Werken op freelance basis als student

Het leven van een student is duur, maar dat hoeven we jou waarschijnlijk niet uit te leggen. Het is dan ook, in de meeste gevallen, noodzakelijk om te werken naast je studie. Je kunt kiezen uit verschillende bijbanen. Zoals: vakkenvullen in de supermarkt, biertjes tappen achter de bar of werken in een kledingzaak. Toch zijn die standaard bijbanen niet voor iedereen weggelegd. Ben jij iemand die liever geld verdient met werkzaamheden die aansluiten op je studie of interesses? Dan is freelance werk naast je studie misschien perfect voor jou! Studenten denken vaak dat ze afgestudeerd moeten zijn om als freelancer aan de slag te kunnen, maar dat is onzin. Lees snel verder voor meer informatie over werken op freelance basis.

Wat is een freelancer?

Een freelancer is iemand die werkt op freelance basis. Dit houdt in dat je werkt zonder een vast dienstverband. Als freelancer val je onder de rechtsvorm eenmanszaak. Je bent als het ware je eigen baas en bepaalt zelf wat voor diensten je wilt aanbieden. Als freelancer kun je werken voor een (of meerdere) opdrachtgever(s). Het kan zijn dat je de term zzp’er (zelfstandige zonder personeel) wel eens bent tegengekomen. Dit komt grotendeels op hetzelfde neer, maar er zijn enkele verschillen. Lees hier meer informatie over de verschillen tussen beide vormen.

Hoe word je een freelancer?

Om freelancer te worden heb je relatief weinig nodig. Het begint allemaal met een goed plan. Wat voor diensten wil (en kun) je gaan aanbieden? Ben je goed in grafisch design? Dan kun je op freelance basis logo’s gaan ontwerpen. Heb je een grote passie voor schrijven? Ga dan aan de slag als freelance tekstschrijver. Het vervolg is vrij eenvoudig. Je schrijft jezelf in bij de Kamer van Koophandel en nadat je een KvK nummer en BTW nummer hebt ontvangen kun je aan de slag. In de meeste gevallen heb je als freelancer geen startkapitaal nodig. Dit ligt er natuurlijk aan welke diensten je wilt aanbieden en wat je daar allemaal voor nodig hebt.

De voordelen

Er zitten vele voordelen aan het werken op freelance basis. We zetten er enkele voor je op een rij:

  • Met je hobby geld verdienen: wie wil dat nou niet?!
  • Flexibel: je bepaalt zelf wanneer en vanaf waar je aan het werk gaat.
  • Netwerk: je ontmoet verschillende opdrachtgevers en bouwt daarmee een flink netwerk op.
  • Goed op je cv: uiteraard staan de werkzaamheden goed op je cv.
  • Tarief: Het uurtarief kun je zelf opstellen. Werken op freelance basis levert vaak veel meer op dan bij een normale bijbaan.

De nadelen

Naast de vele voordelen zitten er natuurlijk ook enkele nadelen aan.

  • Onzeker: geen opdrachten betekent geen inkomen. Dit kan een onzeker gevoel veroorzaken.
  • Administratie: de meeste ondernemers houden er niet zo van: de boekhouding. Helaas moet dat ook gebeuren. Als freelancer moet je ook belasting afstaan. Hou hier rekening mee, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
  • Risico’s: als ondernemer moet je zelf voor verzekeringen zorgen. Doe je dit niet dan kan dit in sommige gevallen voor grote problemen zorgen. Als student loop je gelukkig nog weinig risico.

Aan de slag!

Ben jij enthousiast geworden en wil je starten als freelancer? Neem dan een kijkje op de website van de KvK voor meer informatie. Succes!

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Annemieke Avontuur

Recruiter
06 27181445
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer