Student
inhuren

Werkstudent inhuren

Zo ziet het ideale cv eruit

Student Inhuren krijgt wekelijks honderden sollicitaties van scholieren, studenten, starters, young professionals en zelfs 50 plussers. Op basis van een onderzoek onder onze recruiters hebben wij een lijst gemaakt met de belangrijkste punten waar een cv aan moet voldoen in 2021.

De basis

We beginnen met het benoemen van de basis. Uit onderzoek onder onze recruiters is gebleken dat een cv eenvoudig moet zijn en aan een aantal basisprincipes moet voldoen. Het is van belang voor jou als sollicitant dat een recruiter in één oogopslag moet kunnen zien wie je bent, wat voor soort werkzoekende je bent en welke niveau werkervaring je hebt.

Een goede basis bestaat uit de volgende onderdelen:

  • NAW gegevens.
  • Belangrijkste skills.
  • Duidelijk onderscheid (opleidingen en werkervaringen).
  • Opleiding.
  • Huidige werkgever/werkzaamheden.
  • Eventueel een goede foto.

NAW gegevens

NAW (naam, adres en woonplaats) aangevuld met je contactgegevens (e-mailadres, 06 nummer) plus je geboortedatum moeten direct zichtbaar zijn. Sommige kandidaten halen hun leeftijd van hun cv omdat ze bang zijn anders op basis hiervan te worden afgewezen. DOE DIT NIET! De reden hiervan is dat je a) iets achterhoudt, b) een incompleet cv hebt en c) als leeftijd er echt toe doet wordt je hier op een later stadium op afgewezen nadat je voor niets je tijd in een sollicitatieprocedure hebt gestoken (als die er überhaupt komt).

”Oudere” sollicitanten hebben de overtuiging dat ze vaak door hun leeftijd een streepje achter hebben op jongere sollicitanten. Dit is een enorme misvatting. ”Oudere sollicitanten” worden vanwege de volgende redenen afgewezen:

  1. Achterhaalde kennis hebben.
  2. Niet de juiste ervaring hebben.
  3. Negativiteit.
  4. Niet openstaan om te leren.
  5. Op verkeerde vacature solliciteren.

Lees hier ons artikel over solliciteren als 50 plusser.

Belangrijkste skills

Zorg ervoor dat je direct laat zien wat je belangrijkste skills zijn en wat jou onderscheidend maakt. Ben je een data specialist? Geef je cv dan bijvoorbeeld als titel je naam en eronder je specialisatie, in dit geval ”data specialist”.

Oefening:

Probeer jezelf in een paar woorden/zinnen te beschrijven. Kijk vervolgens naar je cv om erachter te komen of dit ook uit je cv blijkt. Is dit niet het geval, kijk dan goed wat je aan je cv kan veranderen om dit direct duidelijk te maken. 

Tip: Solliciteer zoveel mogelijk op de vacatures waarvan je weet dat je ervoor in aanmerking komt is het advies dat ik iedereen kan meegeven. Het heeft simpelweg geen zin om te reageren wanneer je niet aan de vereisten voldoet.

Duidelijk onderscheid

Dit geldt niet alleen voor je opleidingen en ervaringen maar voor het hele cv. Recruiters maken vaak mee dat ze door een cv van vijf pagina’s moeten ploeteren om precies te zien waar de opleidingen staan en waar de werkervaringen staan.

Tips om het onderscheid duidelijk te maken:

  • Gebruik duidelijke kopteksten.
  • Ga verstandig om met kleuren: Gebruik van kleuren is goed, probeer echt maximaal drie kleuren te gebruiken.
  • Hou een herkenbare opmaak aan.

Opleiding

Waarvoor ben je opgeleid en wat heb je hier wel/niet mee gedaan de laatste jaren. Ben je heel iets anders gaan doen dan je opleiding? Motiveer dan ook de reden waarom je hiervoor hebt gekozen. Op die manier gaat een recruiter al veel makkelijker zien wat voor soort kandidaat je bent en hou hij/zij je verder kan helpen bij het vinden van een nieuwe job.

Huidige werkgever/werkzaamheden

Ben je op dit moment werkzaam? Wees hier trots op en beschrijf met trots de werkzaamheden die je doet voor het bedrijf. Wat zijn je verantwoordelijkheden, hoe breng je die dagelijks ten uitvoer en wat maakt jou een goede werknemer.

Tip: Praat NOOIT, maar dan ook NOOIT slecht over je (laatste) werkgever. Dit staat heel lelijk en je wint er vaak weinig respect mee. Wees politiek in de redenen waarom je weg wilt bij je huidige werkgever. Je komt op deze manier veel professioneler over.

Eventueel een goede foto

Er komen vaak onderzoeken naar buiten waaruit blijkt dat mensen die ”minder gezegd” zijn met hun uiterlijk op basis van foto’s in hun cv snel worden afgewezen.

Om eerlijk te zijn moeten ook wij toegeven dat dit een heel gevoelig punt is bij veel werkgevers en wel eens voor problemen kan zorgen. Het komt namelijk vaak voor dat een foto een grote voorsprong of achterstand kan geven.

Toch zijn wij van mening dat een foto een essentieel onderdeel is van een cv.

Discriminerende gronden terzijde zijn dit de redenen dat werkgevers mensen afwijzen op basis van foto’s in cv’s:

  • Amateuristische foto’s.
  • Vakantiefoto’s.
  • Onverzorgde foto.
  • Onduidelijke foto.

De reden dat wij wel aanraden een GOEDE foto te gebruiken is dat dit a) professioneel overkomt en b) het cv zodanig aanvult dat werkgevers er veel vertrouwen in krijgen om je uit te nodig.

Want wanneer iemand geen foto op zijn/haar cv heeft, wat is dan de reden dat hiervan? Dat is hoe werkgevers denken en jouw cv beoordelen.

Van gemiddeld cv naar een ideaal cv

  1. Motivatie, motivatie en had ik al gezegd motivatie?
  2. Geen cliché’s.
  3. Ideale cv past op 1 a4’tje
  4. Maak het zo simpel mogelijk maar niet simpeler.

Motivatie

De motivatie staat eigenlijk los van het cv maar is wel de manier om ervoor te zorgen dat je cv uberhaupt door een recruiter wordt bekeken. In de praktijk hanteren recruiters de volgende regel: ”Geen of een slechte motivatie staat gelijk aan een niet professionele/ongeschikte kandidaat.” 

Het is eigenlijk heel eenvoudig, wanneer jij denkt geschikt te zijn voor een vacature dan moet je ook in staat zijn dit op een duidelijke manier in je motivatie te kunnen toelichten.

Een goede motivatie bevat de volgende aspecten:

  • Korte uitleg van je huidige werkzaamheden of laatste werkzaamheden en werkgever.
  • Naar wat voor baan je op zoek bent.
  • Punten in de vacature die je aandacht hebben getrokken.
  • De reden dat je denkt dat jouw profiel/ervaring aansluit op de werkzaamheden.

Een motivatie van ongeveer een half a4’tje is in onze ogen voldoende. In combinatie met een duidelijk en compleet cv is dat vaak al genoeg reden om een gesprek af te dwingen. In het sollicitatiegesprek kan je vervolgens je motivatie verder toelichten.

Geen cliché’s

Wanneer je als recruiter dagelijks soms wel honderden cv’s aan je neus voorbij ziet gaan kan je soms gek worden van alle cliché’s die mensen gebruiken in hun motivaties en cv’s.

Hieronder een voorbeeld van de meest voorkomende cliché’s (die ik uit een willekeurige sollicitatie heb geplukt):

”Ik ben een flexibel inzetbare duizendpoot die accuraat, stressbestendig, nauwkeurig en punctueel te werk gaan. Daarnaast ben ik betrouwbaar, sociaal en kan ik goed met collega’s overweg.”

Man, man, man… DOE DIT NIET!!

Ik herhaal: DOE DIT NIET!!

Werkgevers staan niet te wachten op algemene termen die helemaal niets zeggen over de betreffende sollicitant.

Wanneer een werkgever jouw cv bekijkt is hij/zij eigenlijk maar op zoek naar één antwoord op de volgende vraag:

”In hoeverre is deze sollicitant geschikt op basis van zijn of haar ervaringen onze openstaande vacature met succes in te vullen met daarbij in overweging nemende dat deze kandidaat goed binnen het team van onze collega’s past?”.

CV op 1 A4’tje

Dit is voor de meeste mensen moeilijk aangezien je er wel een beetje handig voor moet zijn met Microsoft Word maar de allerbeste cv’s die wij in de praktijk tegenkomen zijn vaak van de beste kandidaten. En de beste cv’s zijn vaak op slecht 1 A4’tje gemaakt.

Een cv op 1 A4’tje heeft de volgende voordelen:

  • Het is heel makkelijk te scannen.
  • Het is makkelijk te bestuderen.
  • Het geeft aan dat je echt aandacht besteed aan hoe je wilt overkomen.
  • Het is super overzichtelijk.
  • Het is heel makkelijk tijdens gesprekken voor recruiters.

Hou het zo simpel mogelijk

Er zijn een aantal veel gemaakte fouten die werkzoekende maken bij het opstellen van hun cv:

  1. Een cv is geen kleurplaat: Sommige sollicitanten besteden zoveel aandacht aan hun cv dat het bijna een kleurplaat lijkt met soms wel vijftien verschillende kleuren erin verwerkt. Dit is niet nodig en hiermee wordt je niet serieus genomen.
  2. Teveel tekst op een cv: Het is belangrijk dat je in steekwoorden duidelijk uitlegt wat bij je werkgevers je werkzaamheden en functies waren. Sommige sollicitanten maken schrijven zoveel op hun cv dat het bijna onleesbaar begint te worden.

Probeer op te vallen!

Recruiters zien zoveel cv’s op een dag, dat het echt belangrijk is om op te vallen. Maak bijvoorbeeld een infographic. Of probeer iets unieks! Dan denken recruiters meteen al positief over jou!

Ben je zelf opzoek naar een baan/bijbaan?

Student Inhuren heeft zelf ook een vacaturebank. In de vacaturebank staan banen en bijbanen. Bekijk de mogelijkheden!

Een student inhuren? 

Ben je op zoek naar een medewerker? Dan kan je via Studentinhuren.nl een student of uitzendkracht inhuren voor zowel vacatures, opdrachten én projecten.