Sollicitatiegesprek via Zoom of Teams: 6 tips

Een sollicitatiegesprek waarvoor je niet ver hoeft te reizen. Sterker nog, waarvoor je het huis niet hoeft te verlaten. Hoe fijn klinkt dat? In veel gevallen wordt het werkelijkheid. Solliciteren via Zoom of Teams komt steeds vaker voor. En vooral in dit Corona tijdperk. Daarnaast is het ook logisch in deze tijd waarin we zien dat de arbeidsmarkt steeds flexibeler wordt. Vanuit huis werken of vergaderen via Zoom of Teams is voor steeds meer bedrijven de normaalste zaak van de wereld door Corona. Solliciteren via Zoom of Teams is wel  heel anders dan wat we gewend zijn. Mocht je er vroeg of laat mee te maken krijgen, dan kun je maar beter goed voorbereid zijn.  Want ook via Zoom of Teams wil je natuurlijk een goede eerste indruk maken. Daarom delen wij vandaag 6 tips.

Tip 1: Test je apparatuur

Wanneer je solliciteert via Zoom of Teams is het wel belangrijk dat je apparatuur goed werkt. Je wilt natuurlijk niet dat je sollicitatiegesprek de mist in gaat door slecht geluid en een haperende verbinding. Het is daarom verstandig om van te voren te testen of alles goed werkt. Doe dit niet vijf minuten van te voren, maar neem hier de tijd voor. Maak je gebruik van de Wifi verbinding? Dan kan het verstandig zijn om een vaste netwerkkabel te gebruiken. Zo weet je zeker dat je internet er niet ineens mee stopt. Neem ook gelijk de belichting mee in de test. Meer hierover lees je in de volgende tip.

Tip 2: Kies de juiste plek

Waar ga je zitten voor het sollicitatiegesprek? Hou hierbij rekening met de belichting. Wanneer je voor een raam gaat zitten kan het zijn dat het licht van achteren ervoor zorgt dat je niet goed in beeld komt. Ook licht van de zijkant of voorkant kan vervelend zijn. Dat wordt even puzzelen. Het beste is om te kiezen voor een neutraal uitziende kamer. Kijk ook even naar je omgeving. Ligt er troep op de achtergrond? Ruim dit dan even op of schuif het buiten beeld. Je wilt natuurlijk niet dat je gesprekspartner afgeleid raakt door je vieze sokken.

Tip 3: Waarschuw je huisgenoten

Misschien woon je nog thuis of heb je kinderen of huisgenoten in huis lopen. Het is daarom goed om je medehuisgenoten op de hoogte te brengen van dit gesprek. Vraag of ze je tijdens het gesprek niet willen storen. Vraag ook of ze niet teveel geluid willen maken. Het gesprek is op zichzelf al spannend genoeg. Het is ook handig om je telefoon tijdens het gesprek op stil te zetten. Sluit ook andere programma’s op je computer af. Zo weet je bijna zeker dat je geen gekke geluiden hoort tijdens het gesprek.

Tip 4: Een geschikte outfit

Ondanks dat je de deur niet uit hoeft, voor een sollicitatie via Zoom of Teams, is het wel belangrijk om een geschikte outfit aan te trekken. Draag iets wat je ook zou aantrekken naar een sollicitatiegesprek op locatie. Een pyjamabroek zit wel lekker, maar staat niet professioneel. Ga er vanuit dat de werkgever je van top tot teen kan zien. Zorg dus voor een verzorgde uitstraling en een nette outfit.

Tip 5: Je profiel aanpassen

Het eerste wat je gesprekspartner ziet is jouw gebruikersnaam/e-mail via Zoom of Teams. Zijn deze professioneel? Zo niet, dan is het handig om deze nog aan te passen. Je wilt natuurlijk niet meteen een verkeerde indruk maken. Kies een professionele foto en een naam met weinig poespas.

Tip 6: houd hier nog even rekening mee

Als het goed is heb je jezelf goed voorbereid op het sollicitatiegesprek. Dit is belangrijk om een goede indruk te maken tijdens het sollicitatiegesprek. Hoe je dit het beste kunt doen lees je hier. En dan kun je het beste alles op je af laten komen. Wees jezelf. Maak niet te veel handgebaren, want dat leidt de ander af. Laat je zelf ook niet afleiden door je eigen profielfoto in beeld. Leg een notitieblok en pen neer om snel iets op te kunnen schrijven. Kijk in de camera en neem de gesprekspartner serieus door actief te luisteren. Ten slotte: vergeet niet te lachen. Dan komt alles helemaal goed!

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer