Oppassen met wat je op social media plaatst: waarom?
Maak je zelf veel gebruik van sociale media? Dan heb je vast wel eens gehoord van de gevaren die er achter schuilen. Toch zijn mensen met verkeerde bedoelingen niet meer het enige waar je op social media voor moet oppassen. Uit onderzoek van Marketingonline is gebleken dat 93% van de werkgevers regelmatig een grondige blik werpen op de sociale media kanalen van hun werknemers. Inmiddels is het verboden, maar het werd zelfs gebruikt bij het besluit om iemand wel of niet aan te nemen. Social media kan je carrière flink schaden. Sterker nog, in sommige gevallen kan het leiden tot een ontslag. Het is dus van belang dat je oppast met wat je plaatst op jouw socials. Hoe dat kan en wat je er tegen kunt doen, lees je vandaag in deze blog.
Klaag lekker ergens anders
Laten we even terugblikken naar een jaar of vijf geleden. De tijd waarin Twitter nog een walhalla was vol met (on)zinnige content. Waarschijnlijk heeft iedereen, die deze periode bewust heeft meegemaakt, zich er wel schuldig aan gemaakt. In, toen nog, 140 tekens kon je echt alles van je af schrijven. Dit werd ook massaal gedaan. Wanneer je wakker werd, wanneer je liefdesverdriet had, wanneer je in de stad was. Er werd nog net niet geschreven over het moment dat je op het toilet zat. Lekker makkelijk om dan eens lekker te klagen. Dit werd dan ook in grote getalen gedaan. Toch moet je daar nu echt mee oppassen. De afgelopen jaren is het gebruik van social media flink gestegen. Niet alleen op privé gebied, maar zeker ook onder bedrijven. Steeds meer bedrijven zien in wat ze met sociale media kunnen bereiken en dit hoeft voor jou niet altijd positief uit te pakken. Een klaagberichtje over je werk of werkgever op Facebook zit er nu echt niet meer in. Grote kans dat een van je collega’s, of je werkgever zelf, meekijkt. Heb je iets te klagen? Doe dit dan lekker aan de keukentafel. Je baan is misschien niet altijd leuk, maar ontslag krijgen is vast niet wat je wilt?
Gedraag je
De uitingen die jij op social media doet zijn voor iedereen zichtbaar. Reageer jij ergens onder met een haatreactie? Besef jezelf dat ook dat kan worden opgemerkt door collega’s of werkgevers. Dit kan in sommige gevallen ook heel negatief uitpakken. Ook kunnen dingen die plaatsvinden in jouw vrije tijd, door social media, grote gevolgen hebben voor je baan. Plaats jij een dronken foto waarbij je een middelvinger omhoog houdt met een grove tekst erbij, vraag je dan eens af wat je werkgever hiervan zou denken wanneer hij of zij dit ziet. Of geef jij een gemene reactie onder de Instagram foto van iemand anders? Wees jezelf er dan van bewust dat je collega’s dat zouden kunnen zien. Hoe zou dat overkomen denk je? Het lijkt onschuldig, maar het kan je jouw baan kosten. Geen enkele werkgever wilt een pestkop op de werkvloer.
Niet liegen
Dit is ook nog een hele belangrijke. Je hebt je vast wel eens ziekgemeld voor je werk, omdat je niet zoveel zin had of al andere plannen had gemaakt. Pas op wat je hierover op je socials plaatst. Je kunt flink door de mand vallen. Meld jij je op maandagochtend ziek? Maar staan er op snapchat filmpjes waarin je tot vroeg in de ochtend aan het zuipen was met vrienden? Dan snap je vast wel wat je collega’s of werkgever daarvan vinden. Of wanneer je wegens omstandigheden hebt afgemeld en je vervolgens op facebook plaatst dat je met je zus in de sauna bent. Kortom, liegen is geen goed idee. Je valt negen van de tien keer toch wel door de mand.
Googelen maar
Social media is niet alleen een gevaar voor mensen die al een baan hebben. Het kan ook naar zijn wanneer je op zoek bent naar een baan en middenin een sollicitatieprocedure zit. In de intro gaf ik het al aan, 93% van de werkgevers neemt een kijkje op de socials van een potentiële werknemer. Kijk dus eens goed wat je allemaal op je kanalen hebt staan. Zijn het gegevens die jou een verkeerde indruk geven? Verwijder het dan zeker. Zo voorkom je dat je wordt afgewezen op foto’s uit je verleden.
Dé oplossing
Nu denk je misschien: kan ik dan beter al mijn sociale media kanalen verwijderen? Nee hoor, dat hoeft niet. Je kunt wel een maatregel nemen om problemen te voorkomen. Zet je accounts op privé, zodat alleen jouw vrienden kunnen zien wat je te vertellen hebt. Maar de allerbeste oplossing blijft: houd je koppie erbij wanneer je iets plaatst op social media. Het is op dat moment leuk, maar wanneer het je baan kost is de pret snel voorbij. En verder? Gewoon lekker blijven facebooken, instagrammen en snapchatten!