Je kent ze vast wel, negatieve mensen. Altijd iets te klagen, alleen de nadelen willen zien en het is nooit goed genoeg. Je hebt ze overal, zo ook op de werkvloer. Werken met negatieve collega’s kan een flinke uitdaging zijn. Het beïnvloedt de werksfeer en kan voor jou, als collega, ook zeer demotiverend werken. In deze blog vind jij 4 tips over hoe om te gaan met negatieve collega’s.
-
Zwak de negativiteit af
Niemand wilt negatieve mensen om zich heen. Helaas valt er niet altijd iets aan te doen. Dus de vraag blijft: hoe ga je er mee om? Communicatie is de sleutel. In de meeste gevallen is het probleem bij deze mensen dat ze zich niet begrepen voelen en het idee hebben dat niemand naar ze luistert. Dit gevoel versterkt wanneer jij je collega afwijst of negeert. Mooi weer spelen heeft ook geen zin. De (extreme) positiviteit versterkt de negatieve houding. Laat blijken dat je meevoelt met deze persoon, maar zwak de uitspraken af. Luister aandachtig naar je collega en geef ze hiermee het gevoel dat ze gehoord worden. Negeer je collega niet. Dit werkt averechts. In onderstaand voorbeeld zie je hoe je het wel kunt aanpakken.
Voorbeeld:
Negatieve collega: die salade uit de kantine is echt niet te vreten! Wat een vieze troep.
jij: wat jammer dat je de salade niet zo lekker vond. Probeer anders een het broodje met eiersalade, die was erg lekker.
Met deze reactie ga je niet de discussie aan, maar zwak je het probleem af. Met deze reactie geef je een positieve draai aan het gesprek. In discussie gaan heeft ook geen zin, je zal het niet winnen van een negatieveling en het zal jouw humeur alleen maar verslechteren.
-
Doe eens aardig
Je kunt proberen om de ander voor te zijn bij een negatieve bui. Wanneer je al langer met een negatieve collega werkt, zie je de bui wellicht aankomen. Geef hem of haar eens een complimentje of breng een kopje thee. Misschien tovert het wel een lach op het gezicht van je collega. Je zet hiermee een bepaalde toon waardoor je collega minder snel terugvalt in de negatieve spiraal. Je hoeft natuurlijk niet te overdrijven. Maar je kunt het wel eens proberen. Misschien is er een achterliggende reden voor het gedrag van je collega. Het kan ook zijn dat deze door een rotperiode gaat door privé omstandigheden. Je weet het maar nooit.
-
Ga de confrontatie aan
Krijg jij het idee dat de negativiteit jou en de werksfeer beïnvloed? Geef dan de grenzen aan bij deze persoon. De subtiele manier werkt blijkbaar niet. Tijd voor een hardere aanpak. Wijs je collega erop aan dat het gedrag gevolgen heeft voor de andere collega’s en de werksfeer. Doe dit niet waar iedereen bij is, maar in een gesprek tussen jullie twee. Wijs hem of haar erop dat klagen geen zin heeft en dat klagen geen oplossing is voor het probleem. Vaak heeft een negatieve collega zelf niet door dat hij of zij zo negatief is. Met een confrontatie open je zijn of haar ogen. Blijf wel assertief. Neem een relaxte houding aan en wees absoluut niet agressief. Wanneer jij open en oprecht bent kan jouw collega niets anders doen dan er normaal op reageren. Zorg dat je opbouwende feedback geeft, dan zit je vrij goed.
-
Haal er iemand bij
Heeft de confrontatie ook niet geholpen? Dan kun je deze tip in de praktijk brengen. Werk jij veel samen met een negatieve collega? Of zoekt deze persoon jou continu op in de pauze? Zoek er dan een derde persoon bij. Of sluit je aan bij een groepje. In zo’n geval kan het de negatieve sfeer helemaal breken. Het brengt meer dynamiek in een gesprek of situatie. Dit kan ervoor zorgen dat de negatieve collega een aangenamere houding aanneemt. Dit maakt het voor jou en je collega een stuk gezelliger. Ga deze persoon niet uit de weg. Dit werkt averechts. Misschien kom je er wel achter dat je meer raakvlakken met elkaar hebt dan gedacht.