Het opstellen van je cv: de do’s & don’ts

Ben jij het beu om keer op keer een afwijzing te ontvangen tijdens het solliciteren? Je doet enorm je best, maar bedrijven nodigen je niet eens uit voor een eerste gesprek. Hoe kan dat nou? Grote kans dat er iets mis is gegaan bij het opstellen van je cv. Binnen het sollicitatieproces is jouw cv het eerste waar het bedrijf op selecteert. Een goede eerste indruk maken doe je dus met een goed opgestelde cv. Benieuwd hoe je die van jou kunt optimaliseren? In deze blog delen we de do’s & don’ts voor het opstellen van je cv. Hopelijk brengen ze je veel geluk.

De DO’S

Je wilt er natuurlijk alles aan doen om het bedrijf ervan te overtuigen dat jij de beste optie bent voor die baan. Toch kan het erg lastig zijn om te bepalen welke informatie thuishoort op je cv en welke informatie je beter weg kunt laten. Aan de ene kant wil je zoveel mogelijk informatie geven om de ander te overtuigen van jouw kennis, ervaring en kwaliteiten. Maar aan de andere kant wil je het bedrijf niet afschrikken met onnodige informatie. En dan zijn er nog veel meer afwegingen die je moet maken. De volgende do’s kunnen je op weg helpen bij het opstellen van je cv:

  • Trek de aandacht: zorg dat jouw cv opvalt tussen de stapel met andere cv’s. Begin jouw cv met een aantrekkelijke opening. Benoem bijvoorbeeld enkele kernwoorden waarom jij geschikt bent voor deze functie. Wees hierin origineel.
  • Een onderscheidende lay-out: je cv valt natuurlijk nóg meer op met een originele lay-out. Voeg kleur toe en een mooi (maar wel leesbaar) lettertype. Zorg ervoor dat je cv wel overzichtelijk is. Dit kun je doen door vakken aan te brengen of gebruik te maken van bulletpoints.
  • Praat in de ik-vorm: het cv heeft alleen betrekking op jou, Vanuit een andere vorm schrijven komt onpersoonlijk over.
  • Pas het cv aan op de vacature: maak in je cv de koppeling naar de vacature. Waarom pas jij bij deze functie? Zorg wel dat je het cv per vacature aanpast. Anders kunnen er slordige foutjes in staan.
  • Hoge cijfers benoemen: heb jij een 8 of hoger gehaald tijdens het afstuderen? Dan kun je dit zeker benoemen op je cv. Ook onderscheidingen mogen een plaatsje krijgen. Je komt hierdoor intelligent over.
  • Vermeld jouw kernkwaliteiten: laat jouw kernkwaliteiten naar voren komen. Waar ben je goed in? Waarom moet jij worden uitgenodigd voor een gesprek? Werkgevers zijn op zoek naar deze gegevens.
  • Kies een passende foto: zorg voor een passende, nette en zakelijke foto, dus geen vakantiekiekje of foto met drie filters.
  • Geen taal- en spelfouten: als je door de werkgever serieus genomen wilt worden is dit een heel belangrijk punt. Spel- en taalfouten staan enorm slordig!
  • Laat je hobby’s weg: hobby’s zijn voor het bedrijf totaal irrelevant.
  • Vermeld de contactgegevens: het klinkt logisch, maar het wordt toch vaak vergeten. Het vermelden van je juiste contactgegevens. Schrijf dit niet in het begeleidende mailtje, want dat kunnen ze kwijt raken. Zorg ook dat de gegevens correct zijn, zodat ze je niet kunnen mislopen.
  • Gaten verduidelijken: heb je gaten in je cv? Bijvoorbeeld omdat je een jaar op reis bent geweest? Dat kan vragen oproepen. Lieg er niet over, maar benoem gewoon waarom er een gat is ontstaan.
  • Relevante werkervaring en vaardigheden benoemen: dit is natuurlijk waar het in het cv om draait. Het bedrijf is geïnteresseerd in jouw vaardigheden en ervaring. Probeer zoveel mogelijk nuttige informatie te benoemen. Buitenlandse ervaring is ook aantrekkelijk voor bedrijven. Probeer ook voorbeelden te geven waaruit blijkt dat jij bepaalde vaardigheden beheerst.
  • Benoem ook vrijwilligerswerk: vrijwilligerswerk is ook ervaring. Neem dit dan ook zeker mee in het opstellen van je cv.
  • Check, check & dubbelcheck: ben je klaar? Neem het cv dan nog goed onder de loep. Fouten zijn echt not done. Mocht je zelf ergens over twijfelen dan kun je het beter even navragen aan iemand anders.

De DON’TS:

Hopelijk geeft de bovenstaande lijst met do’s je een duwtje in de juiste richting. Toch zijn er ook enkele punten die je absoluut moet vermijden in je cv. Daarom ook de don’ts voor het opstellen van je cv. Lees snel mee:

  • Niet liegen: liegen is nooit goed, maar zeker niet op je cv. De waarheid komt toch vaak boven water. Wees eerlijk over je ervaring en vaardigheden. Mocht je nog weinig ervaring hebben dan kan leergierigheid ook een sterk punt zijn.
  • Een onprofessioneel e-mailadres: heb jij nog een gek e-mailadres, zoals: liefmeisje123@hotmail.com? Dan kun je die maar beter snel veranderen. Kies voor een serieus e-mailadres.
  • Ongeordend of onduidelijk werken: is jouw cv een zooitje? Dat kan echt niet. Zorg dat je cv mooi geordend is. Je kunt hiervoor online vele voorbeelden vinden. Ook de lay-out moet er geordend uitzien. Ziet deze er slordig uit? Dan kan dit averechts werken.
  • Een niet lijkende foto: gebruik of een duidelijke foto of geen. Een foto met meerdere filters komt niet serieus over.
  • Geen details over: politieke voorkeur, geloof of ras. Dit is irrelevant.
  • Gaten onbeantwoord laten: dit kan vragen en argwaan opwekken bij het bedrijf.
  • Lijst met alle (irrelevante) bijbaantjes die je hebt gehad benoemen: je hoeft echt geen hele lijst met irrelevante bijbaantjes te benoemen. Bijbaantjes waarbij je relevante werkervaring hebt opgedaan natuurlijk wel.
  • Reden van ontslag benoemen: je hoeft niet op je cv te benoemen waarom je ergens bent ontslagen.

Nu je alle do’s & don’ts op een rijtje hebt is het tijd om aan de slag te gaan. Een beetje vergeten wat er allemaal op je cv moet staan? Bekijk dan deze website voor een overzicht van de opbouw.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Annemieke Avontuur

Recruiter
06 27181445
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer