Tips voor het onderhandelen over je salaris

Stel je hebt een nieuwe baan gevonden. De gesprekken verliepen goed, de werkzaamheden klinken aantrekkelijk en er heerst van twee kanten enthousiasme. Maar dan krijg je de arbeidsvoorwaarden te zien. Oef, die vallen vies tegen. Het salaris ligt een stuk lager dan wat je had verwacht (en gehoopt). Wat nu? Wat als ik je vertel dat je in veel gevallen kunt onderhandelen over het salaris? Tijdens het onderhandelen kunnen, in sommige gevallen, de veranderingen zelfs boven verwachting uitpakken. Maar hoe pak je het onderhandelen over je salaris het beste aan? In deze blog zetten we de stappen voor je op een rij. Met daarbij nog enkele tips om de onderhandelingen zo goed mogelijk te laten verlopen. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Salarisonderhandelingen, dat klinkt ingewikkeld

Het klinkt misschien als een brug te ver, maar dat hoeft het echt niet te zijn. Met enkele tips kun jij het onderhandelen in goede banen leiden. Van te voren is het belangrijk om overzicht te creëren in je huidige situatie. Hoeveel moet je netto verdienen om je rekeningen te kunnen betalen en goed te kunnen leven? Wat zijn jouw vaardigheden waard? Dit laatste klinkt misschien vaag, maar je weet zelf hoeveel je hebt geïnvesteerd in jezelf. Je kunt hierbij denken aan opleidingen, cursussen, werkervaring, specialisaties, enzovoort. Zet dit voor jezelf op een rij, zodat je de werkgever ervan kunt overtuigen dat je een hoger salaris verdient.

De cao checken

Bijna iedere branche heeft een cao. Hierin staan de salarisschalen gegroepeerd in verschillende schalen. Deze schalen kun je zien als verschillende niveaus. Hoe hoger de schaal (het niveau), hoe hoger het salaris. Dit is waar de onderhandelingen starten. In welke schaal hoor jij? Vraag of er ruimte is om te starten in een andere schaal. Is er voor jouw werk geen cao? Dan heb je nog meer ruimte om te onderhandelen. Het is natuurlijk wel iets lastiger, omdat je geen goede indicatie hebt van de normale verdiensten binnen de branche. Gelukkig zijn hier hulpmiddelen voor, zoals deze website.

Wat ben je waard?

Hier heb je als het goed is van te voren al over nagedacht, maar tijdens het gesprek is het belangrijk dat je dit ook kunt beargumenteren. Waarom moeten ze jou meer betalen? Waaruit blijkt dat jij meer waard bent? Wat voor meerwaarde bied jij aan het bedrijf? Om sterk te kunnen onderhandelen moet je hier echt een goed verhaal voor hebben. Anders wordt er zo doorheen geprikt. Je mag dit best voor jezelf opschrijven. Je kunt natuurlijk verder kijken dan het salaris, want welke secundaire arbeidsvoorwaarden zijn er voor jou nog meer belangrijk? Dit kun je namelijk ook meenemen in de onderhandelingen. Lees hier meer over secundaire arbeidsvoorwaarden.

Tijd om te onderhandelen

Het is zo ver. Tijd om te onderhandelen. Je hebt alles helemaal uitgedacht. Je weet precies wat je wilt, maar wat nu? Je kunt overwegen om iets hoger in te zetten. Zo blijft er nog wat ruimte over. Dit kun je helemaal zelf inschatten. Let goed op met wie je gaat onderhandelen. Wees niet bang dat ze je laten gaan, want ze zijn niet voor niets zo enthousiast. Op de markt probeer je toch ook af te dingen? Zij willen het beste voor zo min mogelijk. Je mag daarom best onderhandelen.

Yes, een ander aanbod!

En dan komt het eerste aanbod binnen. Dit hoef je natuurlijk niet meteen te accepteren. Het is goed om eerst wat bedenktijd te vragen. Zo kun je goed overwegen of je het hiervoor wilt doen of dat je nog verder moet onderhandelen. Houd het rijtje, wat je van te voren hebt bedacht, goed in je hoofd bij de overweging. Is het minder dan je waard bent? Ga dan verder met onderhandelen. Zij beginnen natuurlijk laag in de onderhandelingen. Er zit in de meeste gevallen nog meer speling in, maar maak er geen strijd van. Het moet voor beide partijen positief blijven. Het kan namelijk ook zijn dat ze het bedrag wat jij graag wilt gewoon niet kunnen aanbieden. Het is wel goed om dit te bespreken. Voel je vrij om een bod af te wijzen.

Nog enkele tips

  • Verzamel zoveel mogelijk informatie over hoe je een salarisonderhandeling moet aanpakken. Zorg voor een goede voorbereiding.
  • Begin pas met onderhandelen als je de baan echt aangeboden hebt gekregen, dus zeker niet tijdens het eerste gesprek.
  • Benoem niet je exacte salariswensen, laat de werkgever bieden. Op deze manier kun je altijd meer krijgen dan dat je voor ogen hebt.
  • Maak gebruik van de ACA- methode. Lees er hier alles over.
  • Is de onderhandeling geslaagd? Zorg dan dat je het aanbod schriftelijk ontvangt. Zo heb je altijd zwart op wit wat is er afgesproken.
  • Voel je niet verplicht om het eerste bod meteen te accepteren. Zeker niet wanneer het aanbod nog steeds onvoldoende is.
  • Begin alleen met onderhandelen wanneer je zeker bent dat je bij het bedrijf wilt werken en er geen andere knelpunten zijn.
  • Wees flexibel, je kunt niet altijd je zin krijgen en zal ook compromissen moeten sluiten.
  • Neem de tijd en maak geen overhaaste beslissingen. Denk goed na voordat je stappen zet.
  • Blijf altijd vriendelijk!

Met deze tips is jouw salarisverhoging  binnen handbereik. Heel veel succes!

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer