Referentiebrief voorbeeld

Je hebt vast wel eens van een referentiebrief gehoord, maar wat is het eigenlijk precies en wat moet er allemaal in staan? Waarom is een referentiebrief belangrijk? Je leest het allemaal in deze blog met een referentiebrief voorbeeld.

Een referentie

Wat is een referentie eigenlijk? Een referentie is een verslag van hoe jij functioneert in het werkveld. Als je door een sollicitatieprocedure gaat, is het vaak mogelijk om referenties door te geven aan de werkgever bij wie je solliciteert. Je geeft als referentie oude werkgevers door, dit zijn namelijk de mensen die een duidelijk beeld hebben van jouw functioneren en dit over kunnen brengen op de toekomstige werkgever. De toekomstige werkgever belt meestal naar een of twee referenties om te achterhalen of hij/ zij er goed aan doet om jou als werknemer aan te nemen. Referenties zijn er dus om een duidelijk beeld te krijgen over jou vanuit een ander oogpunt dan jezelf.

 

Referenties op je cv

Ook op je cv kan je referenties doorgeven, dit kan door dit bij je werkervaringen of opleidingen te vermelden. Als je bij een baan solliciteert waar expliciet om referenties gevraagd wordt, kan je dit ook eventueel onder een apart kopje ‘referenties’ vermelden. Je bepaalt altijd zelf welke referenties je op je cv plaatst of doorgeeft aan je toekomstige werkgever, maar aan te raden is om er in ieder geval meer dan 1 door te geven. Het is bij het vermelden van een referentie op je cv wel altijd belangrijk dat je eerst aan diegene vraagt of je zijn/ haar contactgegevens mag vermelden.

 

Wat gebeurt er met een referentie?

Zoals eerder al verteld, wordt een referentie meestal gecontacteerd door een toekomstige werkgever (degene bij wie je solliciteert). Dit doet de toekomstige werkgever om erachter te komen waar jouw kwaliteiten liggen en wat je eigenschappen zijn, ook wil hij/ zij er natuurlijk achter komen wat andere werkgevers van jouw functioneren en werkprestaties vinden. Meestal wordt een referentie telefonisch benaderd, maar wanneer dit gebeurt is geheel aan degene die de referentie gaat contacteren.

 

Referentie voorbeeld

Als je een referentie op je cv vermeld, komt dit meestal onderaan te staan, onder een kopje ‘Referenties’. Hierbij staat dan de naam van de referentie, daarnaast of eronder komt een regel met het bedrijf waar diegene werkt en daaronder komt er een regel te staan met het telefoonnummer waarop hij of zij bereikbaar is. In sommige gevallen kan je er ook voor kiezen om er een e-mailadres bij te vermelden.

 

Referentiebrief

Bij sommige sollicitatieprocedures wordt er meer gevraagd dan enkel een referentie, oftewel contactgegevens van de referentie. Er kan namelijk ook gevraagd worden om een referentiebrief, dit wordt ook wel een schriftelijke referentie genoemd. In een referentiebrief schrijft de contactpersoon die je hebt opgegeven (in de meeste gevallen je oude werkgever/ leidinggevende) een brief over jou en je kwaliteiten en eigenschappen. Hieronder zie je een voorbeeld van een schriftelijke referentie.

 

Referentiebrief voorbeeld:

*contactgegevens zender*
*contactgegevens ontvanger*
*plaats*: *datum*

Betreft: Referentiebrief *naam*

Beste *naam contactpersoon*,

Van *datum* tot *datum* heeft *naam* gewerkt bij *organisatie*. Als *functie* heb ik hem/ haar mogen begeleiden gedurende deze periode.

Ik heb *naam* leren kennen als een *opsomming karaktereigenschappen*. Daarnaast heeft *naam* tijdens zijn/ haar arbeidsduur een aantal sterke kanten van zichzelf laten zien, die ik graag met u deel. Zo heeft hij/zij *opsomming vaardigheden*. Dit blijkt bijvoorbeeld uit *voorbeelden uit de praktijk*.

Tot slot beveel ik *naam* graag aan. Als hij/zij zich inzet op de manier waarop hij/zij dat heeft gedaan tijdens de werkzaamheden voor *organisatie*, dan is *naam* zeker een goede aanwinst voor uw organisatie.

Wilt u meer weten over *naam*? Dan kunt u uiteraard contact opnemen met mij.

Met vriendelijke groet,

*handtekening*

*naam*


 

goede referentie

 

 

Over student inhuren

Ben jij een student en ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan ben je bij student inhuren aan het juiste adres. Wij bieden namelijk een groot aanbod aan studenten banen aan. Bij ons kan je terecht voor banen op fulltime, parttime en tijdelijke basis. Bekijk onze vacaturebank om erachter te komen welke vacatures wij aanbieden. Wij zijn werkzaam in verschillende industrieën en disciplines en zijn van oorsprong een bemiddelaar van personeel. Ben jij benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen of heb je een vraag over een van de vacatures binnen onze vacaturebank? Neem dan contact met ons op.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Annemieke Avontuur

Recruiter
06 27181445
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer