Welk beroep past het best bij mij?

Weet jij al wat je later wilt worden? De vraag die vaak op jonge leeftijd al aan je wordt gesteld. Voor de een gemakkelijk te beantwoorden, voor de ander een enorme kwelling. Toen je klein was wilde je misschien juf, prinses of astronaut worden, maar hoe kijk je er nu tegenaan? Een tevredenheidsonderzoek geeft weer dat veel werknemers ontevreden zijn met hun beroep. Ruim 78% van de werknemers verlangt naar een heel ander beroep, maar hoe vind je de beste match?

Leer jezelf kennen

Het vinden van een passende baan is enorm belangrijk. Niemand wilt jarenlang iets doen wat hij of zij niet leuk vindt. Wanneer je niet goed nadenkt over wat je echt wilt, rol je van de ene naar de andere baan, zonder veel succes. Om erachter te komen welke baan het beste bij jou past, moet je jezelf leren kennen. Een passende baan matcht met jouw persoonlijkheid en competenties. Je moet dus kijken naar wat jou motiveert en waar je goed in bent. Daarentegen moet er de mogelijkheid zijn om dat werk (tegen betaling) uit te voeren. Allemaal vragen die je moet beantwoorden voordat je gaat zoeken. Doe dat! Schrijf de antwoorden op. Je hebt zo de fundering van jouw zoektocht.

Voorkom het maken van een verkeerde keuze

Wanneer een baan niet past bij jouw persoonlijkheid of competenties dan is het niet de juiste keuze voor jou. Het kan ook zijn dat een baan wel past bij jouw persoonlijkheid en competenties, maar er niet genoeg aanbod is. Er zijn verschillende scenario’s die duiden op een mismatch. Signaleer ze op tijd, zodat je niet voor vervelende situaties komt te staan.

Wanneer je het beter als hobby kunt uitoefenen

Je vindt bepaald werk heel leuk. Het past bij jouw persoonlijkheid en je bent er goed in, maar er is (bijna) geen werk in te vinden door te weinig aanbod of te veel concurrentie. Super vervelend natuurlijk, want iedereen wilt natuurlijk van een hobby het beroep maken.  Je kunt ervoor kiezen om er toch voor te gaan, met het risico dat het mislukt. Maar je kunt het ook hobbymatig blijven uitvoeren en op zoek gaan naar een perfecte match.

Wanneer je niet over de juiste competenties beschikt

Je kunt natuurlijk ook gewoonweg niet over de juiste competenties beschikken. Dit is het geval wanneer je een beroep heel leuk vindt en wilt uitvoeren. Daarnaast is er wel aanbod, maar heb je niet de juiste competenties in bezit. Of door lichamelijke beperkingen niet voldoen aan de eisen. Je kunt in sommige gevallen nog competenties aanleren door een studie. Maar in het geval van lichamelijke beperkingen is er weinig aan te doen.

Wanneer je erachter komt dat het niet bij je past

Het maken van een vergissing is menselijk. Dit is dan ook de meest voorkomende mismatch. Dit is het geval wanneer iemand de juiste competenties bezit en er wel genoeg aanbod is, maar het beroep (of de organisatie) niet matcht met de persoonlijkheid. Dit gebeurt vaak wanneer er niet goed is nagedacht over de baan. Of men niet goed weet waar hij of zij naar op zoek is.

Doe een beroepskeuzetest

Het is lastig om een passende baan te vinden, maar het invullen van een beroepskeuzetest kan een handje helpen. Op basis van verschillende vragen wordt er gekeken welke beroepen matchen. Vervolgens kun je met de uitslag aan de slag gaan. Heb je twijfels over een bepaald beroep? Omdat je er bijvoorbeeld nog nooit over hebt nagedacht. Dan kun je het beste eens een dag meelopen met iemand die het beroep uitoefent. Zo kun je kijken of het iets is voor jou.

Schakel een loopbaancoach in

Een loopbaancoach kan ook heel erg helpen met het vinden van een passend beroep. Hij of zij is hierin gespecialiseerd en heeft een netwerk vol met mogelijkheden. Je kunt zo’n traject altijd overwegen. Het belangrijkste is om altijd naar je gevoel te luisteren. Voelt het niet goed? Dan zegt dat eigenlijk al genoeg.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer