Zenuwachtig?

Heb jij wel eens last van een zenuwachtig gevoel? Bijvoorbeeld vlak voor je ergens op sollicitatiegesprek gaat of voordat je een belangrijke presentatie geeft voor een grote groep mensen? Geen zorgen, je bent zeker niet de enige. Bij een belangrijke gebeurtenis kan een zenuwachtig gevoel helemaal geen kwaad. Sterker nog, een lichte opwinding voelen bij een belangrijke gebeurtenis of opdracht is gezond. Het wordt natuurlijk wel een probleem als je deze gevoelens niet onder controle krijgt en ze klachten gaan veroorzaken. In deze blog geven we 7 tips om je zenuwen onder controle te houden.

Wat zijn zenuwen en waar komen ze vandaan?

Zenuwachtig zijn wil zeggen dat je zenuwen (plotseling) vatbaarder zijn voor prikkels van buitenaf. Je wordt vaak zenuwachtig in de aanloop naar een belangrijk moment. Zenuwachtig zijn komt vaak tot uiting vlak voor het spannende moment. Het gebeurt dus vooral in je hoofd, maar de zenuwen uiten zich vaak fysiek. Trillende benen, zweten, klamme handen of een droge mond. Allemaal verschijnselen die ontstaan voorafgaand aan het belangrijke moment. Er is niets vreemd aan, het is een normale reactie van het lichaam die gezonde spanning ervaart.  En goed nieuws: vaak verdwijnen deze klachten wanneer hét belangrijke moment aanbreekt. De een is gevoeliger dan de ander. Wanneer de zenuwen omslaan naar angst is het belangrijk om te leren hoe je ze onder controle houdt.

Zo word je zenuwen de baas

Er zijn verschillende manieren om minder zenuwachtig te worden. We delen 7 tips met je.

Tip 1. Goed voorbereiden: Een goede voorbereiding is het halve werk. Het voorkomt een heleboel stress wanneer jij weet waar je over praat. Moet jij een presentatie geven? Zorg dan dat je een duidelijk verhaal hebt dat je van voor naar achteren kent. Zo kom je niet voor vervelende momenten of stiltes te staan. Heb je een sollicitatiegesprek? Ook dat kun je voorbereiden. Verdiep je in de functie, beeld je in welke vragen er gesteld worden, bedenk alvast de antwoorden en ken je sterke en zwakke punten. Je wilt natuurlijk een goede eerste indruk achterlaten tijdens een sollicitatiegesprek.

Tip 2. Lichaamsbeweging: wanneer jij regelmatig beweegt versterk je jouw lichaam en geest. Het helpt ook om je gedachten even uit te schakelen. Tijdens het sporten zet je al je zorgen en stress opzij. Wist je dat er een gelukshormoon vrijkomt tijdens het sporten? Deze geeft je een tevreden en voldaan gevoel. Komt er een belangrijk moment aan waar je niet zenuwachtig voor wilt zijn? Ga dan vooraf een halfuurtje sporten. Het zal je helpen om rustiger het moment in te gaan.

Tip 3. Leren accepteren: accepteer dat je nerveus bent voorafgaand aan een belangrijk moment. Door het te accepteren zal je zien dat het makkelijker wordt om minder zenuwachtig te worden. Wanneer je jezelf verzet tegen de zenuwen zullen deze alleen maar versterken.

Tip 4. Erover praten: bij sommige mensen zie je een extreme vorm van zenuwachtigheid. Overmatig zweten, hyperventileren of paniekgedachten zijn enkele symptomen. Heb jij daar last van? Praat er dan eens over met iemand. Dit hoeft niet perse een hulpverlener te zijn, maar gewoon iemand die jij vertrouwt. Een goede vriend of een familielid. Door erover te praten verzet je jouw gedachten en heb je afleiding. Daarnaast lucht het op om je gevoelens uit te spreken.

Tip 5. Ademhalingstechnieken: ook het doen van ademhalingstechniekenkan helpen bij het onder controle houden van je zenuwen. Doe oefeningen voordat je gaat slapen of voorafgaand aan het spannende moment. De oefeningen maken je rustig en laten je alle stressgedachten vergeten. Ook tijdens het belangrijke moment is het goed om op je ademhaling te letten. Wanneer je deze onder controle houdt volgt de rest vanzelf.

Tip 6. Zoek afleiding: een gezonde dosis afleiding helpt je om je gedachten te verzetten. Ga bijvoorbeeld eens iets leuks doen met vrienden. Je vergeet je zenuwen en hebt (even) een leuke tijd. Het heeft namelijk echt geen zin om je continu af te zonderen. Ook voordat je een spannend in gaat, is het goed om te denken aan leuke dingen. De tijd gaat hierdoor sneller waardoor je niet eens lang de tijd hebt om zenuwachtig te zijn.

Tip 7. Veel oefenen: ben je zenuwachtig voor een bepaald moment? Zoals een presentatie of sollicitatiegesprek? Zorg dan dat je naast een goede voorbereiding ook goed hebt geoefend. Zet een aantal steekwoorden op papier, dit helpt je bij een eventuele black-out. Oefen je presentatie eens voor de spiegel of voor je ouders in de woonkamer. Wanneer je het al een paar keer hebt geoefend zal je zien dat het makkelijker wordt wanneer het moment echt daar is.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Annemieke Avontuur

Recruiter
06 27181445
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer