo niet verplicht, maar heb je er wel de mogelijkheid voor. Ook krijg je op het hbo over het algemeen meer vakken en op het wo krijg je minder vakken, maar draait het meer om het verdiepen in de stof. Waar je op het hbo vooral in (project)groepen werkt, werk je op het wo voornamelijk zelfstandig en krijg je ook minder begeleiding.

 

Van mbo doorstromen naar hbo

Ben jij momenteel nog bezig met een mbo-opleiding en wil je doorstromen naar het hbo? Dan is dat uiteraard ook mogelijk, ook hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Ben jij benieuwd naar de voordelen van een afgeronde hbo-opleiding ten opzichte van een afgeronde mbo-opleiding? Lees dan de blog ‘Verder studeren na mbo’.

 

 

Ook interessant:

Bespaartips voor studenten

Een goed cv zonder werkervaring

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Annemieke Avontuur

Recruiter
06 27181445
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer