De keuze uit twee banen na je studie, wat kies je?

Stel: je bent klaar met je studie en druk aan het solliciteren voor een baan. Je hebt meerdere sollicitaties uitstaan en bent al bij twee bedrijven op gesprek geweest. Beide banen hebben je interesse, maar je hebt nog niets gehoord. Dan ontvang je van het ene bedrijf goed nieuws. Je bent aangenomen en kan al snel beginnen. Maar niet veel later krijg je het ook een verlossend telefoontje van het andere bedrijf. Ook daar mag je aan de slag. Wat nu? Hoe maak je de beste keuze? En waarop baseer je jouw keuze. In deze blogs leggen we uit wat je kunt doen als je de keuze hebt tussen twee banen.

Belangrijke aspecten noteren

Wanneer je de keuze hebt tussen twee banen is het belangrijk om te kijken welke van de twee banen het beste bij jou past. Dit kun je doen door een tabel te maken met belangrijke aspecten die jij belangrijk vindt. Denk bijvoorbeeld aan: het salaris, de reistijd, secundaire voorwaarden en de doorgroeimogelijkheden. Kijk per baan naar deze aspecten en vergelijk ze met elkaar. Welke komt het dichtste in de buurt van jouw wensen? Ken hier steeds een punt aan toe. Is er een baan waarbij er verschillende aspecten lager zijn dan jouw verwachtingen? Dan is het goed om jezelf af te vragen of je überhaupt wel wil kiezen voor deze baan. Spreekt het werk en de sfeer van de ene baan je wel erg aan? Maar vallen de secundaire arbeidsvoorwaarden tegen ten opzichte van de andere baan? Vraag dan een tweede gesprek aan om te kijken of ze je tegemoet kunnen komen.

Voor- & nadelen op een rij

Naast het op een rij zetten van de aspecten is het ook belangrijk om te kijken naar de voor- en nadelen bij beide banen. Zet deze op een rij. Neem alle voor- en nadelen mee in je overweging. Kijk hierbij naar: de werkdruk, bedrijfsreputatie, reistijd, enzovoort. Je kunt het bedrijf ook om meer informatie vragen als je ergens nog niet van op de hoogte bent. Ken een waardering toe aan alle voor- en nadelen.

Optellen van de punten

Je hebt nu alle belangrijke punten op een rij gezet. Nu is het belangrijk om deze punten bij elkaar op te gaan tellen. De baan die bij jou het beste scoort is dan de winnaar. Je mag echt streng zijn in de puntentelling. Kijk ook goed naar de weging per aspect. Is salaris voor jou veel belangrijker dan reistijd? Zorg dan dat je hier in de puntentelling rekening mee houdt.

Volg je gevoel

Is, na de berekeningen, de stand nog steeds gelijk? Dan is het lastig om de knoop door te hakken. In dat geval is het belangrijk om af te gaan op je gevoel. Een goed gevoel is cruciaal om een goede keuze te maken. Vind je het lastig om te bepalen wat voor gevoel je hebt bij een baan? Vraag dan of je eens een dagje op proef mag komen. Zo leer je de sfeer, functie en collega’s alvast een beetje kennen. Dit kan helpen in het maken van de beslissing. Is het allebei niets? Wees dan ook eerlijk en zet je zoektocht voort. Misschien kom je dan snel iets tegen wat écht bij je past.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer