Waarover kun je onderhandelen?

Dezelfde baan, bij hetzelfde bedrijf, maar dan met betere secundaire voorwaarden. Wie wil dat nou niet? Wat als ik je vertel dat het best mogelijk is? Een paar weken geleden kon je bij ons al tips lezen over het onderhandelen over je salaris. Maar wist je dat er nog meer is waar je met je potentiële werkgever over kunt onderhandelen? Een dertiende maand, vakantiedagen en er is nog veel meer. Over alle secundaire voorwaarden valt te discussiëren. Heb je een nieuwe baan, maar ben je het niet eens met de secundaire voorwaarden? Of werk je ergens al een tijdje en ben je toe aan meer? In deze blog lees je er alles over.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Je salaris is een primaire arbeidsvoorwaarde. Maar naast je salaris heb je ook secundaire arbeidsvoorwaarden.  Je kunt hier denken aan een auto van de zaak, een pensioenregeling of een dertiende maand. Deze secundaire arbeidsvoorwaarden zijn optioneel. Dit wil zeggen dat een werkgever niet verplicht is om jou deze voorwaarden allemaal aan te bieden. Sommige voorwaarden staan beschreven in de cao, maar dat wil niet zeggen dat er verder niets mogelijk is.

Waar kun je over onderhandelen?

Naast dat je kunt onderhandelen over je salaris, kun je ook onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden. Meestal gebeuren deze onderhandelingen wanneer je met een baan gaat starten. Toch kan het ook wanneer je ergens al een tijdje werkt en je bepaalde voorwaarden wilt veranderen.  Er is een hele waslijst met secundaire voorwaarden waarover je kunt onderhandelen. Het is wellicht wat hoog gegrepen om te onderhandelen over al deze voorwaarden. Kies dus de voorwaarden die jij het meest belangrijk vindt. Een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden zijn:

  • Vervoer: zoals een auto of fiets van de zaak of reiskostenvergoeding
  • Communicatie: een telefoon of laptop van de zaak, maar ook een vergoeding van de telefoonkosten
  • Extra inkomen: een dertiende maand, bonusregeling of pensioen
  • Maar ook: vakantiedagen, werktijden, ouderschap- of zorgverlof, kinderopvang, bedrijfsfitness, verhuiskosten of zelfs vergoeding voor kleding.
  • Het krijgen van een vast contract na een jaar

Op de website van de Nationale Vacaturebank staat de volledige lijst met secundaire arbeidsvoorwaarden.

Hoe bereid je de onderhandelingen voor?

Om te beginnen moet je natuurlijk wel weten wat voor voorwaarden je nu al aangeboden krijgt en wat je precies allemaal wilt bereiken. Bekijk hiervoor je contract en lees de cao door. Een hoger salaris is mooi, maar tijd is ook geld. Extra vakantiedagen zijn dus ook kostbaar. Zet voor jezelf op een rij wat je allemaal wilt hebben. Ga daarna het gesprek aan met je werkgever. Het is ook handig om op een rij te hebben waarom je deze voorwaarden verdient. Wat bied jij voor meerwaarde aan het bedrijf? Je mag best stevig onderhandelen, maar wees wel reëel. Wanneer jij er goed over hebt nagedacht dan kan je werkgever eigenlijk niets anders doen dan er goed naar luisteren en kijken wat er mogelijk is.

Geen promotie, wat nu?

Stel dat een promotie er niet in zit dan is er altijd nog de kans om te kijken naar wat er voor nodig is om de verhoging wel te krijgen. Maak afspraken over jouw ontwikkelingen binnen de functie waarin je werkzaam bent. Met bijvoorbeeld een opleiding, cursus of bijscholing. Is er dan wel een kans om een verhoging te krijgen? Kom met een goed plan en wie weet zit het er dan wel in.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer