Traineeship na je studie: iets voor jou?

Afgestudeerd, maar nog niet uitgeleerd? Dan is een traineeship misschien een leuke uitdaging voor jou! Een traineeship biedt alumni de kans om te werken en leren binnen een bedrijf. Vaak zijn het niet de minste bedrijven die traineeships aanbieden. We zien steeds vaker afgestudeerden die aan de slag gaan als trainee. Je maakt kennis met verschillende afdelingen binnen een organisatie en doet hiermee veel kennis en ervaring op. Toch is een traineeship niet voor iedereen weggelegd. Wat houdt een traineeship precies in? We leggen je het graag uit in deze blog.

Wat is een traineeship?

Bedrijven bieden een traineeship aan voor talentvolle starters.  Het is een combinatie van werken en leren. Dat terwijl je in dienst bent van het bedrijf. Het doel is om als volwaardig en allround medewerker aan de slag te gaan. Op de juiste afdeling en met de juiste functie. Naast dat je als trainee volwaardig meewerkt volg je ook een opleidingstraject.  Afgestudeerden kunnen zich als trainee binnen het bedrijf ontwikkelen tot (top)managers en (top)specialisten. Dat zijn natuurlijk niet de minste functies. Daarom kiezen bedrijven alleen de allerbeste alumni uit om deel te nemen aan een traineeship.

Hoe verloopt een traineeship?

Een traineeship wordt bij iedere organisatie weer anders vormgegeven. Toch is het vaak in grote lijnen hetzelfde. Een traineeship bestaat vaak uit drie onderdelen: werken, leren en coaching.

Werken: je werkt als trainee mee op verschillende afdelingen binnen de organisatie. Hierbij doorloop je ook verschillende functies.
Opleiding: ook het opleidingsprogramma verschilt per traineeship. Dit hangt af van de functie en branche. In de meeste gevallen is het doel om je op te leiden tot een vakspecialist.
Coaching: je krijgt een coach toegewezen die jouw leerproces gaat begeleiden. Dit zijn personen uit de organisatie. Zij hebben ervaring met het bedrijf en/of de functie.

Ben jij geschikt als trainee?

Vergis je niet, trainee zijn is niet voor iedereen weggelegd. Er worden hoge eisen gesteld. Vaak komen alleen afgestudeerden in aanmerking die hoge resultaten hebben gescoord. Ben jij: ambitieus, gedreven en zelfbewust? En heb jij jezelf naast je studie ook ingezet binnen bijvoorbeeld een vereniging of commissie? Dan kom je aardig in de buurt van het eisenpakket.  Je moet jezelf eigenlijk beter vinden dan de rest. Dit klinkt arrogant, maar dat is vaak wel waar bedrijven naar op zoek zijn. Iemand die er met kop en schouders bovenuit steekt en dit ook weet van zichzelf. Het is niet de bedoeling dat je eerst een paar maanden de kat uit de boom gaat kijken. Er wordt van je verwacht dat je meteen aan de slag gaat.

Pas wel op. Sommige bedrijven gebruiken de benaming traineeship, omdat ze weten dat dit aantrekkingskracht heeft op starters. Krijg je geen starterssalaris, coachingstraject en duidelijk ontwikkelingsplan bij je traineeship? Dan moeten de bellen gaan rinkelen. Het kan goed zijn dat het bedrijf jou in de maling neemt en een gewone startersfunctie (of stage) aanbiedt.

Hoe kom ik aan een traineeship?

Denk jij dat een traineeship het echt is voor jou? Wees jezelf er dan van bewust dat er maar een hele kleine kans is dat je daadwerkelijk wordt aangenomen. De concurrentie is hoog en je moet door een hele strenge selectie. Toch is het niet onmogelijk, dus laat je zeker niet ontmoedigen. Pak het aan alsof je solliciteert naar een baan. Probeer in contact te komen met medewerkers binnen het bedrijf. Netwerken kan natuurlijk ook helpen.

Kies bewust voor een bedrijf, want het is een stap voor de langere termijn. Het kan ook voorkomen dat je studiekosten moet terugbetalen wanneer je eerder stopt. Dat is natuurlijk niet wat je wilt. Kies dus voor een bedrijf waar je echt enthousiast over bent.  Grote bedrijven bieden vaak traineeships aan. Neem dus een kijkje op websites van de bedrijven waar jij als trainee aan de slag wilt. Wellicht kom je dan vacatures tegen. Je kunt ze natuurlijk ook zelf benaderen. Er worden ook speciale evenementen georganiseerd. Op deze website vind je een verzameling van traineeships in verschillende branches. Wanneer je er hard voor werkt, moet het vast lukken!

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer