Salarisonderhandelingen

Je kent het wel, je hebt net gesolliciteerd bij een nieuwe werkgever, maar je had het salaris toch iets hoger ingeschat. Nu wil je gaan onderhandelen over het salaris, maar hoe pak je dit precies aan? In deze blog lees je hier meer over en geven wij jou tips voor een goede salarisonderhandeling.

 

Wanneer vinden salarisonderhandelingen plaats?

Salarisonderhandelingen vinden meestal plaats op twee momenten, het eerste moment is wanneer je een baan aanneemt en het andere moment is wanneer je al een tijdje werkzaam bent bij een werkgever en je vindt dat het wel tijd is voor een salarisverhoging.

 

Salarisonderhandelingen tijdens sollicitatieprocedure:

Tijdens een sollicitatieprocedure wordt er vaak onderhandeld, maar wanneer is het juiste moment? Belangrijk om te weten is, dat je vooral niet moet proberen te onderhandelen wanneer het je eerste (kennismakings)gesprek is en er nog andere kandidaten zijn waar je mee moet concurreren. Zodra je bent aangenomen is een beter moment om te onderhandelen, het is namelijk al duidelijk dat de werkgever jou in zijn/ haar team wil hebben en daarvoor zijn werkgevers vaak wel bereid om een compromis te sluiten.

 

Salarisonderhandelingen na jaren werkzaam:

Een salarisonderhandeling kan natuurlijk ook plaatsvinden als je al ergens werkt, meestal kies je hiervoor op het moment dat je er al een langere tijd werkzaam bent. Hierbij is het belangrijk dat de werkgever goed op de hoogte is van jouw kwaliteiten, kennis en vaardigheden en dat je dit ook duidelijk hebt laten zien op de werkvloer. De werkgever moet tevreden over je zijn, op die manier is het makkelijker om hem/ haar te overtuigen.

 

5 tips voor een goede salarisonderhandeling

  1. Houd het doel voor ogen
    Voordat je begint met de salarisonderhandeling, is het van belang dat je het doel voor ogen hebt. Je weet waar je het voor doet en wanneer je dit goed in je hoofd houdt, is het makkelijker voor jezelf om te onderhandelen.
  2. Wees zelfverzekerd
    Iemand die zelfverzekerd is, heeft betere overtuigingskracht. Je werkgever zal hierdoor sneller akkoord gaan. Hij/ zij is zich natuurlijk ook bewust van jouw kwaliteiten, maar als je zelf niet uitstraalt dat jij dat ook bent, zal hij/ zij sneller twijfelen.
  3. Bedenk goede argumenten
    Dit is misschien wel het belangrijkste, je kan niet aankloppen en zeggen dat je een salarisverhoging wil, zonder goede reden. Hier moet natuurlijk aanleiding voor zijn.
  4. Blijf realistisch
    Check eerst goed wat marktconform is, als jij al een stuk hoger dan het gemiddelde salaris voor deze baan zit, is het afgeraden om meteen een grote verhoging te vragen. De kans is dan groter dat je werkgever niet akkoord gaat.
  5. Kies voor het juiste moment
    De timing van iets kan een hoop bepalen. Kies geen drukke periode uit, in zulke periodes heeft je werkgever al te veel aan zijn/ haar hoofd. Een goed moment zou zijn, vlak na het afronden van een succesvol project, je werkgever heeft dan gezien wat jouw capaciteiten zijn en er is dan een reden om je te belonen.

 

 

Onderhandelen na het behalen van een nieuw diploma

Er wordt ook vaak onderhandeld over het salaris na het afronden van een studie, het behalen van een diploma of certificaat. Je hebt dan namelijk je kennis verbreed. En vaak is het dan ook zo, dat hoe hoger je opgeleid bent, hoe hoger je salaris. Als jouw werkgever niet uit zichzelf een salarisverhoging aanbiedt, kan je hier ook zelf naar vragen.

 

Op zoek naar een nieuwe baan?

Ben jij op zoek naar een nieuwe (bij)baan die bij jou past? Dan ben je bij student-inhuren.nl aan het juiste adres. In onze vacaturebank vind je een breed aanbod aan vacatures binnen verschillende branches en regio’s. Wij helpen jou graag bij het vinden van de geschikte studenten baan. Vind de vacature die bij jou past en solliciteer!

 

Goede referentie

Vaak vraagt een nieuwe werkgever tijdens een sollicitatieprocedure ook naar referenties. Dit is je kans op van jouw beste kant te laten zien met behulp van bijvoorbeeld een oude werkgever of stagebegeleider. Als oude werkgevers een goed woordje voor je doen en aan je potentiële werkgever duidelijk maken dat hij/ zij veel aan jou heeft, is het makkelijker om vervolgens te onderhandelen over het salaris. Wil jij meer weten over referenties en hoe een goede referentiebrief eruitziet? In onze blog ‘Referentiebrief voorbeeld’ lees je daar meer over.

 

Over student-inhuren.nl

Wij zijn een modern bedrijf dat gespecialiseerd is in het bemiddelen op de Nederlandse arbeidsmarkt en dan met name studenten. Student-inhuren.nl biedt allerlei vacatures aan die geschikt zijn voor studenten, of dit nou in de logistiek of de financiële sector is, wij hebben voor een ieder wat wils. Heb jij vragen over een van onze vacatures of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

 

Lees ook: CV voorbeelden student

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Annemieke Avontuur

Recruiter
06 27181445
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer