Salarisverhoging vragen: hoe pak je dat aan?

Laatst gaven we al tips voor het onderhandelen over je salaris wanneer je start met een nieuwe baan. Maar ook als je al enige tijd werkzaam bent bij een bedrijf kun je om salarisverhoging vragen. Heb je een bijzondere prestatie geleverd, een extra cursus afgerond of een andere functie gekregen? Dan mag je daar best waardering voor krijgen in de vorm van een salarisverhoging. Over geld praten maakt sommige mensen ongemakkelijk. Toch mag je best assertief zijn wanneer het op je salaris aankomt. Een belangrijk doel van je baan is toch om geld te verdienen? Onderhandelen is de sleutel. In deze blog leggen we je uit hoe je de onderhandelingen het beste kunt aanpakken.

Het juiste moment vinden

Wil jij bij je huidige werkgever vragen om salarisverhoging? Dat kan, er zijn verschillende momenten geschikt om erover te beginnen. Op de volgende momenten kun je het beste een gesprek beginnen:

  • Verandering binnen je functie: krijg je al geruime tijd extra verantwoordelijkheden en taken die andere collega’s in dezelfde functie niet krijgen? Dat kan een geschikt moment zijn om te beginnen over je salaris. Een kleine aanpassing kan al genoeg zijn om een gesprek aan te gaan.
  • Beoordelingsgesprek: het jaarlijkse beoordelingsgesprek kan ook een goed moment zijn om te beginnen over een salarisverhoging. Het gaat op dat moment al over jouw functioneren. Is jouw werkgever positief over je? Dan kun je er best over beginnen. In bijna 99% van de gevallen krijg je al loonsverhoging na je beoordelingsgesprek bij goed functioneren.
  • Na bijzondere prestatie of afronden cursus: heb jij veel meer kennis opgedaan door het volgen van een cursus of heb je een andere bijzondere prestatie geleverd? En heb je laten zien dat je deze kennis ook in de praktijk kunt toepassen. Dan mag daar best een hoger salaris tegenover staan. Dit is dan ook een goed moment om er eens over te beginnen.
  • Binnengekomen als starter, nu specialist: Binnen een korte tijd gegroeid van starter naar specialist? Dat is ook een goede reden om te vragen naar een salarisverhoging.
  • Een ander moment: een geschikt moment vinden kan lastig zijn, toch lucht het op om er gewoon eens over te beginnen. Dit kan eigenlijk altijd, vraag gewoon aan je werkgever of hij eens tijd heeft om in gesprek te gaan.

Tip: wanneer je aan jouw werkgever vraagt om een gesprek over een salarisverhoging kan dat je werkgever afschrikken. Je kunt het beter benoemen als gesprek over je arbeidsvoorwaarden. Zo krijgt je werkgever niet de indruk dat het je alleen om het salaris te doen is.

Weet wat je wilt

Wanneer jij zelf niet goed weet wat je wilt is het lastig om dit goed te laten overkomen bij je werkgever. De kans is dan ook een stuk kleiner dat je de salarisverhoging krijgt. Leg daarom niet het lot in handen van de ander, maar zet voor jezelf op een rij wat je wilt krijgen. Dat komt veel overtuigender over. Je kunt van te voren eens opzoeken wat collega’s met een soortgelijke functie verdienen. Op internet kun je er vaak ook veel over vinden.

Argumenten verzamelen

Zet voorafgaand aan het gesprek ook op een rij waarom jij een salarisverhoging verdient. Bekijk goed van hoeveel waarde jij bent voor het bedrijf. Het is ook belangrijk dat je dit kunt aantonen. Zet dit eens voor jezelf op papier. Een aantal opties kunnen zijn:

  • Je hebt meer (of andere) taken die meer verantwoordelijkheid vragen.
  • Je hebt meer kennis opgedaan door het volgen van een cursus of opleiding, hierdoor is de kwaliteit van je werk hoger geworden.
  • Jouw salaris is niet marktconform. Let op: gebruik dit niet als enige punt, want dat is niet zo sterk. Je kunt het wel toevoegen bij je andere punten.

Tip: het gaat er niet om wat je nodig hebt, maar om wat je verdient. Heb jij een kind gekregen of een huis gekocht? Dat zijn geen redenen om een salarisverhoging aan te vragen. Daar heeft het bedrijf verder niets mee te maken.

Nog een tip: Niet iedere werkgever zal staan te springen om het geven van een salarisverhoging. Hij of zij zal daarom ook met tegenargumenten komen. Zorg dat je hier ook van te voren over na hebt gedacht. Dan heb je, mocht het tot dat punt komen, je tegenargument al klaar liggen.

De juiste houding

Dit punt kun je zowel letterlijk als figuurlijk opvatten.  Ga niet recht tegenover je werkgever zitten. Ga daarnaast voor een open houding. Leg je armen dus niet over elkaar heen. Je bereikt een salarisverhoging niet door te gaan dreigen met je ontslag. Je werkgever weet ook wel dat je, wanneer je echt niet tevreden bent, je gaat kijken naar een andere werkplek. Blijf vriendelijk, zo bereik je het meest.

Tip: luisteraars zijn de beste onderhandelaars. Zorg dat je niet alleen zelf dingen vertelt, maar laat je werkgever ook aan het woord. Stel vragen en wees open.

Wees flexibel, maar ook concreet

Het kan natuurlijk zijn dat ze je echt geen salarisverhoging kunnen aanbieden op het moment, bijvoorbeeld wegens budgettaire redenen.  Kijk dan naar een andere oplossing. Je kunt kijken naar de secundaire arbeidsvoorwaarden. Tijd is ook geld. Salarisverhoging is misschien nu geen optie, maar extra vakantiedagen misschien wel?  Zorg dat je zelf goed hebt nagedacht over een eventuele andere oplossing. Wees ook duidelijk wanneer je het niet eens bent met de keuzes die zij bieden. Kunnen ze je nu geen salarisverhoging aanbieden, vraag dan wanneer ze dat wel kunnen.

Tip: is je werkgever akkoord met de salarisverhoging? Zorg dan dat je de goedkeuring zwart op wit krijgt. Zo kom je later niet voor vervelende verrassingen te staan.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer