Hoe overleef je de eerste werkdag

Als je denkt dat alleen het sollicitatiegesprek spannend is, dan heb je het écht mis. Wat dacht je van de eerste werkdag? Die is net zo spannend of misschien zelfs spannender dan het sollicitatiegesprek. Tijdens de sollicitatieprocedure heb je jezelf van je beste kant laten zien. Nu moet je het allemaal nog waar zien te maken. Dat kan voor spanning en stress zorgen. Je wilt natuurlijk een goede start maken en laten zien dat ze de juiste keuze hebben gemaakt door jou de baan te geven. Hoe pak je die eerste werkdag het beste aan? Vandaag ontvang je van ons een heleboel tips waarmee jij je eerste werkdag overleeft. Heb je zelf nog tips? Deel ze dan gerust in de reacties.

Begin de dag goed

Je hebt heel veel dingen zelf in de hand. Sommige klinken misschien logisch, maar ze zorgen ervoor dat je de dag écht rustig begint en niet arriveert als een wandelende stressbal. Ga de avond ervoor op tijd naar bed zodat je uitgerust wakker wordt. Zet je wekker – en een extra wekker voor als je geen ochtendmens bent – en zorg dat je op tijd opstaat. Je kunt het niet maken om te laat te komen op je eerste werkdag. Denk zelf maar eens na over de indruk die je dan achter laat bij je collega’s en leidinggevende. Zorg dus dat je op tijd komt. Nog enkele tips zijn:

  • Goed ontbijten: een stevig ontbijt zorgt ervoor dat je de dag met veel energie begint.
  • Vertrek vroeger dan normaal: als er iets is waar je weinig invloed op hebt dan is het de verkeerssituatie wel. Houd hier rekening mee en zorg dat je op tijd van huis vertrekt.
  • Sta iets vroeger op dan normaal: een nieuwe baan vergt een nieuwe routine. Om rekening te houden met tegenvallers kun je beter wat vroeger opstaan dan normaal. Zo heb je ruim genoeg de tijd. Je mag op de eerste dag best een kwartier te vroeg zijn.
  • Leg je spullen van te voren klaar: je kunt de dag natuurlijk niet starten met kledingstress. Zorg dat je jouw outfit de avond van te voren al klaar hebt gelegd. Kies voor een veilige outfit die past bij jouw functie. Ook kun je alvast je tas inpakken en lunch klaarmaken.

De juiste voorbereiding is het halve werk

We kunnen je zenuwen natuurlijk niet helemaal wegnemen, want een beetje nerveus zijn op zo’n dag is gezond. Toch kun je zelf veel spanning wegnemen door goed voorbereid aan de slag te gaan. Als het goed is heb je tijdens de sollicitatieprocedure al veel informatie over het bedrijf en jouw functie verzameld. Deze informatie komt tijdens de eerste werkdag goed van pas. De eerste dag staat meestal in het teken van het inwinnen van informatie. Veel lezen, luisteren en opletten. Je kunt jezelf hier natuurlijk al goed op voorbereiden door in de periode voorafgaand aan de eerste werkdag al veel informatie te verzamelen. Tijdens je werkdag kan het positief uitpakken wanneer je initiatief neemt. Stel gerichte vragen en vraag of je bepaalde informatie mag bestuderen of inzien. De juiste houding zorgt ervoor dat je meteen serieus wordt genomen. Vergeet natuurlijk niet om pen en papier mee te nemen om alle informatie op te schrijven.

Je collega’s leren kennen

Op de eerste dag krijg je niet alleen te maken met nieuw werk, maar ook met een nieuwe omgeving. Daar horen ook nieuwe collega’s bij. Zet je glimlach op en maak kennis met ze. Misschien vind je het zelf heel spannend om op mensen af te stappen. Zorg dan dat je in ieder geval geen mensen ontloopt. Ga gezellig lunchen met je collega’s en introduceer jezelf. Vind je het eng om over jezelf te praten? Stel dan vragen, zo krijg je een leuk gesprek en zal je sneller een band met ze opbouwen. Het is goed om van te voren na te denken over een kort verhaaltje wat je kunt vertellen over jezelf. Hierin kun je vertellen wie je bent, wat je hiervoor hebt gedaan en welke functie je nu komt vervullen.

Het einde van de dag is in zicht

Wanneer je genoeg informatie hebt verzameld kun je alvast aan de slag gaan met je taken. Niemand vind het raar als niet alles in één keer lukt, dus pak het rustig opMaak kennis met de programma’s waarmee je moet werken en met je werkplek. Heb je zelf nog geen taken? Vraag dan of er collega’s zijn die hulp kunnen gebruiken. Is de dag voorbij? Ga dan op tijd naar huis. Het leuke aan het hebben van een baan is dat je ’s avonds niet nog van alles hoeft te doen. Dat is bij een studie vaak wel het geval. Neem na je werk echt de tijd om te relaxen. Zo laad je jezelf op voor de volgende dag en kun je weer vol enthousiasme aan de slag.

Tot slot

Nog enkele tips die kunnen helpen om een goede indruk te maken tijdens de eerste werkdag:

  • Zet je telefoon op stil: niemand zit te wachten om een gesprek aan te gaan met iemand die alleen maar op zijn of haar telefoon zit. Laat je telefoon de eerste dagen maar lekker in de tas zitten. Zet hem in ieder geval op stil, zodat je niet continu wordt gestoord door social media, vrienden en andere afleiding.
  • Wees jezelf: dit is misschien wel de allerbelangrijkste tip die we willen meegeven. Zet natuurlijk wel een glimlach op naar je collega’s, want niemand heeft zin om tegen een chagrijn aan te praten.
  • Geef niet meteen op: gaat je eerste dag niet helemaal soepel? Geen zorgen. Morgen is er weer een dag. Er zitten altijd mindere dagen tussen, maar laat je daardoor niet meteen ontmoedigen.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Annemieke Avontuur

Recruiter
06 27181445
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer