Sollicitatiegesprek voeren als werkgever

Het voeren van een sollicitatiegesprek kan spannend zijn, niet alleen voor de werkzoekenden, maar ook voor de werkgever. Er zitten wel verschillen tussen sollicitatiegesprekken vanuit het perspectief van een werkzoekende en sollicitatiegesprekken vanuit het perspectief van een werkgever. In deze blog vertellen wij jou meer over een sollicitatiegesprek voeren als werkgever.

Tijdens het sollicitatiegesprek

In een sollicitatiegesprek moet niet alleen degene die solliciteert kunnen overtuigen, maar ook degene die medewerkers zoekt. Het is belangrijk dat het een match is en dat je als werkzoekende ook binnen het bedrijf en het team past. Er zijn een aantal standaard onderwerpen waar tijdens het gesprek over gesproken wordt. Zo wordt er meestal gevraagd naar de eigenschappen, interesses en wensen van een sollicitant, maar wordt er ook verteld over de organisatie, werkzaamheden en verwachtingen vanuit het bedrijf.

Elke werkgever heeft een eigen manier van sollicitatie gesprekken voeren, de een doet dit op een gestructureerde manier en heeft een vaste vragenlijst die hij/ zij doorloopt en de ander geeft de voorkeur meer aan ongestructureerde gesprekken en laat een sollicitatiegesprek natuurlijk lopen.

 

Gestructureerde sollicitatiegesprekken

Gestructureerde sollicitatiegesprekken worden meestal toegepast als er sprake is van meerdere kandidaten. Door als werkgever vooraf een vaste vragenlijst vast te stellen, kan je de kandidaten beter vergelijken met elkaar. Het is natuurlijk belangrijk dat je de beste kandidaat of kandidaten uitkiest en daarbij is het van belang dat je gestructureerde gesprekken voert. Ook zijn gestructureerde gesprekken effectiever voor het bepalen van competenties van de persoon in kwestie, dit vergroot ook meteen de kans om de beste uit te kiezen.

Ook wordt er tijdens gestructureerde gesprekken minder gesproken over interesses en is de kans kleiner dat er aan de hand van de antwoorden wordt beoordeeld. Als er niet veel tijd is, is een gestructureerd sollicitatiegesprek ook beter, deze gesprekken nemen vaak minder tijd in beslag dan ongestructureerde sollicitatiegesprekken.

 

Ongestructureerde sollicitatiegesprekken

Er zijn ook werkgevers die de voorkeur geven aan het voeren van ongestructureerde sollicitatiegesprekken. Hierbij zijn de vragen niet vooraf al bedacht en wordt er als het ware meer “gefreestyled”. Het voordeel aan dit type gesprek is, dat je waarschijnlijk veel meer te weten komt over de kandidaat dan dat je in eerste instantie in gedachte had. Ongestructureerde gesprekken zijn vaak ook wat informeler dan gestructureerde gesprekken en dit geeft vaak meer weg over de persoonlijkheid van een persoon.

Als er gesolliciteerd wordt bij bijvoorbeeld een callcenter of naar een functie als sales man, komt het goed uit als er een ongestructureerd sollicitatiegesprek gevoerd wordt. Hierbij is er meer ruimte voor small talk en wordt het een echt gesprek. Ook kunnen ongestructureerde sollicitatiegesprekken ervoor zorgen dat sollicitanten zich sneller op hun gemak voelen, als zij geen druk ervaren zullen ze ook beter presteren.

 

Sollicitatiegesprek voeren als werkgever vragen

Welke vragen kan je als werkgever het best stellen tijdens een sollicitatiegesprek? Meestal begin je met de vraag ‘Kan je iets over jezelf vertellen?’. Dit geeft de sollicitant meteen de kans om kort en krachtig te vertellen wie hij/ zij is en wat hem/ haar de geschikte kandidaat voor de functie maakt. Maar naast deze vraag zijn er natuurlijk nog meer vragen die je kan stellen.

  1. Waarom solliciteer je?
    Je wil natuurlijk weten wat de reden van de sollicitant is om hier te solliciteren. Daarnaast kan je aan de hand van het antwoord op deze vraag meteen achterhalen of hij/ zij zich in het bedrijf heeft verdiept.
  2. Wat zijn jouw sterke punten?
    Dit is iets wat elke werkgever over zijn/ haar medewerkers wil weten. Daarom is het van belang dat je deze vraag stelt, zo kan je er ook achter komen of de sollicitant over de kwaliteiten beschikt die nodig zijn voor de functie.
  3. Wat zijn je verbeterpunten?
    Ook dit is een vraag die belangrijk is, je wilt natuurlijk wel weten wat de mindere kanten van je werknemers zijn. Als een sollicitant goed weet wat zijn/ haar sterke en zwakke punten zijn, laat dat meteen zien dat degene zelfreflectie heeft en bereid is om te leren.
  4. Wat maakt jou geschikt voor deze functie?
    Dit wil elke werkgever wel weten, je moet tenslotte iemand aannemen die bij de functie past en de taken goed zal vervullen.
  5. Wat verwacht je van deze baan en organisatie?
    Laat ook aan de sollicitanten zien dat je niet enkel wat van hun verwacht, maar dat zij ook best wensen en verwachtingen mogen hebben. Zo kom je erachter of het een match is.

Welke vragen stel je

 

Over Student inhuren

Student inhuren is een moderne bemiddelaar op de Nederlandse arbeidsmarkt. Met de diverse vacatures binnen onze vacaturebank, kunnen wij jou aan een baan helpen. De banen die wij aanbieden zijn dan ook binnen verschillende branches. Of je nou als student op zoek bent naar een nieuwe baan of een werkgever bent die op zoek is naar nieuwe werknemers, wij staan voor je klaar.

Heb jij een vacature gezien die jou wel aanspreekt, maar heb je hier nog vragen over of wil je simpelweg meer informatie verkrijgen over Student-inhuren.nl? Schroom niet en neem contact met ons op, wij helpen jou graag verder.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer