Student
inhuren

Welke vragen stel je aan een sollicitant

Welke vragen stel je aan een sollicitant

Als je als werkgever op zoek bent naar nieuwe medewerkers, start je een sollicitatieprocedure. En meestal volgt er na de eerste ronde (motivatiebrieven ontvangen en beoordelen) een tweede ronde waarin je potentiële medewerkers uitgenodigd op gesprek. Maar wat wil je tijdens zo een sollicitatiegesprek van de sollicitant weten? En welke vragen stel je aan een sollicitant? In deze blog vertellen wij jou daar meer over.

Sollicitatieprocedure starten

Meestal begint een sollicitatieprocedure met het plaatsen van een vacature op de eigen website en/ of vacaturesites. Nadat de vacature is geplaatst, zal het balletje gaan rollen en zullen er mensen naar solliciteren. Vanaf hier is het weer jouw taak als werkgever om de ontvangen motivatiebrieven te controleren en te beoordelen. Nadat je de sollicitaties hebt beoordeeld, maak je een keuze, hoeveel van de sollicitanten ga je uitnodigen op gesprek en wie ga je uitnodigen?

Tijdens het gesprek

Nadat je de sollicitanten telefonisch of via de mail hebt uitgenodigd om op gesprek te komen, is het van belang dat je het gesprek alvast voorbereid. Bedenk wat je precies te weten wil komen tijdens het gesprek en aan de hand daarvan stel je vragen op. Tijdens een sollicitatiegesprek zal er ook weer nieuwe informatie naar boven komen en daar moet je natuurlijk ook weer op inspelen. Houd er rekening mee dat je een sollicitatiegesprek dus niet volledig kan voorbereiden.

Welke vragen stel je aan een sollicitant?

Een van de vragen die eigenlijk in elk gesprek gesteld wordt is ‘Vertel eens iets over jezelf’. Deze vraag wordt meestal aan het begin van het gesprek gesteld, het is een open vraag en er kan dus ook een uitgebreid en antwoord op komen. Aan de hand van deze vraag kom je er meteen achter of de sollicitant een open en sociaal persoon is. Antwoord de sollicitant deze vraag kort en zijn vragen als ‘wat doe je in het dagelijks leven’ en ‘wat zijn jouw hobby’s’ nog niet beantwoord? Dan kan je ervan uitgaan dat dit een wat meer timide persoon is, die misschien eerst nog uit zijn/ haar schulp moet trekken om los te komen.

Maar naast deze vraag zijn er een aantal andere vragen die niet kunnen ontbreken bij een goed sollicitatiegesprek. Welke vragen stel je aan een sollicitant?

  1. Wat zijn je sterktes?
    Je wil natuurlijk weten wat je aan deze kandidaat hebt, het kennen van de sterktes van je medewerkers is belangrijk. Zo weet je wat je aan ze hebt en voor welke taken je ze het best kan inzetten.
  2. Wat zijn je verbeterpunten?
    Veel werkgevers gebruiken in plaats van ‘verbeterpunten’, het woord ‘zwaktes’. Maar dit kan negatief klinken. Bij verbeterpunten zullen sollicitanten sneller iets op kunnen noemen.
  3. Waarom heb je naar deze functie gesolliciteerd?
    Dit is ook een van de eerste vragen die er meestal gesteld worden. Je bent als werkgever natuurlijk benieuwd wat degene aan de functie aantrok. Aan het antwoord op deze vraag kan je meestal al afleiden of iemand daadwerkelijk geïnteresseerd is in deze functie of dat diegene gewoon een baan zoekt, ongeacht wat voor functie of wat voor bedrijf het is.
  4. Waar zie jij jezelf over een X aantal jaar?
    Aan de hand van het antwoord op deze vraag, kan je als werkgever meteen inschatten wat je aan deze persoon hebt. Ziet deze persoon zichzelf doorgroeien binnen dit bedrijf, dan weet je dat je waarschijnlijk een werknemer voor langere tijd hebt. Geeft de sollicitant aan dat hij/ zij de ambitie heeft om zelf een onderneming op te starten, dan weet je dat dit een baan is voor de korte termijn. En zo zijn er natuurlijk nog een hoop andere vragen die van belang zijn om te stellen tijdens een sollicitatiegesprek.

 

Anoniem solliciteren

Hebben sollicitanten bij jouw bedrijf de mogelijkheid om anoniem te solliciteren? En waarom wel of waarom niet? In onze blog over anoniem solliciteren lees je er van alles over. Welke voor en nadelen zijn er verbonden aan anoniem solliciteren en helpt het echt om de diversiteit binnen bedrijven te vergroten en de discriminatie te verminderen?

Student-inhuren.nl

Student-inhuren.nl is een modern uitzendbureau dat zich met name richt op studenten. Maar ook jij als werkgever hebt de mogelijkheid om ons in te schakelen en vacatures op onze website te plaatsen. Wij helpen zowel de werkzoekenden aan een baan als de werkgevers aan werknemers. Wil jij graag een vacature plaatsen op onze website of ben jij benieuwd wat wij nog meer voor jou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Een student inhuren? 

Ben je op zoek naar een medewerker? Dan kan je via Studentinhuren.nl een student of uitzendkracht inhuren voor zowel vacatures, opdrachten én projecten.