Wat is een flexkracht

Een flexkracht is een werknemer die bij een bedrijf werkt op flexibele basis. Dit kan zijn via een uitzendbureau als uitzendkracht. Via een detacheerder op interim basis of als zelfstandige als freelancer of ZZP’er.

Waarom een flexkracht inhuren?

Bedrijven huren flexkrachten in om een zogenaamde flexibele schil op te bouwen in een organisatie. Dit zijn werknemers waarvan de organisatie ze vaak alleen inzet wanneer ze ook daadwerkelijk nodig zijn om werk te verrichten. In het geval van uitzendkrachten kan het gaan om tijdelijke klusjes, horeca werk, logistiek werk of administratief. In het geval van interim personeel gaat het vaak om projecten in de ICT, techniek en de offshore industrie.

ZZP’ers (freelancers in het geval van kranten en tijdschriften) worden vaak ingehuurd voor specialistisch werk of om een opdracht te voldoen. Vaak zijn dit (online) marketeers, web developers, strategen en adviseurs.

Er zijn verschillende soorten flexwerkers. Een flexwerker is hetzelfde als een oproepkracht. Er zijn drie soorten flexwerkers met een contract. De eerste groep heeft een oproepcontract met voorovereenkomst. In dat geval mag de flexkracht na een oproep zelf beslissen of hij wel of niet gaat werken. Een ander soort contract is het nul-urencontract. In dat geval moet de oproepkracht aan het werk wanneer hij of zij wordt opgeroepen. Het bedrijf geeft in dat geval geen garantie van het minimale aantal uren dat iemand kan maken. Het laatste soort contract is het min-maxcontract. In dat geval is iemand verzekert van een minimaal aantal uren op week- of jaarbasis. Dit staat in dat geval opgenomen in het contract. Het komt ook voor dat een flexkracht gewoon een rooster heeft. In dat geval heeft het bedrijf wel de mogelijkheid diensten op een laat moment in te trekken. Bij een min-maxcontract is het ook de verantwoordelijkheid van de werkgever dat zij voldoende diensten aanbieden.

Het voordeel van een flexibele schil is verder dat een werkgever niet aansprakelijk is bij ziekte, uitval of verlof. Uitzonderingen daargelaten. De flexkracht werkt uitsluitend de uren waarin hij of zij ook daadwerkelijk nodig is of totdat een project is afgerond.

Stel direct uw vraag of geef uw mening

Heeft u een opmerking of een tip naar aanleiding van het gelezen blog, dan zijn wij daar erg benieuwd naar. Wij zijn altijd in voor verbetering.

Wilt u zelf een flexkracht inhuren?

Student Inhuren zet zelf ook flexkrachten in bij bedrijven. U kunt bij Student Inhuren allerlei type flexkrachten inhuren. Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op.

Bent u zelf een flexkracht en bent u opzoek naar een bijbaan? Dat kan ook bij Student Inhuren. Bekijk alle (bij)banen en flexibele opdrachten.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer