Het sollicitatiegesprek: wat moet je niet vragen?

Heb jij ergens gesolliciteerd en mag je op gesprek komen? Dat is super goed nieuws! Je doel is natuurlijk om die baan te bemachtigen, anders had je vast niet gereageerd op de vacature. Het is daarom handig om je goed voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. In deze blog heb je al kunnen lezen hoe je een goede indruk maakt tijdens een sollicitatiegesprek. Een goede indruk is belangrijk om je kans op de baan te vergroten. Toch kun je die goede indruk in één klap verpesten, door het stellen van een verkeerde vraag. Het is daarom goed om te weten welke vragen je beter niet kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Welke vragen het zijn delen we met je in deze blog.

Een goede indruk maken

Het is belangrijk dat je tijdens het sollicitatiegesprek een goede indruk maakt. Waarschijnlijk denk je dat je dit doet door de juiste antwoorden te geven. Dat is deels waar, maar ook de vragen die je stelt hebben hier een grote invloed op. Uit de vragen die je stelt kan de werkgever ook informatie halen. Bijvoorbeeld over hoe goed jij je hebt verdiept in het bedrijf en hoe professioneel je bent. Business Insider deed onderzoek naar vragen die je beter niet kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek. De volgende 16 vragen rolden uit de test.

  1. Wat doet jullie bedrijf precies? Je hebt jezelf toch wel verdiept in het bedrijf waarvoor je solliciteert? Zo niet, dan is het wel verstandig om dit te doen voordat je op sollicitatiegesprek gaat. Uit een vraag als deze kan het bedrijf de indruk wekken dat je jezelf niet hebt verdiept. Natuurlijk is het wel goed om interesse te tonen in het bedrijf en de functie.
  2. Hoeveel ga ik verdienen? Het is logisch dat je benieuwd bent naar de hoogte van het salaris. Toch kun je dit soort vragen beter niet in het eerste gesprek vragen. Je wilt toch niet de indruk wekken dat je het alleen doet voor het geld? 
  1. Moet ik tot laat doorwerken? Ook is het in een het sollicitatiegesprek belangrijk dat je laat zien hoe enthousiast je bent over de baan en het bedrijf. Door vragen te stellen zoals deze lijkt het alsof je juist het tegenovergestelde bent. 
  1. Hoe snel kan ik op vakantie? Bij deze vraag kan ik eigenlijk wel dezelfde verklaring geven als bij vraag 3. Hoe zou een vraag als deze bij jou overkomen? Vast niet alsof je er heel veel zin in hebt. 
  1. Wanneer kom ik in aanmerking voor een loonsverhoging? Wil je een loonsverhoging? Dan kun je beter deze tips eens lezen. Je zal jezelf natuurlijk wel eerst moeten bewijzen, voordat je mag vragen naar loonsverhoging.
  2. Hoe snel kan ik op een promotie rekenen? Zie het antwoord hierboven! 
  1. Krijg ik mijn eigen kantoor? Ook dit is weer iets wat je niet moet vragen tijdens het sollicitatiegesprek. Je werkplek komt later wel ter sprake. Je wilt toch niet de indruk wekken dat je jezelf beter voelt dan de rest? 
  1. Wat gebeurt er als ik de baan of mijn collega’s niet leuk vind?Natuurlijk kan het voorkomen dat je niet goed kunt opschieten met je collega’s. Je kunt immers niet altijd iedereen aardig vinden. Toch is het niet verstandig om hierover te beginnen in het sollicitatiegesprek. Je kent je collega’s nog helemaal niet. Geef de indruk dat je een sociaal persoon bent die openstaat voor deze kans.
  1. Krijg ik een pinpas van de zaak? Deze vraag kun je toch niet serieus nemen? Je weet toch hopelijk zelf wel dat dit geen gepaste vraag is voor tijdens een sollicitatiegesprek.
  2. Kun je iets heel persoonlijks over je leven vertellen? Het gaat immers om de baan en het bedrijf? Je mag best interesse tonen in de werkgever, maar hou het wel professioneel. Je kunt beter vragen naar de functie van de gesprekspartner. 
  1. Mag ik persoonlijke telefoontjes plegen tijdens werk? Best een rare vraag, vind je niet? Wil je de indruk geven dat je iedere dagen uren aan de telefoon gaat hangen?
  2. Gaan jullie mijn achtergrond nog checken? Met deze vraag wek je de indruk dat je niet helemaal eerlijk bent geweest. Of dat je zelfs iets te verbergen hebt. Met zo’n vraag zullen ze vast geen goede eerste indruk van je krijgen.
  3. Monitoren jullie het internet- of e-mailverkeer? Je potentiële werkgever heeft echt geen zin in sneaky gedrag. Als je de indruk wekt dat je niet te vertrouwen bent dan ben je snel weer weg. Dit soort vragen wekken de indruk dat je van plan bent om dingen te doen waarvan je zelf ook wel weet dat ze niet goed zijn.
  4. Kan ik mijn eigen tijden bepalen, als ik mijn werk maar af krijg? Je mag jezelf best flexibel opstellen. De meeste werkgevers kunnen dit alleen maar waarderen. Toch wek je met deze vraag de verkeerde indruk. Namelijk dat je de kantjes ervan af wilt lopen.
  5. Hoe heb ik het gedaan tijdens dit sollicitatiegesprek? Feedback vragen mag, maar het komt over alsof je net een toneelstuk hebt opgevoerd. Je kunt deze vraag beter laten. Je kunt best vragen of ze je een geschikte kandidaat vinden voor de functie. Dat komt meer oprecht over.
  6. Krijg ik de baan? Je wilt niet te hard van stapel lopen. Laat dit in de handen van de werkgever. Je kunt natuurlijk wel vragen naar de verdere procedure. Ze mogen best merken dat je enthousiast bent, maar té is nooit goed.

Voor de een zal het compleet logisch zijn dat je deze vragen beter niet tijdens het sollicitatiegesprek, of gewoon helemaal niet, moet stellen. Toch worden deze vragen regelmatig gesteld.

 

Kan ik dan beter niks vragen?

Nee, dat is niet nodig. Volgens Deborah Shane, van Business Insider, is het zelfs nog erger als je helemaal geen vragen stelt dan dat je bovenstaande vragen stelt. De werkgever kan hierdoor een verkeerde indruk krijgen over jouw persoonlijkheid, maar ook over je communicatieve vaardigheden en zelfvertrouwen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Je kunt best vragen stellen. Maar het is goed om van te voren na te denken over hoe de vraag over komt bij de werkgever. Vermijd je bovenstaande vragen? Dan moet het allemaal wel goed komen!

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer