Hoeveel uur mag een student werken?

Vele studenten hebben naast hun studie nog een bijbaan, het studentenleven is niet goedkoop en vaak wil je in je vrije tijd ook nog leuke dingen kunnen doen met je vrienden. Maar hoeveel uur mag een student eigenlijk werken zonder dat hij/ zij gekort wordt op zijn/ haar studiefinanciering? In deze blog vertellen wij jou er meer over.

 

Waarom werken?

Het volgen van een (voltijd) studie is niet niks en je bent er misschien ook behoorlijk wat tijd mee bezig. Maar waarom kiezen de meeste studenten er dan toch voor om er een bijbaan naast te hebben?
Hier zijn een aantal redenen voor:

 

  • Geen mega studieschuld
    Een van de belangrijkste redenen is om niet een hoge studieschuld op te bouwen, studeren in Nederland kost natuurlijk ook wat en helaas heeft niet iedereen recht op een aanvullende beurs. Daarom is het natuurlijk mooi meegenomen als je je studiekosten zelf kan betalen.
  • Leuke dingen doen naast je studie
    Het is natuurlijk ook belangrijk om niet enkel met je neus in de boeken te zitten, maar af en toe ook leuke dingen te doen en ook dit kost geld. Met het inkomen van een bijbaan, heb je net wat meer vrijheid om bijvoorbeeld in het weekend wat leuks te gaan doen.
  • Studentenleven bekostigen
    Veel studenten kiezen ervoor om tijdens hun studie op zichzelf te gaan wonen, sommige studenten moeten namelijk ver reizen voor hun studie en dan is het erg handig als je naar een plek dichter bij school verhuisd. Maar op jezelf gaan wonen, betekent ook hogere maanlasten, denk aan de huur en boodschappen die bekostigd moeten worden. Vanwege deze reden is het bijna onmogelijk om zonder bijbaan/ extra inkomen te leven.

 

Op hoeveel studiefinanciering heb je recht?

Hoeveel studiefinanciering je maandelijks uitbetaald krijgt van DUO, kan per student verschillen. Hierbij wordt namelijk gekeken naar een aantal factoren, zoals inkomen van je ouders, leeftijd en nationaliteit. Het kan ook zijn dat je helemaal geen recht hebt op studiefinanciering en dan kan je ervoor kiezen om een lening te nemen bij DUO.

Naast de studiefinanciering, heeft wel elke student in Nederland, recht op een studenten ov, hierbij kan je in de schoolperiode’s gratis reizen met het openbaar vervoer binnen Nederland. Let op! Het is wel van belang dat je de studie binnen 10 jaar afrond, anders moet je namelijk de aanvullende beurs en de kosten van de studenten ov terug betalen (extra geleend geld moet je in elk geval terug betalen). Voor meer informatie over studiefinanciering kunt u de website van Dienst Uitvoering Onderwijs raadplegen.

 

Extra bijverdienen

Natuurlijk is het mogelijk om naast jouw studiefinanciering nog extra bij te verdienen, maar dit bedrag heeft wel een plafond. Als je namelijk hoger dan een bepaald bedrag bijverdient, kan het zijn dat je gekort wordt op je studiefinanciering.

Volg je een studie op het hbo of de universiteit en val je onder het leenstelsel? Dan geldt er geen grens en mag je onbeperkt bijverdienen, maar volg je een studie op het mbo of val je nog onder het oude stelsel van het hbo en wo, dan zit er wel een grens aan vast. In verband met Covid-19, gold er voor 2020 en 2021 geen grens, maar sinds 2022 is de grens weer terug. Je mag maximaal €15.828,77 bijverdienen om niet gekort te worden op je studiefinanciering.

 

Hoeveel uur mag een student werken?

Hoeveel uur een student mag werken, verschilt per leeftijd. Ben jij 16 of 17 jaar oud, dan geldt er een maximale arbeidstijd van 40 uur per week. Maar dit betekent niet dat je naast jouw studie nog 40 uur kan gaan werken, dit houdt in dat je in totaal 40 uur bezig bent. De studietijd zit dus ook in die 40 uur, dus stel dat je 20 uur per week op school zit, dan mag je hiernaast nog 20 uur bij je bijbaan werken. Vanaf je 18e mag je zelf bepalen hoeveel uren je per week werkt, hier zit geen maximum meer aan verbonden.

 

Op zoek naar een bijbaan?

Ben jij op zoek naar een leuke studenten baan voor naast je studie? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij bieden zeer diverse vacatures aan in onze vacaturebank. Heb jij een vacature gezien die jou aanspreekt, dan kan je hier natuurlijk naar solliciteren, maar heb jij nog een vraag over een van onze vacature of wil je simpelweg meer informatie verkrijgen? Schroom dan niet en neem contact met ons op.

 

Over student-inhuren.nl

Wij zijn een moderne specialist en bemiddelaar voor studenten en werkgevers op de Nederlandse arbeidsmarkt. Wij bieden vacatures aan binnen verschillende branches en we richten ons op de snel ontwikkelende en veranderende arbeidsmarkt van de komende decennia.

Je kan als bedrijf zijnde gebruik maken van onze dienst, maar ook als werkzoekende kan je ervoor kiezen om vanuit ons gedetacheerd te worden. Ben jij benieuwd wat wij nog meer voor elkaar kunnen betekenen? Vul dan ons contactformulier in en wij nemen contact met je op. Ook telefonisch kan je ons bereiken op werkdagen van 9:00 tot 17:00 via 085-4881120

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer