Soft skills voorbeelden

Soft skills zijn bepaalde vaardigheden die gericht zijn op houding, gedrag en de dynamiek tussen mensen. Het is een soort verzamelnaam voor persoonlijke eigenschappen, communicatieve en sociale vaardigheden.

 

Wat zijn soft skills

Je soft skills vertellen eigenlijk hoe je met anderen en je werk omgaat. In tegenstelling tot hard skills, hebben softskills dus vooral betrekking op je persoonlijkheid en zijn ze minder tastbaar. Hard skills hebben vaak te maken met de inhoud van je functie, stel dat jij een cursus excel hebt gedaan, dan kan je dit als hard skill op je cv zetten.

Soft skills hebben altijd met mensen te maken, hoe functioneert een persoon en hoe gaat hij/zij om met collega’s op de werkvloer. Soft skills vertellen veel over de manier waarop je je werk doet en daarom vragen werkgevers hier meestal ook naar tijdens een sollicitatiegesprek. De hard skills zijn natuurlijk belangrijk, maar uiteindelijk zijn het je softskills die jou onderscheidt van anderen.

 

Hard skills

Hard skills zijn de kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor een bepaalde baan. Hard skills zijn dan ook meestal in cijfers uit te drukken, denk maar aan je cijferlijst op een diploma of je score op bijvoorbeeld een kwalificatietest.

 

CBBS reportage 165 1

 

Waarom zijn soft skills zo belangrijk?

Ieder persoon is uniek en als we gaan kijken naar de diploma’s, kennis en vaardigheden die mensen van hetzelfde beroep hebben, zien we daar bijna geen verschil in. Maar als we gaan kijken naar de soft skills van verschillende mensen met hetzelfde beroep, zien we wel degelijk verschil. Dat is namelijk hetgeen wat mensen van elkaar onderscheidt en waarin je kan uitblinken.

Als je ergens solliciteert, waarbij er nog vijf andere sollicitanten zijn en ze hebben allemaal hetzelfde diploma en dezelfde kennis, dan wordt het voor een werkgever lastig om een keuze te maken. Dat is het moment dat de werkgever gaat kijken naar de softskills, welke soft skills zijn er nodig bij deze functie en welke sollicitanten beschikken over deze softskills en passen daardoor het best bij de functie? Het zou dan zomaar kunnen dat er al drie sollicitanten afvallen omdat ze niet over de juiste soft skills beschikken en uit de twee overgebleven kandidaten wordt een keuze gemaakt.

 

Hoe ontwikkel je softskills?

Leren is iets wat je je hele leven door blijft doen en dit is ook de manier waarop je je softskills zal blijven ontwikkelen. Door ervaring leer je. Om te beginnen is het belangrijk dat je zelfreflectie hebt, waar liggen jouw kwaliteiten en verbeterpunten? Ga voor jezelf na wat jouw groeipunten zijn, hier kom je vaak ook tijdens beoordelingsgesprekken op het werk achter. Als je weet waar jouw verbeterpunten liggen, kan je hier iets aan doen. Je kan ernaar toe werken om jezelf te ontwikkelen en te verbeteren op deze gebieden. Je kan er ook voor kiezen om bepaalde cursussen te volgen, want zelfs voor het ontwikkelen van soft skills worden er cursussen aangeboden.

 

Ook interessant:

Uitstelgedrag aanpakken

Wanneer mag je een tussenjaar nemen?  

 

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Annemieke Avontuur

Recruiter
06 27181445
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer