Een goed cv zonder werkervaring

Als je gaat solliciteren wordt er vrijwel altijd gevraagd naar je cv, oftewel je curriculum vitae. Dit is een overzicht waar naast je personalia, ook op staat wat voor opleidingen je hebt gevolgd, wat voor werkervaring je hebt en wat je vaardigheden zijn. Maar wat als je geen werkervaring hebt? Hoe maak je een goed cv zonder werkervaring? Wij vertellen je het in deze blog.

 

Heb je echt werkervaring nodig?

Bij veel banen wordt er gevraagd om een aantal jaren relevante werkervaring. Met relevante werkervaring wordt dan bedoeld dat ze op zoek zijn naar iemand die al ervaring heeft binnen soortgelijke functies of binnen hetzelfde bedrijf. Maar wat als je dit niet hebt? Er zijn banen waarbij je geen werkervaring nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan studentenbanen of bijbanen voor scholieren, meestal zijn het dan banen in de horeca, winkels of callcenters.

Dus het antwoord op de vraag ‘Heb je echt werkervaring nodig?’ is nee. Maar het kan ook zijn dat je interesse hebt in een baan waar wel naar werkervaring gevraagd wordt. Dan zou je voor kunnen stellen om er eerst stage te lopen, zo bouw je toch ervaring op en ziet het bedrijf ook dat je gemotiveerd bent en hiermee vergroot je je kansen bij het bedrijf.

 

Een goed cv zonder werkervaring opstellen

Als je na je studie voor het eerst gaat werken en nog geen werkervaring hebt, is het nog steeds mogelijk om een goed cv zonder werkervaring op te stellen. Het belangrijkste gedeelte is in dit geval het kopje ‘opleidingen’. Hier vermeld je natuurlijk alle opleidingen die je hebt gevolgd. Vaak weten bedrijven ook wel dat ze van iemand die net klaar is met een studie, niet kunnen verwachten dat hij/zij al jaren werkervaring heeft in de branche.

 

Naast je opleidingen, kan je de focus op je cv leggen op je vaardigheden. Vermeld waar je goed in bent, waar liggen je kwaliteiten? Denk bijvoorbeeld aan bepaalde programma’s waar je goed mee kan werken of denk aan workshops of minoren die je gevolgd hebt tijdens je studie. Dit kan je allemaal opnemen in je cv.

 

Tips voor een goed cv zonder werkervaring

Wij hebben een aantal tips voor je om toch een goed cv te maken zonder werkervaring:

 1. Vermeld welke certificaten en diploma’s je allemaal hebt
  Dit is een van de belangrijkste punten op een cv en hier kijkt elke werkgever naar. Het is dus belangrijk dat je benoemd welke diploma’s je hebt, maar ook certificaten die je bijvoorbeeld behaald hebt bij het volgen van cursussen of workshops kunnen relevant zijn om te vermelden.
 2. Geef aan waar je stage hebt gelopen
  Stages die je tijdens je studie hebt gelopen, komen het meest in de buurt van relevante werkervaring. Het is dus belangrijk dat je dit vermeld op je cv.
 3. Benoem je referenties
  Je hoeft referenties niet per se op je cv te vermelden, maar als je geen werkervaring hebt en wel stage hebt gelopen of een opleiding hebt gevolgd, kan dit wel handig zijn. Referenties hoeven niet alleen oude werkgevers van je te zijn, je kan namelijk ook docenten of stagebegeleiders doorgeven als referentie.
 4. Wees uniek
  Als je uniek bent, val je op. Probeer indruk te maken met een persoonlijk profiel, hiermee wordt je personalia bedoeld. Vermeld hier niet alleen je naam, leeftijd en contactgegevens, maar probeer het wat persoonlijker te maken. Schrijf bijvoorbeeld een korte introductie van wie je bent als persoon, je kan hierin ook vermelden waar je goed in bent of waar je passie ligt.

 

Wil jij graag een nieuwe baan, maar vind je het misschien lastig om actief te solliciteren? Dan is het handig om een Linkedin profiel aan te maken en deze zo goed mogelijk in te vullen. Voor tips kan je onze blog ‘Goed Linkedin profiel’ lezen.

 

Ook interessant:

Verder studeren na mbo

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Annemieke Avontuur

Recruiter
06 27181445
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer