Afgestudeerd en nu?

Na jaren studeren is het dan ein-de-lijk zover. Je mag je diploma in ontvangst nemen. Dat voelt vast als een opluchting. Je neemt afscheid van de schoolbanken, maar daarnaast ook van je veilige leventje als student. Dat kan best een omschakeling zijn. Wat zijn je volgende stappen? Voor de een is die vraag misschien makkelijker te beantwoorden dan voor de ander. Heb jij nog geen idee wat je nu gaat doen? Dan kan deze blog je misschien wel helpen voor wat inspiratie.

Maak een plan

Het is goed om een plan te maken met wat je precies wilt doen. Hoe zie jij de komende jaren voor je? Ben je ambitieus en wil je liever vandaag dan morgen aan de slag? Dan is het goed om een baan te gaan zoeken. Wil je nog meer kennis op doen, voordat je aan de slag gaat, dan is het misschien een goed idee om te kijken naar een vervolgstudie. Misschien wil je eerst nog andere dromen najagen, zoals een wereldreis maken. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar zet het op papier. Een volgende stap is dan om te kijken hoe je het plan gaat ombuigen naar de realiteit. Hieronder alvast wat keuzes om je te inspireren. Het is goed om te weten wat je absoluut niet wilt doen, daardoor kun je verschillende opties wegstrepen.

Doorstuderen

Ben jij nog niet toe aan een serieuze baan? Of wil je jezelf specialiseren in je vakgebied? Dan kun je overwegen om door te studeren. Je kunt natuurlijk ook deelnemen aan een cursus om je te specialiseren. Doorstuderen heeft zowel voor- als nadelen. Enerzijds doe je kennis op en daarmee ontwikkel je jezelf nog meer. Anderzijds wil je misschien niet nog een grotere studieschuld opbouwen of wil je gewoon graag geld gaan verdienen. Dit is een afweging die je zelf moet maken. Alles over doorstuderen vind je op de website van DUO.

Op zoek naar een baan

Sta je te springen om aan de slag te gaan bij een echt bedrijf? Dan is het goed om op zoek te gaan naar werk. Dit kun je op verschillende manieren aanpakken. Heb je een goed cv? Dan kun je gaan zoeken. Je kunt gebruik maken van je netwerk om de kans op een baan te vergroten. Zij kennen je en weten wat je kunt. Natuurlijk kun je ook vacaturesites bekijken. Bedrijven staan te springen om starters. Mag je ergens op gesprek komen? Dan heb je wellicht nog wat aan deze tips.

Traineeship

Vind je het lastig om een keuze te maken tussen doorstuderen of op zoek gaan naar een baan? Misschien is het voor jou dan wel goed om te zoeken naar een traineeship. Bedrijven bieden een traineeship aan voor talentvolle starters.  Het is een combinatie van werken en leren. Dat terwijl je in dienst bent van het bedrijf. Het doel is om als volwaardig en allround medewerker aan de slag te gaan. Let op: dit is niet voor iedereen weggelegd. Wil je meer weten? Lees dan deze blog. (linken naar blog over traineeship)

Een eigen bedrijf

Wil jij graag geld verdienen, maar is werken voor een baas niet jouw ding? Dan kun je ook een eigen bedrijf beginnen. Dit is weer een hele andere uitdaging. Toch heb je hier ook een goed plan voor nodig. Je kunt voor jezelf beginnen, als zzp-er, maar je kunt het ook groter aanpakken. Je hebt een opleiding gevolgd waarmee je, als het goed is, kennis en ervaring hebt opgedaan. Dit kun je inzetten om anderen te helpen. Je kunt het natuurlijk ook over een hele andere boeg gooien. Niemand heeft gezegd dat het verplicht is om ook daadwerkelijk iets te doen met de opleiding die je hebt afgerond. Wil je meer weten over het opzetten van een eigen bedrijf? Bezoek dan eens de website van de Kamer van Koophandel. Hier vind je alle informatie. Je kunt natuurlijk ook een van de KvK startersdagen bezoeken om informatie in te winnen.

Op reis

Na een aantal jaar hard studeren kan het best lastig zijn om richting te geven aan je plan. Je hebt immers al vanaf jongs af aan moeten kiezen. Je wilt natuurlijk, ook nu weer, een goede keuze maken. Hier mag je best even de tijd voor nemen. Veel mensen kiezen ervoor om na hun studie eerst op reis te gaan. Nu je verlost  bent van alle verplichtingen is dat natuurlijk het ideale moment. Je kunt voor een korte periode gaan, maar ook voor een aantal maanden. Je doet op reis ook kennis en ervaring op. Je moet wel even flink sparen, maar misschien heb je dit al gedaan. Nieuwe mensen ontmoeten, plezier hebben en nadenken over je toekomst. Je leert jezelf goed kennen als je op reis gaat. Dit kun je ook weer gebruiken in de toekomst. Overweeg jij om op reis te gaan?

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer