Top 3 opleidingen beste baangarantie

Moet jij binnenkort een keuze maken voor een (vervolg)opleiding en vind je het lastig om te kiezen? Of heb je een keuze gemaakt en wil je er zeker van zijn dat je met de desbetreffende opleiding kans maakt op een baan? Dan is het zeker de moeite waard om deze blog goed door te nemen. Vandaag delen we de top 3 hbo en wo opleidingen met de beste baangarantie. Want het is natuurlijk wel leuk om, na een opleiding van zoveel jaren, aan de slag te kunnen gaan. Wat je keuze ook gaat zijn, kies iets waar je een goed gevoel bij hebt. Dat is namelijk het allerbelangrijkst. Dat gezegd hebbende gaan we door naar de rest van de blog.

De top 3: beste baangarantie wo-opleidingen

De gemiddeldes liggen vrij dicht op elkaar, maar er is toch een top drie uitgekomen. De drie wo-opleidingen waarmee je, volgens dit onderzoek, de hoogste baangarantie zijn:

1. Geneeskunde: met stipt op één staat de wo-studie Geneeskunde. Uit onderzoek is gebleken dat afgestudeerden van deze opleiding gemiddeld binnen drie maanden aan de slag konden gaan.

2. Elektrotechniek: ook binnen de elektrotechniek zijn er voor wo’ers hoge kansen op een baan. Ook hier ligt het gemiddelde op drie maanden na afstuderen.

3. Kunstmatige intelligentie: met ook maar drie maanden gemiddeld staat de opleiding kunstmatige intelligentie.

Top 3: beste baangarantie hbo-opleidingen

Met een hbo-opleiding kom je gemiddeld sneller aan de bak, dan met een wo-opleiding. Uit onderzoek is gebleken dat bedrijven sneller kiezen voor een hbo’er. Bedrijven vinden hbo’ers over het algemeen meer praktijk- en resultaatgericht ten opzichte van wo’ers. De drie hbo-opleidingen waarmee je, volgens onderzoek, de hoogste garantie hebt op een baan zijn:

1. Mondzorgkunde: met stipt op één staat de opleiding mondzorgkunde. Gemiddeld kost het afgestudeerden minder dan een maand om een baan te vinden. Dat is echt enorm snel. Daarnaast valt deze sector ook nog eens onder de best betaalde banen, dus een echte win-win situatie toch?

2. Informatica: op nummer 2 staat de opleiding informatica. Het kost je gemiddeld één maand om een baan te vinden met het diploma op zak.

3. Elektrotechniek: het gemiddelde voor deze opleiding ligt maar een heel klein beetje lager dan de vorige. Binnen iets langer dan een maand vind je een baan binnen de elektrotechniek.

De minste baangarantie

Natuurlijk zijn er ook opleidingen waarmee je kans op een baan stukken lager ligt. Voor wo zijn de opleidingen met de minste baangarantie de opleidingen diergeneeskunde en sociale geografie. Het duurt na deze opleidingen gemiddeld 5,5 maand om een baan te vinden. Iets minder dan een halfjaar dus. Voor hbo zijn de opleidingen met de minste baangarantie de opleidingen: small business en chemie. Het duurt gemiddeld drie maanden voordat je een baan kan vinden. Wat opvallend is, is dat je ook hier met een hbo diploma sneller aan de slag komt. Mocht je een van deze opleidingen volgen, maak je dan absoluut geen zorgen. De banenmarkt is continu in beweging. Het kan dus zo zijn dat wanneer jij net begint met studeren, de kans op een baan over 4 jaar alweer veranderd is. Het wil natuurlijk niet zeggen dat jij geen baan kunt vinden. Misschien duurt het iets langer, maar het komt uiteindelijk ook goed.

Wil je naast je studie ook een (bij)baan hebben?

Student Inhuren heeft een eigen vacaturebank. Hier staan (bij)banen speciaal voor studenten. Bekijk de mogelijkheden!

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Annemieke Avontuur

Recruiter
06 27181445
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer