Wanneer mag je een tussenjaar nemen?

Nadat je een opleiding hebt afgerond of ermee bent gestopt, weet je misschien nog niet zo goed wat je daarna wilt gaan doen. Er zijn studenten die overwegen om een tussenjaar te nemen, maar wanneer mag je een tussenjaar nemen? Wij vertellen je er meer over in deze blog.

 

Wat is een tussenjaar?

Een tussenjaar is een jaar tussen twee opleidingen in. Tijdens dit jaar ga je niet studeren, maar nadenken over de toekomst. Wat wil je hierna gaan doen? Wat voor een studie past bij jou, welke studie zou je willen doen en waar? Een tussenjaar start meestal meteen na het afronden van de middelbare school, een mbo of een hbo-studie. Maar als je bijvoorbeeld begonnen bent met een studie en het blijkt toch niet helemaal bij je te passen, kan je er ook voor kiezen om te stoppen met de studie en een tussenjaar te nemen.

 

Waarom zou je een tussenjaar nemen?

Voor een tussenjaar wordt vaak gekozen als men niet meer weet wat men precies wil. Het is bedoeld om na te kunnen denken over de toekomst, maar ook om even te kunnen doen wat je zelf leuk vindt, om te kunnen werken en sparen. Daarnaast kan dit jaar ook bijdragen aan meer zelfinzicht en dit is wat je uiteindelijk nodig hebt om daarna de juiste stappen te kunnen maken. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je weet wat je wilt en hoe makkelijker je keuzes kan maken.

 

De best betaalde bijbanen

De voordelen

Het nemen van een tussenjaar brengt veel voordelen met zich mee, wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

 

  1. Je verbreedt je horizon
    Tijdens een tussenjaar kan je veel nieuwe mensen leren kennen, je doet nieuwe inzichten op en je kan natuurlijk dit tussenjaar indelen hoe jij dat wilt. Je kan ervoor kiezen om een aantal maanden naar het buitenland te gaan, hierdoor leer je meer over andere culturen, maar ook over jezelf, je verbreedt dus letterlijk en figuurlijk je eigen horizon.
  2. Je leert je zelf (beter) kennen
    Als je jouw tussenjaar op de juiste manier invult, leer je jezelf écht kennen. Tijdens dit jaar is het belangrijk dat je verschillende dingen gaat doen, je kan het zo indelen dat je een bepaalde periode gaat reizen en een bepaalde periode gaat werken, je doet verschillende ervaringen op en komt er op deze manier achter waar jouw interesses en vaardigheden liggen. Zo leer je jezelf nog eens goed kennen!
  3. Je hebt tijd om een weloverwogen keuze te maken
    Een tussenjaar kan zo voorbijvliegen, maar toch is het een periode waarin je goed kan nadenken. Je kan onderzoeken wat je leuk vindt, je doet meerdere ervaringen op en je werkt aan jezelf. Omdat je in dit jaar niet met school bezig bent, heb je tijd over om na te denken over wat je hierna wil gaan doen. En voldoende tijd om na te denken, maakt de kans op een weloverwogen keuze groter.
  4. Je kan je professionele vaardigheden ontwikkelen
    Er zijn veel mogelijkheden voor een tussenjaar, je doet er goed aan als je jezelf verder gaat ontwikkelen, je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een taalcursus te volgen of bepaalde werkervaring op te doen. Op deze manier ontwikkel jij jouw professionele vaardigheden.
  5. Het kan zijn dat je tijdens dit jaar meer gemotiveerd raakt
    Misschien ben je na al die jaren school, het even zat geraakt, je bent de motivatie kwijt en wilt even rust en niet hoeven denken aan school. Door een jaar niet bezig te zijn met een studie, is de kans groot dat je na dit jaar weer extra gemotiveerd bent om met een nieuwe studie te beginnen.

 

De voorwaarden

Maar wanneer mag je een tussenjaar nemen? Er zijn natuurlijk een aantal voorwaarden voor het nemen van een tussenjaar. Je moet namelijk aan een bepaalde kwalificatieplicht voldoen en minimaal 16 jaar oud zijn. Met een kwalificatieplicht wordt bedoeld dat je minimaal een havo, vwo of mbo-diploma niveau 2 op zak hebt. Indien je niet in het bezit bent van één van deze diploma’s, moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Ben jij dus net klaar met een vmbo-opleiding en ben je nog geen 18, dan kan je helaas geen tussenjaar nemen.

Ben jij van plan om een tussenjaar te nemen en ben je nog op zoek naar een leuke baan voor deze periode? Bekijk dan onze vacaturebank eens.

 

Ook interessant: 

Creatief solliciteren 

Thuis werken als student

 

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer