Student
inhuren

uitstelgedrag aanpakken

Uitstelgedrag aanpakken

Uitstelgedrag is een veelvoorkomend probleem waar veel studenten mee te maken hebben. Of het nu gaat om het uitstellen van leren voor een belangrijk tentamen of een taak op het werk, we hebben er bijna allemaal wel eens last van. Maar hoe kan je uitstelgedrag aanpakken? Wij vertellen je er meer over in deze blog. Hoewel het uitstellen van taken op korte termijn soms kan leiden tot ontspanning en minder stress, kan het op lange termijn leiden tot improductiviteit en het niet behalen van doelen. Gelukkig zijn er een aantal effectieve manieren om uitstelgedrag aan te pakken.

 

Identificeer de oorzaak van je uitstelgedrag

De eerste stap in het aanpakken van uitstelgedrag is het identificeren van de oorzaak. Ben je bang voor falen of succes? Voel je je overweldigt door de omvang van de taak? Heb je moeite met het starten van taken of vind je het moeilijk om je te concentreren? Door de oorzaak van je uitstelgedrag te identificeren, kun je gerichter aan de slag gaan met het uitstelgedrag aanpakken.

 

Maak een realistisch plan

Als je eenmaal weet wat de oorzaak van je uitstelgedrag is, is het belangrijk om een realistisch plan te maken. Stel doelen voor jezelf die haalbaar zijn en verdeel grote taken in kleinere, meer behapbare stappen.

Maak een planning en houd je eraan. Stel dat je een tentamen hebt over twee weken, is het goed als je de planning voor het leren verdeelt over deze twee weken. Plan bijvoorbeeld elke dag een half uurtje voor jezelf in, zo voorkom je dat je op de laatste dag te veel in één keer moet leren en het dan maar helemaal niet doet, want van uitstel komt afstel. Als je moeite hebt om je aan je planning te houden, probeer dan een beloningssysteem op te zetten voor jezelf.

 

Verander je mindset

Een positieve mindset kan een groot verschil maken bij het aanpakken van uitstelgedrag. In plaats van te denken aan wat er allemaal fout kan gaan, focus je op wat er goed kan gaan en hoe het voltooien van de taak je zal helpen in de toekomst. Probeer jezelf ook niet te veel te bekritiseren als je een keer uitstelt. Accepteer dat je niet perfect bent en dat het oké is om af en toe uit te stellen.

 

Elimineer afleidingen

Afleidingen zijn een grote boosdoener als het gaat om uitstelgedrag. Probeer afleidingen te elimineren door bijvoorbeeld je telefoon uit te zetten, social media te vermijden of jezelf af te zonderen van anderen. Zoek een rustige plek waar je je goed kunt concentreren en waar je niet gestoord wordt.

 

Vraag om hulp

Als je merkt dat je moeite hebt om uitstelgedrag aan te pakken, aarzel dan niet om hulp te vragen. Praat met een vriend, familielid of collega over je uitdagingen en vraag om hun steun en advies. Je kunt ook een coach of therapeut raadplegen als je meer professionele hulp nodig hebt. Uitstelgedrag kan moeilijk zijn om aan te pakken, maar met de juiste aanpak en mindset kun je het overwinnen.

 

 

Ook interessant:

 

Wanneer mag je een tussenjaar nemen?

Creatief solliciteren

Een student inhuren? 

Ben je op zoek naar een medewerker? Dan kan je via Studentinhuren.nl een student of uitzendkracht inhuren voor zowel vacatures, opdrachten én projecten.