Goede stageplek vinden

Tijdens je studie komt er vaak ook een periode dat je stage gaat lopen. Tijdens je stage leer je veel en breng je veel tijd door op je stageplek, daarom is het voor jou natuurlijk belangrijk dat je het er ook naar je zin hebt. Maar is een goede stageplek vinden wel zo gemakkelijk? In deze blog geven wij je tips om een goede stageplek te vinden.

 

Stagelopen

Stagelopen kan voor sommigen spannend zijn, maar het is zeker goed voor je eigen ontwikkeling. Je leert er namelijk ontzettend veel van en je krijgt de kans om ervaring in de praktijk te doen. Daarnaast leer je een bedrijf ook goed kennen gedurende deze periode en kom je erachter wat leuk of juist niet leuk vindt om te doen. Op het mbo en hbo is een stage meestal verplicht en op het wo kan je hiervoor kiezen, maar is het niet altijd verplicht.

 

Hoe vind je een goede stageplek?

Het vinden van een goede stageplek gaat niet iedereen even makkelijk af. Dit kan aan meerdere factoren liggen, zo tellen je cv en motivatiebrief natuurlijk hard mee, maar kan het ook lastig zijn als je zelf veeleisend bent. Toch is het belangrijk dat je kritisch bent bij de zoektocht naar een geschikte stageplek, je moet er toch een tijdje aan de slag en dan is het van belang dat je het er naar je zin hebt. Goede begeleiding is daarbij ook essentieel, een stage is bedoeld om te proeven van het bedrijfsleven en als je geen goede begeleiding hebt gehad, kan je eigenlijk ook niet een goede mening vormen over het werk.

 

Wij hebben een aantal tips voor het vinden van een goede stageplek:

 

 1. Ga netwerken
  Vaak is er wel iemand uit je eigen kring die een goed bedrijf aanraadt en je directe omgeving zal altijd eerlijk tegen je zijn.
 2. Stel jezelf beschikbaar via Linkedin
  Linkedin is het online zakelijk platform en dus ook een prima plek waar jij zakelijke connecties kan opbouwen. Als je jezelf beschikbaar stelt via een bijdrage, wordt dit natuurlijk gezien door jouw connecties en zullen zij misschien ook weer in hun netwerk kijken of ze iemand kennen met een bedrijf waar ze nog op zoek zijn naar stagiaires.
 3. Zoek via vacaturebanken
  Vacaturebanken zijn websites waar studenten eigenlijk als eerst naar kijken en logisch, want hier vind je het grootste aanbod aan stages. Het nadeel is alleen wel, dat je veel concurrentie hebt, iedereen solliciteert namelijk via vacaturebanken.

 

De voordelen van stage lopen

Stage lopen brengt veel voordelen met zich mee, wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

 • Je gaat je oriënteren op de arbeidsmarkt.
  Dit is het grootste doel van een stage, dat je je als student gaat oriënteren op de arbeidsmarkt. Hierdoor kom je erachter wat je wel en niet leuk vindt.
 • Je krijgt de kans om je kennis in de praktijk toe te passen.
  Alles wat je op school in de theorie hebt geleerd, kan je nu eindelijk toepassen in de praktijk.
 • Er wordt alvast kennis gemaakt met het werkritme.
  De stap van studeren naar 4 of 5 dagen werken is groot, daarom kan je hier gelukkig tijdens stages alvast aan wennen.
 • Bij een succesvolle stage, bestaat er de kans dat je er mag blijven werken.
  Stages geven je nieuwe kansen, als jij een stage succesvol hebt afgerond, is de kans aanwezig dat het bedrijf je een baan aanbiedt.
 • Je komt achter je sterke- en verbeterpunten.
  De werkvloer is de plek waar jij erachter komt waar je goed in bent en waar je juist minder goed in bent.

 

Ook interessant:

Wat is een traineeship

Verder studeren na hbo  

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Annemieke Avontuur

Recruiter
06 27181445
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer