Zo komen ICT professionals naar uw organisatie

Door de toenemende schaarste op de markt wordt het steeds lastiger voor organisaties om ICT studenten en starters te vinden die echt vakkennis hebben en genoeg potentie. In dit bericht kunt u lezen waarom ICT personeel zo schaars is en hoe u dit probleem voor uw organisatie kunt oplossen. Zo komen ICT professionals naar uw organisatie.

Hoe schaarser een markt met kandidaten wordt, hoe belangrijker het voor bedrijven wordt om juist aan de onderkant van de markt de beste mensen te recruiten. De instroom of toekomstige instroom van de kandidaten die nu nog studerende zijn is dan essentieel.

Zo komen ICT professionals naar uw organisatie

Om de beste ICT’ers naar uw organisatie te trekken is het allereerst steeds belangrijker om te kijken waar ICT’ers nou naar op zoek zijn. Daarbij is het tevens belangrijk onszelf af te vragen wat ICT’ers belangrijk vinden. Hieronder in het kort een overzicht van onze ervaringen in de markt van met name de junior ICT’ers.

Wat heeft uw organisatie te bieden?

De gemiddelde ICT’er maakt zich niet zo druk over zijn of haar salaris. Tenminste, dat is het geval wanneer u echt een goede kandidaat heeft gevonden. Wanneer iemand echt getalenteerd is of beschikt over een groot pakket aan vaardigheden, zegt salaris steeds minder. De uitdaging, de collega’s, de projecten en werkomgeving zijn dan veel belangrijker. Dus vraag uzelf als organisatie dus af: ”Wat bied ik mijn medewerkers en kandidaten?”. Breng dit duidelijk in beeld en de aanmeldingen op uw vacatures zullen vanzelf volgen.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?

Een doorgroeimogelijkheid is eigenlijk iets dat u aan uw kandidaten biedt. Dus, zoals hierboven beschreven, is het heel belangrijk om de doorgroeimogelijkheden goed in kaart te brengen. Wat zijn de obstakels waar een medewerker tegenaan loopt om door te groeien? Welke mogelijkheden zijn er verder om door te groeien? Wat investeert de onderneming in de doorgroei van de kandidaat?

Waarom kiezen uw huidige developers voor uw organisatie?

Vraag uw huidige medewerkers eens waarom ze voor u hebben gekozen. Vaak krijgt u hele andere antwoorden dan dat u zelf van te voren gedacht had te krijgen.

Verdiensten zijn meestal niet primair

Eigenlijk ook al hierboven genoemd, maar het salaris is vaak niet hetgeen waar een developer voor kiest. Dit omdat er zoveel uitdagingen en vette projecten te vinden zijn voor een ICT’er, dat dit wel het laatste is waar hij naar zal kijken.

Wat zijn de projecten waaraan gewerkt zal gaan worden?

Wat zijn de projecten? Welk resultaat streeft uw organisatie na? Wordt er in teamverband gewerkt? Mag een developer vanuit huis werken? Dit zijn allemaal vragen waar een gemiddelde ICT’er naar kijkt bij het vinden van een nieuwe job.

Wat zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden die belangrijk zijn voor een ICT professional?

De werkdag van een ICT’er ziet er gemiddeld iets anders uit dan die van een normale werknemer. Het enige dat een ICT talent nodig heeft om te kunnen werken, is zijn laptop en internetverbinding. Dat is dan ook de reden dat ICT’ers heel veel waarde hechten aan de werklocatie, afstand tot werk en gelegenheid tot parkeren. In tegenstelling tot andere werknemers, die hier minder strenge eisen aan stellen vanwege de krappe arbeidsmarkt. Hieronder een opsomming van de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden die een ICT professional aan zijn werkgevers als eis stelt.

Mogelijkheid tot thuiswerken

De mogelijkheid krijgen van een opdrachtgever of werkgever om vanuit huis te werken, is voor een junior developer erg belangrijk. Daarnaast zijn reistijd en parkeermogelijkheden bij de opdrachtgever ook belangrijke factoren. Jonge developers hechten minder waarde aan een auto van de zaak dan hun oudere collega’s.

Studiebudget

Het studiebudget valt eigenlijk onder de mogelijkheid om door te groeien binnen een ICT functie. De ontwikkelingen in de ICT branche gaan tegenwoordig zo snel, dat op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen van cruciaal belang is voor ICT professionals en talenten.

Pensioen

Uiteraard mag het pensioen niet vergeten worden. Niet iets dat direct op de eerste plaats komt, maar zeker wel iets waar ICT’ers mee bezig zijn bij het kiezen van een nieuwe functie.

Het opvolgen van deze tips zal voor ondernemingen zeker helpen! Zo komen ICT professionals naar uw organisatie.

ICT als nutsvoorziening

Steeds meer mensen gaan ervan uit dat ICT overal beschikbaar is. Wanneer we in de tram, trein of bus geen internet hebben, zijn we al snel geneigd te denken dat er iets mis is met onze telefoon, de locatie waar we ons bevinden of het netwerk waar we ons in begeven. Door die vanzelfsprekendheid zijn we met z’n allen gaan denken dat ICT de normaalste zaak van de wereld is geworden. Denk alleen al aan landen in Afrika, waar meer mensen beschikken over een mobiele telefoon dan over schoon drinkwater. Dat even terzijde gelaten, ICT wordt dus steeds meer gezien als een nutsvoorziening, die net als gas, water, en licht altijd en overal in onze westerse wereld aanwezig moet zijn.

Dit heeft ervoor gezorgd dat ICT tegelijkertijd als iets saais wordt gezien en steeds minder studenten ervoor kiezen om Informatica of ICT te gaan studeren. Door deze krapte aan de onderkant van de markt is er de laatste jaren een enorm tekort aan goede IT’ers ontstaan.

ICT niet saai

Maar juist het vooroordeel dat ICT en informatica saai zijn, is in onze ogen een grote misvatting. Juist vandaag de dag gaat de ontwikkeling sneller dan ooit tevoren, komen er meer innovaties op de markt en wordt de vraag naar goede e-commerce projecten steeds groter. Door een verandering in het consumentengedrag en een toenemende automatisering gaan we steeds meer richting een leven in een door ICT gedomineerde samenleving.

Dat neemt nog steeds niet weg dat ICT super interessant is. Zeker voor kandidaten die de komende jaren verzekerd willen zijn van een goede baan met interessante projecten is ICT een ideaal middel om dat te bereiken.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Annemieke Avontuur

Recruiter
06 27181445
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer