Wat te doen na een sollicitatiegesprek

Stel je bent op gesprek geweest bij een bedrijf waar je graag aan de slag wilt gaan. Het verliep positief, maar je wilt er zeker van zijn dat jij wordt uitgekozen voor de baan. Wat kun je dan het beste doen? Het kan best wat vragen opwekken wanneer je na een paar dagen nog niets van het bedrijf hebt gehoord. Is het dan verstandig om het bedrijf na te bellen? Of kun je beter geen verdere actie ondernemen en afwachten? In deze blog leggen we je uit wat je het beste kunt doen na een sollicitatiegesprek.

Wanneer ga ik iets horen?

Aan het einde van het sollicitatiegesprek is het verstandig om aan je gesprekspartner te vragen wat de vervolgstappen zijn. Zo kan hij of zij aangeven binnen welk tijdsbestek je meer hoort. Gaan ze je bellen of krijg je een e-mail. Het kan ook zijn dat je er zelf achteraan moet bellen of mailen. Maak hier afspraken over, zodat je weet waar je aan toe bent. Zo blijf je niet onnodig in spanning en heb je een afspraak om aan terug te refereren wanneer je niks hoort op de afgesproken datum.

Stuur een bedankmail

Je kunt na het gesprek altijd een bedankmail sturen naar de gesprekspartner. Het is het beste om dit snel na het gesprek te doen, zo hou je het contact nog warm. Hiermee onderscheid je jezelf van andere sollicitanten, ze zien immers jouw naam weer voorbij komen. Probeer jezelf niet te verkopen in deze mail. In het gesprek heb je al duidelijk gemaakt waarom jij geschikt bent voor de functie. Het kan irritant zijn om het nogmaals te benoemen. Dit wil je natuurlijk niet. Zorg wel dat de mail foutloos is, want het staat natuurlijk slordig als er allemaal spel- & taalfouten in staan. Je kunt in de mail wel aangeven dat je uitkijkt naar de uitkomst van het gesprek of dat je graag nog eens op gesprek komt.

Is nabellen verstandig?

De reacties over nabellen zijn nogal wisselend. De een zegt dat je best wel kunt nabellen wanneer je niks hebt gehoord op de afgesproken datum. De ander zegt dat je het beter kunt laten voor wat het is. Toch kun je best om feedback vragen, vind ik. Het laat zien dat je initiatief neemt en jezelf aan de afspraken houdt. Het kan natuurlijk zijn dat er voor de gesprekspartner iets tussen is gekomen, waardoor hij of zij er nog niet aan toe is toegekomen om je te bellen. Wees in het gesprek dus niet aanvallend, maar geef aan dat je benieuwd bent of er al meer bekend is over de uitkomst. Bel niet voor de afgesproken datum. Dit komt heel wanhopig over en dat wil je natuurlijk niet uitstralen.

Toch afgewezen, wat nu?

Het kan natuurlijk zijn dat je na lang wachten toch een afwijzing ontvangt. Super vervelend, want je had er zelf misschien wel een heel goed gevoel over. Zeker wanneer het voor jou niet helemaal duidelijk is waarom je niet bent gekozen, kan het heel vervelend zijn. Het is daarom goed om te vragen waarom je bent afgewezen. Het kan ook zijn dat het helemaal niet aan jou ligt, maar dat ze gewoon een betere kandidaat hebben gevonden. Feedback vragen laat zien dat je open staat om aan jezelf te werken. Boos of geïrriteerd doen na een afwijzing is echt niet nodig, aangezien je dan je eigen glazen ingooit voor een eventueel toekomstig gesprek bij hetzelfde bedrijf. Mocht je in de toekomst nogmaals willen solliciteren bij dit bedrijf.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Annemieke Avontuur

Recruiter
06 27181445
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer