Student
inhuren

Doktersassistent inhuren

Stagelopen in het buitenland: dit moet je regelen

Een stageplek in het buitenland, wie wil dat nou niet? De meeste hogescholen hebben een uitwisselingstraject met scholen in het buitenland. Zo is Amerika, Spanje of Curaçao prima te doen, haast niets is onmogelijk. Maar als je denkt dat je alles kunt regelen in een paar dagen tijd, dan heb je het mis. Er is een waslijst met zaken die geregeld moeten worden, dus begin op tijd (lees: minimaal een halfjaar van te voren). Wat je precies moet regelen voorafgaand aan een stage in het buitenland lees je in deze blog.

Stap 1: waar ga je naartoe?

Sommige mensen weten al jaren van te voren waar ze naartoe willen. Een ander heeft hier langer de tijd voor nodig. De eerste stap in het proces is toch wel om te bepalen waar je naartoe wilt. Ook is het goed om te kijken naar de soort stage en het niveau van je opleiding. Een meewerkstage is bijvoorbeeld anders dan een afstudeerstage. En een stage voor een bachelor is weer anders dan een voor een master. Naast een stage kun je ook een minor volgen in het buitenland. Zoek dus goed uit wat de mogelijkheden zijn voordat je jezelf ergens volledig op stort.

Stap 2: overleg met docenten van je opleiding

Als je een keuze hebt gemaakt is het goed om deze eerst voor te leggen op school. Het kan zo maar zijn dat je school geen uitwisseling doet met het land of het bedrijf waar jij stage wilt lopen. Of misschien past het land en/of de stage niet bij de eisen van de opleiding. Om niet voor vervelende verrassingen te staan is deze stap erg belangrijk. Bespreek het met je docent. Daarnaast hebben de meeste scholen een International Office waar je terecht kunt met alle vragen over buitenlandse stages.

Stap 3: zoek een stageplaats

Het vinden van een stageplaats in Nederland is soms al lastig, laat staan wanneer je dit moet doen in een heel ander land. Zeker wanneer je geen connecties hebt in het land is het een hele opgave om een geschikte stageplaats te vinden. Het International Office bij jou op school heeft waarschijnlijk wel een lijst met stageplaatsen. Zo niet, dan kunnen ze je helpen met het vinden van een geschikte plaats. Informeer daar eens. Toch is het ook leuk om zelf aan de slag te gaan. Wel lastig, omdat je een x aantal kilometers ver weg woont. Even op en neer voor een sollicitatiegesprek zit er meestal niet in.

Stap 4: geld, geld en nog eens geld

Stage lopen in het buitenland brengt een hoop kosten met zich mee. Denk aan: huisvesting, voedsel, vervoer, schoolgeld, vergunningen, visum, etc. Gelukkig kun je op de meeste scholen een beurs aanvragen. Echter dekt dit vaak maar een klein bedrag, dus zal je zelf ook geld moeten bijleggen. Zorg dus dat je op tijd begint met sparen. Zo heb je geen stress wanneer je in het buitenland bent. Check ook goed of je studiefinanciering kunt meenemen naar het buitenland. Hier zijn regels aan verbonden. Ook moet je kijken of je in aanmerking komt voor een eventuele beurs. Denk ook aan het op tijd stopzetten van je ov voordat je hier problemen mee krijgt. Op de website van DUO vind je alle informatie omtrent je studiefinanciering en OV-vergoeding. Denk ook aan het aanvragen van een creditcard. Niet in elk land werkt jouw reguliere betaalpas.

Stap 5: vergunningen en visum aanvragen

Wanneer je voor je stage naar een ander EU-land gaat, heb je een vergunning en/of visum nodig. Dit is vaak gemakkelijk te regelen. Buiten Europa kost het wat meer moeite en tijd. De aanvraag voor buiten Europa kan gemakkelijk een paar maanden duren. Het is belangrijk om hier op tijd aan te denken. Op deze pagina vind je een overzicht van de regels per land voor studenten en stagiaires.

Stap 6: verzekeringen

Het hebben van een goede zorgverzekering is belangrijk voordat je op reis gaat. Je weet maar nooit wat er gebeurt. Kijk goed of je verzekering ook dekt in het buitenland. Soms is een aanvullende verzekering nodig. Zo niet, dan is het misschien verstandig om over te stappen naar een andere verzekeraar. Denk ook aan je telefoonabonnement. In Europa kun je overal gebruik maken van je abonnement, maar daarbuiten niet. Houd dit in de gaten, want je wilt daar niet zonder telefoon zitten, toch? Andere verzekeringen, zoals een aansprakelijkheids- en inboedelverzekering zijn ook handig om af te sluiten.

Stap 7: huisvesting en reis

We hebben nu bijna alle stappen doorlopen. Maar waar ga je wonen? Een belangrijk punt om tijdig te onderzoeken. Ook dit is lastig, want je kunt niet even op en neervliegen om een woning te bekijken. Daarnaast is de huur van een studentenwoning vaak prijzig in het buitenland. Zorg ook dat je tijdig je reis hebt geboekt. Dan is dat alvast geregeld.

Stap 8: ken je de taal?

Wil je het jezelf nog iets gemakkelijker maken? Zorg dan dat je de basisbegrippen in de taal kent van het land waar jij stage gaat lopen. Spreken ze Engels? Dan heb je misschien geluk, maar Spaans, Frans of Duits wordt misschien al lastiger. Het is fijn als je jezelf een beetje verstaanbaar kunt maken. Dit geeft ook een goede indruk bij jouw stageplek. Maar als je op tijd begint, kun je vast al veel leren. Dan ben je er helemaal klaar voor!

Een student inhuren? 

Ben je op zoek naar een medewerker? Dan kan je via Studentinhuren.nl een student of uitzendkracht inhuren voor zowel vacatures, opdrachten én projecten.