Studiekeuzestress

Studeren is een spannende fase in het leven van veel jongeren. Studeren opent de deuren naar nieuwe mogelijkheden en levensfases, maar kan ook gepaard gaan met veel onzekerheid en angst. Studiekeuzestress is dan ook een veelvoorkomend probleem dat velen ervaren tijdens dit cruciale moment in hun leven. In deze blog delen we tips om ermee om te gaan.

 

Wat zijn de oorzaken van studie keuzestress?

Studiekeuzestress kan door verschillende oorzaken komen. Zo ervaren bijvoorbeeld veel studenten, externe druk. Deze druk komt vanuit onder andere familie, vrienden en de samenleving, zij hebben vaak hoge verwachtingen waardoor jongeren zich onder druk gezet voelen om de juiste studiekeuze te maken. Daarnaast speelt onzekerheid over interesses ook een grote rol, veel studenten worstelen met het identificeren van hun ware interesses en passies, wat kan leiden tot twijfel en angst bij het maken van een studiekeuze. En dan heb je uiteraard ook nog de angst voor de toekomst, het maken van de juiste keuze is namelijk essentieel voor je toekomst. De gedachte van een ongelukkige carrière of financiële problemen, veroorzaakt vaak angst en stress.

 

Tips om studiekeuzestress te verminderen

Wij hebben een aantal tips voor je om studie keuzestress te verminderen:

 

  1. Doe goed onderzoek: verzamel informatie over verschillende studiemogelijkheden. Praat met andere studenten, professoren en loopbaanadviseurs om meer inzicht te krijgen in de inhoud van een bepaalde studie en de carrièremogelijkheden.
  2. Ga proefstuderen: het bijwonen van open dagen en proefstudiedagen kan jou een realistisch beeld geven van een studie en de algehele sfeer op een hogeschool of universiteit. Dit helpt bij het nemen van een weloverwogen beslissing.
  3. Praat erover: het delen van jouw gevoelens en twijfels met vertrouwde personen in je omgeving, zoals bijvoorbeeld je familie, vrienden of een mentor kan enorm opluchten. Probeer dus ook zeker je gedachten en emoties naar hen te uiten.
  4. Doe aan zelfreflectie: neem vooral de tijd om jezelf goed te leren kennen. Ontdek waar jouw interesses en talenten liggen en op welke gebieden je je nog wat meer kan ontwikkelen. Dit helpt je om een beter beeld te krijgen van welke studierichting het best bij jou past.
  5. Stel realistische verwachtingen: probeer wel in je achterhoofd te houden dat er geen perfecte studie bestaat en dat er bij elke studie wel plus- en minpunten zijn. Het is normaal om tijdens je studieproces te ontdekken wat wel en niet bij jou past. Wees in ieder geval wel bereid om aanpassingen te maken indien nodig.
  6. Zoek ondersteuning: als de studiekeuzestress bij jou aanhoudt, overweeg dan professionele hulp van bijvoorbeeld een loopbaanadviseur of een psycholoog. Zij kunnen je begeleiden bij het nemen van een weloverwogen studiekeuze.

 

Het is vooral belangrijk om te onthouden dat het niet erg is als een studie achteraf toch niet helemaal bij je past, je hebt altijd nog de mogelijkheid om over te stappen naar een andere studie.

 

Ook interessant:

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer