Wat betekent flexibele schil?

De flexibele schil in uw organisatie is het gedeelte van de medewerkers waar u op de lange termijn geen vaste arbeidsrelatie mee heeft. Oftewel, u kunt de overeenkomst met deze werknemers op de korte termijn stopzetten mocht de productie, omzet of het aantal projecten daarom vragen. De werknemers die vallen binnen de flexibele schil zijn vaak freelancers, ZZP’ers, uitzendkrachten, gedetacheerden en werknemers op de loonlijst bij een payroll bedrijf. In 2021 zijn er honderdduizenden uitzendkrachten actief op de Nederlandse arbeidsmarkt. Daarom gebruiken werkgevers steeds vaker uitzenkrachten.

Waarom een flexibele schil?

Organisaties maken vaak om een aantal redenen gebruik van een flexibele schil. Hieronder vindt u er een aantal.

Extra talent
Met name grote organisaties staan altijd open voor het grootste talent. Het talent van morgen of nieuwe jonge kandidaten. Toch is het niet altijd direct mogelijk deze jonge kandidaten vast in dienst te nemen. Daarbij moet talent zich kunnen ontwikkelen of bewijzen binnen de organisatie. Grote organisaties kiezen er dan voor deze jonge talentvolle kandidaten in te huren via een detacheerder of bijvoorbeeld een studenten uitzendbureau. Op deze manier zit de organisatie niet direct aan het talent vast, mocht dit talent zich toch niet op de gewenste manier ontwikkelen.

Lang-cyclische flexibiliteit
Over de lange termijn kan het economische tij veranderen. Dat hebben we ook gezien sinds 2008. Sinds die tijd hebben veel organisaties te maken gekregen met inkrimping of schommelende projecten en productie. Juist in deze periode is de flexibele schil de ideale manier om deze nadelige gevolgen van economisch slechte tijden op te vangen.

Kort-cyclische flexibiliteit
Op de korte termijn kan de vraag naar de producten of diensten van een onderneming enorm schommelen. Dit kan seizoens- of klimaat gebonden zijn. Bijvoorbeeld strandtenten en bedrijven in de tuinbouw hebben hiermee te maken. In de winter hebben ze bijvoorbeeld nauwelijks mensen nodig, waar ze in de zomer soms tientallen tot wel honderden kandidaten nodig hebben. Door te werken met flexibele krachten in de flexibele schil wordt het risico op loondoorbetalingen in de winter gemeden.

Risico spreiding
De flexibele schil is één van de manieren van grote organisaties om het risico in de organisatie te spreiden. Door niet aan teveel vaste werknemers vast te zitten zorgt een organisatie ervoor dat het werkgeversrisico in mindere periode wordt verkleind.

Verhouding vast en flexibel

Wij raden de meeste organisaties aan om de verhouding tussen vast en flexibel ongeveer op 80/20 te houden. Dus 80% vaste krachten en 20% tijdelijke of flexibele krachten. Dit is natuurlijk per organisatie verschillend. In sommige organisaties ligt de verhouding op 20/80 of zelfs op 10/90. Denk hierbij aan organisaties die enorm seizoensgebonden werk doen.

Waar kan Student Inhuren u bij helpen?

U kunt bij Student Inhuren flexibele krachten inhuren, maar ook vaste werknemers. Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer