Anoniem solliciteren

Wat houdt anoniem solliciteren precies in en is het juist wel of niet goed om te doen? In deze blog vertellen we jou er meer over.

Wat is anoniem solliciteren

Anoniem solliciteren is solliciteren waarbij alle persoonsgegevens van de sollicitant anoniem blijven. Dit zorgt ervoor dat iedereen een eerlijke kans krijgt en écht op vaardigheden en ervaring wordt aangenomen. Op deze manier kunnen werkgevers niet (onbewust) discrimineren. Als bedrijven de mogelijkheid bieden om anoniem te solliciteren, is het wel aan te raden dat elke sollicitant anoniem blijft, want anders kan het zo zijn dat ze de kandidaten uitkiezen die niet anoniem zijn gebleven.

De voordelen van anoniem solliciteren

Anoniem solliciteren is niet zomaar de wereld in geroepen, er moeten natuurlijk wel een aantal voordelen aan verbonden zijn.

 • Je wordt beoordeeld op wat je kan:
  Het grootste voordeel is natuurlijk dat je echt wordt beoordeeld op je competenties, vaardigheden en kennis. Er kan niet gekeken worden naar afkomst, geslacht of leeftijd, dus ook onbewust kan er niet gediscrimineerd worden.
 • Meer diversiteit binnen bedrijven:
  Als er anoniem gesolliciteerd wordt, kan er dus niet gekozen worden op basis van huidskleur, afkomst, geslacht of leeftijd en op deze manier is er meer kans dat je een divers team aanneemt.
 • De drempel om te solliciteren ligt lager:
  Er zijn een hoop mensen die bij bepaalde bedrijven of voor bepaalde functies niet durven te solliciteren omdat, ze bij voorbaat al denken niet aangenomen te worden, vanwege hun achtergrond of andere kenmerken. Als men anoniem kan solliciteren, ligt de drempel lager om alsnog te solliciteren.

 

De nadelen van anoniem solliciteren

Toch zitten er ook nadelen verbonden aan het anoniem solliciteren.

 • Positieve discriminatie is ook uitgesloten:
  Het zou zomaar kunnen dat je met anoniem solliciteren, juist minder diversiteit op de werkvloer creëert. Er zijn ook bedrijven die aan positieve discriminatie doen en juist op zoek zijn naar werknemers met een bepaalde achtergrond, omdat er misschien al genoeg medewerkers zijn met dezelfde achtergrond. Als de sollicitanten anoniem blijven, weet je niet wie je aanneemt dus kan je ook niet op diversiteit selecteren.
 • Je blijft nooit de gehele sollicitatieprocedure volledig anoniem. Er zijn ook mensen die vinden dat het toch geen zin heeft, omdat een gesprek altijd onderdeel blijft van een sollicitatieprocedure. Bedrijven kunnnen je dus wel uitnodigen op gesprek, maar na het gesprek alsnog ervoor kiezen om je niet aan te nemen.

 

Waarom anoniem solliciteren?

Anoniem solliciteren is een oplossing om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Ook is het daardoor makkelijker voor werkzoekenden om te solliciteren, de drempel ligt lager. Anoniem solliciteren verhoogd daarnaast ook de kans op diversiteit binnen bedrijven en dat zal uiteindelijk leiden tot meer creativiteit en respect op de werkvloer.

 

Werkt het echt?

Of het echt werkt, daar zijn de meningen over verdeeld. Het blijft een lastig punt en de een is er wel een voorstander van en de ander niet. Momenteel wordt anoniem solliciteren nog niet bij veel bedrijven toegepast, omdat het simpelweg niet goed te handhaven is. Als persoonlijke gegevens zoals e-mailadres anoniem moeten blijven, hoe zal een werkgever dan contact met de sollicitant opnemen en als het geslacht onbekend is, hoe moet de sollicitant dan aangesproken worden? Dat zijn allemaal punten waar nog eens goed over nagedacht moet worden. Daarnaast kunnen bedrijven je alsnog weigeren, nadat het sollicitatiegesprek is geweest.

 

CV voorbeelden student

Het maken van een goed CV is niet voor iedereen even makkelijk. Wat moet er precies op je CV komen te staan en kan je er ook een foto van jezelf bij plaatsen? Het antwoord op deze vragen vind je in onze blog ‘CV voorbeelden student’.

 

Over Studentinhuren

Studentinhuren is een moderne bemiddelaar en specialist op de Nederlandse arbeidsmarkt. Wij hebben een groot aanbod aan vacatures in onze vacaturebank, gericht op studenten. Maar onze vacatures zijn niet enkel voor studenten geschikt, wij hebben voor alle werkzoekenden een passende baan. Of je nou op zoek bent naar een fulltime baan of parttime, op oproepbasis of projectbasis, wij hebben voor ieder wat wils. Ben jij geïnteresseerd in een van onze vacatures, heb je hier een vraag over of wil je simpelweg meer informatie over Studentinhuren? Schroom niet en neem dan contact met ons op!

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer