Een open sollicitatie: de do’s & don’ts

Wat doe je als je enorm graag bij een specifiek bedrijf wilt werken, maar er op dat moment geen (passende) vacature openstaat? Dan stuur je toch gewoon een open sollicitatie? Het lijkt misschien alsof je de hoop op een baan bij dat bedrijf moet laten varen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Je weet het pas voor 100% zeker als je het hebt geprobeerd. De do’s & don’ts voor een open sollicitatie lees je in deze blog.

Wat is een open sollicitatie?

Bij het versturen van een open sollicitatie, solliciteer je zonder een zichtbare vacature. Dit kun je doen omdat je het bedrijf iets te bieden hebt of omdat je er heel graag wilt werken. Het lijkt alsof ze binnen het bedrijf op dat moment niet op zoek zijn naar nieuw personeel, omdat ze er niet voor uit komen. Toch wil dat niets zeggen. Je weet maar nooit wanneer er een plekje vrijkomt. Een open sollicitatie vergt veel voorwerk en moed, maar kan wel degelijk leiden tot jouw droombaan. Er zitten verschillende voordelen aan het versturen van een open sollicitatie. Zo is er weinig tot geen concurrentie en heb jij jezelf zichtbaar gemaakt bij de organisatie. Mocht er op korte of lange termijn een plekje vrijkomen dan weten ze af van jouw bestaan.

De do’s bij een open sollicitatie

Uiteraard zijn er enkele factoren die invloed kunnen hebben op jouw open sollicitatie. Er blijft een grote kans op een afwijzing, maar met deze do’s maak jij een goede kans.
Benader de juiste persoon: stuur jij een open sollicitatie naar een grote organisatie? Dan is er een grote kans dat de sollicitatie niet op de juiste plek terecht komt. Door jouw sollicitatie te versturen naar de juiste persoon, maak je een grotere kans om ontdekt te worden.

Zet jouw netwerk in: solliciteren zonder kennis van mogelijkheden staat ongeveer gelijk aan koude acquisitie. Vaak niet zo succesvol. Vraag eens rond in jouw netwerk naar mogelijkheden binnen de organisatie. Wellicht zijn zij op de hoogte van veranderingen op de korte termijn, waardoor je gerichter kunt solliciteren.

Bellen vergroot de kans: door telefonisch contact op te nemen met de organisatie, maak je meer kans. Je hebt een gesprek waaraan je kunt refereren en je kunt in een telefoongesprek veel informatie verkrijgen. Daarnaast heb je jezelf kenbaar gemaakt. Doe je dit op de juiste manier, dan maak je een goede indruk. Eerst een sollicitatie versturen kan uiteraard ook. Krijg je geen reactie dan kun je altijd een keer nabellen.

Verdiep jezelf in de organisatie: het is bij een open sollicitatie erg belangrijk om enige voorkennis op te doen over de organisatie. Iemand die al veel over het bedrijf weet, laat zien dat het niet ontbreekt aan motivatie. Niet alleen over voorkennis over de organisatie is belangrijk, maar ook kennis over jezelf. Het is belangrijk dat je weet wat jouw kwaliteiten zijn. Hierdoor kun jij beter motiveren waarom ze jou een kans moeten geven.

Verzin een goede motivatie: jouw motivatie maakt of breekt de kans op een baan door een open sollicitatie. Wees enthousiast en duidelijk in wat je precies wilt en waarom het bedrijf jou een kans moeten geven. Laat zien dat je een goede instelling hebt. Dit zal jouw kans vergroten. Je maakt een goede eerste indruk.

Blijf contact houden: is er op het moment van jouw open sollicitatie echt geen plaatsje binnen de organisatie? Neem dan na een tijd weer eens contact op. Doe dit niet te snel, want ook dan kom je wanhopig over. Wellicht is er na een aantal maanden wel een plek vrijgekomen. Als je echt een goede indruk hebt gemaakt dan kan het zomaar zijn dat ze jou zelf benaderen.

De don’ts bij een open sollicitatie

Naast de do’s zijn er ook een aantal don’ts, oftwel dingen die je absoluut niet moet doen bij het versturen van een open sollicitatie.

Solliciteer niet naar een info@ emailadres: doe jij dit wel, dan komt jouw sollicitatie in de meeste gevallen op een grote stapel terecht. Of er iets met deze stapel gedaan wordt, verschilt per bedrijf. In de meeste gevallen weinig. Richt jouw sollicitatie dus naar de juiste persoon.

Ga niet vragen om een baan: met jouw manier van communiceren, kun je jouw kans op een baan maken of breken. Wanneer je vraagt om een baan kom je erg wanhopig over. Je kunt beter aangeven dat je aan het oriënteren bent en graag eens in gesprek wilt gaan over de mogelijkheden.

Wees niet te vol van jezelf: het is goed om zelfverzekerd zijn, maar sla hier niet te erg in door. Het kan al snel arrogant overkomen. Dit wil je uiteraard niet. Let op hoe je jouw verhaal verwoord.

Nee = nee: blijf niet aandringen na een afwijzing. Dit werkt averechts. Soms hebben bedrijven geen behoefte aan open sollicitaties. Wanneer dit wordt vermeld op hun website kun je het daar beter bij laten. Doe je het toch dan kom je erg drammerig over.

Ben jij zelf opzoek naar een bijbaan?

Student Inhuren heeft zelf ook de populairste bijbanen onder studenten. Je kan snel en eenvoudig solliciteren. Bekijk hier alle bijbaan vacatures op onze vacaturebank. Hier zijn bijbanen, tijdelijke fulltime vacatures en starters banen te vinden. Wij werken in verschillende industrieën en disciplines. Op deze pagina staat het complete overzicht van alle recente vacatures van Student Inhuren.

Populairste bijbanen

Bekijk op deze pagina een overzicht van de populairste bijbanen onder jongeren/studenten.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer