Wat is een traineeship

Steeds meer bedrijven bieden tegenwoordig traineeships aan. Dit doen bedrijven om nieuw talent de mogelijkheid te bieden om zich te ontwikkelen tot specialist in een bepaald vakgebied binnen dat bedrijf. Dit is zowel voor de trainee als voor het bedrijf voordelig. Maar wat is een traineeship precies en waarom werkt dit zo goed?

 

 

Wat houdt een traineeship in?

Een traineeship is als het ware een soort startersfunctie bij een organisatie, waarbij het de bedoeling is dat de trainee wordt opgeleid tot een specialist binnen een bepaald vakgebied. Een combinatie van werken en leren staat hierbij centraal. Meestal duurt zo een traineeship een aantal maanden tot een jaar en werk je gedurende deze periode aan verschillende projecten en soms ook binnen diverse afdelingen binnen het bedrijf. Het is de bedoeling dat je na de traineeship doorstroomt naar de functie die het best bij jou past en aansluit op je wensen en capaciteiten.

 

De voordelen

Er zijn veel voordelen verbonden aan het volgen van een traineeship. Misschien twijfel je zelf ook wel om er een te doen, in dat geval hebben wij de voordelen alvast voor je op een rijtje gezet:

 

 1. Leren en werken tegelijk
  Waar het om draait is dat je leert en werkt tegelijk. Voor velen komt dit misschien over als een stage, maar dit is toch weer anders. Bij een traineeship krijg je namelijk betaald voor het werk dat je verricht, terwijl je leert. Je ontvangt een starterssalaris en het is dus niet te vergelijken met een stagevergoeding.
 2. De opleidingskosten zijn voor de werkgever
  Het mooie aan een traineeship is, dat je geen dure en langdurige opleiding hoeft te volgen, de werkgever betaalt namelijk jouw ‘opleiding’.
 1. Je werkt aan je eigen persoonlijke ontwikkeling
  Tijdens dit traject ben je niet alleen bezig met het leren kennen van de organisatie, maar is er ook voldoende ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Je leert gedurende de traineeship ook veel over jezelf en je eigen capaciteiten en uitdagingen.
 2. Het vergroten van je kansen binnen het bedrijf
  Het bedrijf waar je de traineeship volgt, investeert in je. Je komt hier eigenlijk blanco binnen en het is hun taak om jou op te leiden tot een specialist. Niet alleen leer je veel binnen een bepaald vakgebied, maar leer je ook de organisatie goed kennen en hiermee vergroot je natuurlijk je kansen binnen het bedrijf.
 3. Persoonlijke begeleiding
  Het grootste verschil tussen het volgen van een traineeship en het volgen van een studie in de schoolbanken, is dat je persoonlijke begeleiding krijgt. Meestal is er een coach binnen het bedrijf aangewezen om jou te begeleiden en op te leiden. Je hebt op deze manier altijd iemand om op terug te vallen.
 4. Duidelijk beeld van de organisatie
  Omdat je voor een langere periode binnen een bepaald bedrijf gaat leren en werken en misschien ook kan proeven van verschillende afdelingen, krijg je een duidelijk beeld van de organisatie. Iets wat stagiaires vaak niet volledig krijgen, omdat ze niet voor langere periode bij een bedrijf stage lopen.

 

CBBS reportage 173

 

Wat verdien je als trainee?

Voordat je besluit om een traineeship te volgen, wil je natuurlijk wel weten wat je gaat verdienen als trainee. Omdat je als trainee eigenlijk in een startersfunctie terecht komt, verdien je ook ongeveer hetzelfde als een starter binnen een bepaalde functie. Het salaris kan net als binnen elk vakgebied, per functie verschillen. Nadat de traineeship afgelopen is, bieden organisaties vaak de kans om er te blijven werken en het salaris zal dan ook in de meeste gevallen omhooggaan.

 

Ook interessant:

Verder studeren na hbo

Bespaartips voor studenten

Een goed cv zonder werkervaring

 

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer