Zo vindt u de ideale student

Wanneer u als bedrijf of organisatie veel met jonge talentvolle studenten werkt, is het belangrijk om snel en voordelig de ideale student te vinden. Dit is niet altijd even makkelijk. Om toch genoeg jonge talentvolle studenten te vinden tegen niet al te hoge kosten zijn er een aantal manieren. Bij Student Inhuren hebben we jarenlange ervaring in het vinden van jonge talentvolle studenten in verschillende branches. Wij hebben vanuit deze ervaringen geleerd dat er een aantal zaken belangrijk zijn bij het vinden van studenten. Hieronder hebben we een aantal zaken wat verder belicht, die u gaan helpen bij het vinden van studenten zonder gebruik te maken van de diensten van een studenten uitzendbureau. Zo vindt u de ideale student.

Zo vindt u de ideale student

Omdat wij met veel verschillende studenten hebben gewerkt, in veel verschillende branches, kennen wij veel verschillende werving- en selectie manieren voor het vinden van studenten. Wat wel en niet werkt verschilt per branche. Het zou enorm veel tijd kosten om voor iedere branche een andere blog te schrijven, met zijn eigen kernmerken (dat zou misschien wel goed zijn). Maar we houden het in dit bericht bij de hieronder opgesomde manieren om de ideale student te vinden. Wat wel en niet werkt verschilt dus per branche. Hecht dus als lezer niet direct overal te veel waarde aan.

Netwerk

Het netwerk van uw huidige studenten kan enorm helpen bij het vinden van nieuwe studenten. Veel bedrijven maken hier slim gebruik van. Wanneer er vacatures open komen te staan, wordt er vaak aan de huidige werkkrachten gevraagd te helpen bij het zoeken naar nieuwe collega’s. In zo’n geval is het natuurlijk wel belangrijk dat uw eigen werknemers zelf ook enthousiast zijn over het werk en uw onderneming. Anders wordt het een lastig verhaal om uw bedrijf bij nieuwe potentiële studenten te promoten. Er zijn een aantal manieren om uw huidige studenten aan te sporen om nieuwe collega’s te vinden. Denk hierbij aan het aanbieden van een vergoeding voor het succesvol werven van een nieuwe collega-student door uw huidige student.

Social media

Uiteraard mag social media niet ontbreken in dit lijstje. Het klinkt als een open deur, maar social media kan alleen effectief werken als wervingskanaal wanneer u het op de volgende manier weet in te zetten. Zo vindt u de ideale student.

Bouw een netwerk met veel volgers of likes

Het is natuurlijk leuk om een bericht op Twitter, Facebook of LinkedIn te plaatsen, maar als u weinig volgers, likes, vrienden of connecties heeft op de social media is het bereik minimaal. Wanneer het bereik minimaal is, komt u niet snel met uw doelgroep in contact. Het is daarom belangrijk om online aan een goede reputatie en een groot bereik te werken. Alleen dan zult u succesvol nieuwe studenten vinden via het internet.

Benader actief werkzoekenden via social media

Er zijn tegenwoordig tal van mogelijkheden om niet alleen passief gebruik te maken van social media, maar ook actief ermee aan de slag te gaan. Om studenten te benaderen via Twitter voor vacatures of bijbanen zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden. Programma’s zoals Hootsuite geven u de mogelijkheid om dagelijks actief bij te houden wie er in Nederland via social media op zoek zijn naar een baan. Via Hootsuite kunt u dan gemakkelijk en eenvoudig op deze werkzoekenden reageren met het verzoek uw vacature eens te lezen.

Wees altijd actief op social media

Zorg ervoor dat u niet alleen gebruik maakt van social media zodra u bijvoorbeeld kandidaten zoekt. Het opbouwen van een groot bereik op social media is belangrijk en gaat alleen maar lukken wanneer u ervoor zorgt dat u actief bent en vaak veel nieuwe updates post.

Leuke bijbaan

Het allerbelangrijkste bij het vinden van een goede student is natuurlijk de ‘kwaliteit’ van de bijbaan. Vinden studenten de bijbaan echt leuk of juist niet? Het is natuurlijk belangrijk om studenten te bieden waar ze naar op zoek zijn. Wanneer het werk niet leuk is zullen uw medewerkers en studenten hier ook naar anderen toe niet op een positieve manier over praten. Wij merken in de praktijk: hoe leuker de bijbaan, hoe makkelijker en meer kandidaten er worden gevonden.

Goede vacatureteksten

Iedereen is ergens naar op zoek. Er zijn veel werkzoekenden in Nederland. Ook talentvolle studenten met veel potentieel zijn op zoek naar werk. Niet iedere student is gelukkig op zoek naar hetzelfde werk. Iedere student heeft vaak bewust of onbewust heel specifiek voor zichzelf beschreven waar hij of zij naar op zoek is. Het is dus belangrijk dat u er in uw vacatureteksten voor zorgt dat u heel duidelijk een doelgroep aanspreekt en prikkelt om op de vacature te reageren. Zo vindt u de ideale student.

Een goede vacaturetekst bevat de volgende onderdelen:

Duidelijke beschrijving van het bedrijf

Onder een duidelijke beschrijving van het bedrijf vallen de volgende aspecten:

  • Beschrijving van de dienstverlening of het product van het bedrijf
  • De sector waarin de onderneming actief is
  • De cultuur die heerst binnen het bedrijf
  • Het team waarin de student komt te werken
  • Wat de onderneming onderscheid ten opzichte van concurrenten

Wat gaat de onderneming de student bieden?

Het is als organisatie heel belangrijk om duidelijk te beschrijven wat u een student te bieden heeft en waarom de student voor uw organisatie zou moeten kiezen. Echte talentvolle HBO en universitaire studenten met potentie vinden het heel belangrijk dat ze bij een organisatie komen te werken die echt kijkt naar de ontwikkeling van de student en/of haar medewerkers. Oog voor de toekomst en mogelijkheden tot doorgroei zijn hierbij van cruciaal belang.

Welke relevante werkervaring krijgt de student?

Relevante werkervaring opdoen is hetgeen waar iedere talentvolle student naar op zoek is. Het is dus van belang om goed aan te duiden welke werkervaring een student gaat opdoen in de functie en wat hij/zij daar in zijn/haar verdere loopbaan mee kan.

Perspectief op doorgroei

Zoals hierboven al even is benoemd, is de mogelijkheid tot doorgroei en ontwikkeling voor een talentvolle student heel belangrijk. Het is belangrijk om bij het zoeken naar een nieuwe student aan te geven of er mogelijkheden tot doorgroei zijn, wat die mogelijkheden zijn en hoe die voor de student relevant kunnen zijn.

Schakel de hulp in van student Inhuren!

U kunt bij Student Inhuren eenvoudig en snel een vacature plaatsen. Bekijk deze pagina voor meer informatie hierover. Daarnaast kunt u ook de werving aan ons uit besteden. Dan zorgen wij voor een getalenteerde kandidaat en de uitbetaling hiervan. Vraag hiervoor een offerte aan of neem contact met ons op.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer