Zo vind jij jouw draai in een nieuw team

Een nieuwe baan, een nieuwe omgeving en vooral nieuwe collega’s. Dat is spannend. Het is even wennen in een nieuw team. Misschien spoken er wel vragen of scenario’s door je hoofd, zoals: heb ik leuke collega’s? Wat als ik mijn draai niet vind? Wat nou als mijn collega’s en ik niet matchen? Wanneer jij je draai niet kunt vinden binnen een team kan dit negatieve gevolgen hebben. Van minder behulpzaam zijn tot ontevredenheid. Daarom is het belangrijk om snel je draai binnen het team te vinden. In deze blog leggen we je uit hoe jij dit kunt doen.

De eerste indruk

Een goede eerste indruk maken is essentieel voor een goede start binnen het team. Stel jezelf voor aan iedereen in het team. Maak een praatje waarin je vertelt wie je bent en wat voor functie je komt vervullen. Houd het kort en bondig. Vergeet ook zeker geen interesse te tonen in de ander. Kijk met welke collega’s je nauw gaat samenwerken en probeer te onthouden wat ze allemaal hebben gezegd. Zo onthoud je de andere namen sneller. Op deze manier laat je zien dat je enthousiast bent.

Toon interesse

Het is goed om interesse te tonen in de collega’s waarmee je veel te maken krijgt. Probeer meer over hen te weten te komen door interesse te tonen. Zo ontstaat er een hechtere band en wordt je sneller opgenomen in het team. Misschien vind je wel een gemeenschappelijke hobby. Je collega’s zijn de mensen waar je heel veel uren per week mee opgescheept zit. Je kunt het dan maar beter leuk en gezellig maken. Let wel op dat je niet meteen te veel persoonlijke vragen stelt. Dit kan de ander juist afschrikken.

Wees niet te kritisch

Je bent nieuw binnen het bedrijf en hebt een frisse blik. Zo heb je vast al het een en ander gezien wat beter zou kunnen. Houd dit nog even voor je. Het is voor je team niet prettig om te horen wat er, in jouw ogen, allemaal beter kan. Je komt betweterig over en dat is niet positief. Je kunt het wel opschrijven, zodat je het later kunt benoemen. Wanneer ze jouw om je mening vragen kun je het natuurlijk wel benoemen.

Ga borrelen!

Een vrijdagmiddagborrel is hét moment om jouw team te leren kennen. Sla in het begin geen enkele vrijdagmiddagborrel over. Dit is het moment om informeel met je collega’s te babbelen. Je ontmoet op een laagdrempelige manier nieuwe mensen. Fijn om op die manier een gesprek aan te gaan. Mochten er geen borrels zijn dan kan dit natuurlijk ook tijdens de lunch, koffiepauzes of eventuele bedrijfsuitjes.

Proactieve houding

Laat je collega’s zien dat je ambitieus bent. Dit geeft een positieve indruk van jou aan je collega’s. Die positieve indruk bevordert de collegialiteit en jouw draai binnen het team. Neem direct verantwoordelijkheden op je. Vraag aan je collega’s of je ergens mee kunt helpen. Je laat op deze manier zien dat je zin hebt om aan de slag te gaan en ambitieus bent.

Stel vragen

Alles is voor jou nog nieuw. Logisch dat er zaken onduidelijk zijn. Vraag je collega’s om hulp als je iets niet weet. Je kunt het beter vragen dan het zelf verkeerd doen. Wanneer je vragen stelt aan je collega’s zal je zien dat je een hechtere band met ze krijgt, omdat je meer met ze omgaat. Je moet ze natuurlijk niet om de paar seconden storen. Dat kan averechts werken. Het kan helpen om alle info op te schrijven in een word bestandje of schrift. Zo hoef je het niet nog een tweede keer te vragen.

Wees jezelf

De allerbelangrijkste tip is dat je ten alle tijden jezelf moet zijn. Doe je je anders voor?
Dan komt het team daar uiteindelijk toch wel achter. Niet doen dus. Door jezelf te zijn kun je een sterke band opbouwen met het team. Benut je talent en doe wat je echt wilt doen. Zo heb je meer plezier op je werk en ook in het leven. Wanneer jij jezelf anders voordoet dan je eigenlijk bent dan creëer je onjuiste verwachtingen. Heb je het idee dat je niet jezelf kunt zijn binnen het team? Dan is het misschien toch beter om te kijken naar een organisatie die beter bij jouw past.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Annemieke Avontuur

Recruiter
06 27181445
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer