Heb jij een mbo-diploma, maar nog geen baan? Dan heb ik goed nieuws voor je! Het aantal mbo-vacatures groeit enorm. Afgelopen jaar waren er maar liefst 248.000 banen op mbo-niveau. Dit is 26% meer dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit onderzoek van het SBB en het UWV. De vraag naar mbo’ers zit vooral in de zorg, mechatronica, gastvrijheidssector, retail en logistiek. De behoefte aan vakmensen groeit. Er zou dus zo maar eens een mooie baan voor jou tussen kunnen zitten. Lees snel verder voor meer informatie.
Te kort aan mbo’ers
Ondanks dat er vacatures genoeg zijn voor mbo’ers, is er een flink te kort aan mbo-studenten. Er zijn al jaren discussies over mbo opleidingen. En dan met name over de automatisering binnen sommige sectoren. Zo werd jaren geleden al geroepen dat er banen zouden gaan verdwijnen op mbo-niveau. Daarom kozen er minder studenten voor die opleidingen, wat natuurlijk logisch is. Toch hebben bedrijven graag werknemers met een mbo-opleiding. In sommige sectoren zelfs liever dan hbo-studenten. Bedrijven zien het mbo als de beste voorbereiding op de arbeidsmarkt. Mbo’ers zijn specifiek opgeleid om aan de slag te gaan binnen bepaalde sectoren. Ook voor schoolverlaters is er binnen deze bedrijven een grote kans, want er worden steeds vaker leerbanen aangeboden. Je wordt dan als het ware intern opgeleid.
Baankans per regio
De baankans kan per sector en regio best wel verschillen. Als allround lasser is een kans op een baan bijvoorbeeld groter in Zuid-Limburg dan in Groningen. Om te kunnen zien waar de baankans het hoogst is, heeft SBB een digitaal dashboard ontwikkeld. Hierop is in kaart gebracht waar de banen te vinden zijn. Je kunt hier per regio zien hoe groot de baankans is voor jouw sector. Dit is berekend voor 500 opleidingen in 35 verschillende regio’s. Benieuwd naar jouw regio? Bekijk het overzicht op de website van het SBB.
Door dit platform is het ook beter te zien waar kansen liggen. Voor jongeren die op het punt staan om een opleiding te kiezen kan het een kans zijn. We zien dat voor mbo-niveau 2 de opleidingen tot monteur, mechatronica, logistiek medewerker en kok de hoogste baankans hebben. Voor niveau 3 is er vooral behoefte aan verkoopspecialisten en begeleiders in de gehandicaptenzorg. Heb je een andere opleiding gekozen? Maak je dan geen zorgen. Natuurlijk kan dit overzicht over een aantal jaren weer heel anders zijn.
Veel minder jongeren met WW-uitkering
Dat het aantal vacatures groeit heeft een positief effect op het aantal uitkeringen onder jongeren met een WW-uitkering. Natuurlijk wil niemand zonder baan thuis zitten. Gelukkig komt het ook steeds minder voor. De kansen liggen voor mbo’ers voor het grijpen. En dat resulteert in veel minder WW-uitkeringen onder jongeren. Uit cijfers van het UWV is gebleken dat het aantal nieuwe WW-uitkeringen (aan jongeren tot 27 jaar) met bijna een kwart is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Nu ligt het aantal op 61.500 nieuwe WW-uitkeringen. Een jaar daarvoor was dit ruim 23% hoger. Super goed nieuws natuurlijk. Vooral in de bouw, detailhandel en zorg is de afname het grootst.