Verder studeren na mbo

Nadat je een mbo-niveau-4 opleiding hebt afgerond, wil je misschien nog niet meteen aan de slag in het werkveld. Veel mbo studenten kiezen er dan ook voor om verder te studeren. Met een mbo-niveau 4 diploma kan je doorstromen naar een hbo-bacheloropleiding of een associate degree. In deze blog vertellen wij je meer over verder studeren na mbo.

 

Werken of verder studeren?

De keuze maken tussen werken of verder studeren is niet altijd even gemakkelijk. Veel studenten ervaren dan ook keuzestress, je hebt namelijk niet alleen de keuze uit werken of studeren, maar als je voor een nieuwe studie kiest, welke studie ga je dan volgen? Voor bepaalde banen is een hbo-diploma geen vereiste en in dat geval kan je beter gaan werken. Als je je in een bepaald vakgebied verder wil verdiepen en specialiseren, dan is het aan te raden om wel naar het hbo door te stromen.

 

Waarom verder studeren?

Weet je nog niet zeker of je wilt verder studeren na mbo? Dan hebben wij 4 redenen voor je om dit wel te doen! Een studie volgen is namelijk een investering in jezelf.

 

 1. Je vergroot je financiële zekerheid
  Terwijl mbo-afgestudeerden al aan de bak kunnen, zit jij nog in de schoolboeken en verdien je nog niet wat zij verdienen. Maar hier heb je later alleen maar profijt van, gemiddeld krijgt iemand met een hbo-diploma namelijk 15 tot 20% meer loon dan iemand met een mbo-diploma. Ook is gebleken dat kort geschoolden, sneller de dupe zijn van economische schommelingen.
 2. Als hbo-student ben je een aanwinst voor werkgevers
  Als je net hbo afgestudeerd bent, ben je erg populair op de arbeidsmarkt. Vaak heb je tijdens stages al ervaring in de praktijk opgedaan en ben je dus een grote aanwinst voor bedrijven.
 3. Je vindt makkelijker een nieuwe baan
  Hoogopgeleiden hebben een streepje voor op de arbeidsmarkt. In het bedrijfsleven zijn werkgevers voornamelijk op zoek naar hoogopgeleiden met een bachelor of masterdiploma. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat 30% van de mensen die school zonder diploma hebben verlaten, na een jaar nog steeds werkzoekende is, terwijl dit bij afgestudeerden met een bachelor of masterdiploma slechts 3% is.
 4. Het is goed voor je eigen ontwikkeling
  Je bent nooit te oud om te studeren en we raden het dan ook iedereen aan. Of dit nou in de vorm van een voltijd studie is of in de vorm van een cursus, leren is altijd goed voor je eigen ontwikkeling.

 

Naar het hbo zonder mbo-diploma

Om je in te kunnen schrijven voor een hbo-studie, heb je niet altijd een mbo-niveau-4 diploma nodig. Als je 21 jaar of ouder bent, kan je er ook voor kiezen om een 21+ toets te doen. In sommige gevallen mag je deze toets ook afleggen als je 20 bent, onder voorwaarde dat je op het moment dat de studie van start gaat, 21 jaar bent.

Tijdens deze toets wordt er gekeken naar jouw capaciteiten voor het hbo. Het gaat vaak om de onderdelen Nederlands, Engels en Wiskunde. Er zitten wel kosten verbonden aan de 21+ toets, meestal ligt dit tussen de €100,- en €200,-. In sommige gevallen kan je herexamen doen als je de toets de eerste keer niet gehaald hebt, maar dit is helaas niet op elke school en bij elke studie hetzelfde.

 

 

Ook interessant:

Werken via een uitzendbureau
De leukste bijbanen

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer