Niet gelukkig binnen je vakgebied?

Ben jij niet gelukkig binnen je vakgebied? Dan ben je niet de enige. Ruim 59 procent van de Nederlanders doet heel ander werk dan waarvoor zij zijn opgeleid. Wisseling van beroep komt het meest voor onder jongeren tot 25 jaar. Dit gaat deels om bijbaantjes, maar ook in hogere leeftijdsklassen zien we een stijging in het aantal beroepswissels. In deze blogs leggen we uit waar dit vandaan komt en geven we je enkele tips voor als je zelf in deze situatie zit.

Ik zit niet meer op de goede plek

Wensen en interesses kunnen altijd veranderen. Zo kun je in eerste instantie heel gelukkig zijn met je huidige beroep, maar kan het zo maar zijn dat je er na een aantal jaar doodongelukkig van wordt. Zodra je merkt dat je met tegenzin naar je werk gaat, is het goed om eens na te denken over je wensen. Zit jij nog wel op de goede plek? Grote kans dat het antwoord op deze vraag “nee” is. Wat nu? Je hebt zoveel tijd en moeite gestoken in je studie en het opdoen van ervaring. Dat wil je natuurlijk niet weggooien. Toch is dat vaak helemaal niet aan de orde.

Waarop is jouw keuze gebaseerd

Het begint vaak al met een verkeerde studieuze. Dat is niet vreemd. Al op jonge leeftijd wordt er van je verwacht dat je keuzes maakt. Keuzes omtrent je toekomst. Het is heel lastig om op 16 jarige leeftijd te bepalen wat jij voor de rest van je leven wilt gaan doen. Het kan zijn dat je voor iets kiest wat je op dat moment leuk vindt, maar het kan ook dat je kiest voor iets waar een hogere baankans op zit. Uit angst dat je niet aan de slag komt met het beroep wat je eigenlijk wilt doen. Of dat je kiest voor iets wat je ouders van je verwachten. Aan de foute beroepskeuze kunnen we niks meer doen, gelukkig is er vaak weinig voor nodig om te wisselen van beroep.

Droombaan nog niet gevonden

Uit onderzoek van de Nationale Vacaturebank is gebleken dat maar liefst 82 procent van de Nederlanders niet het soort werk doet waar hij of zij van droomt. Het is voor veel mensen een te grote stap om het roer om te gooien en daadwerkelijk je dromen na te jagen. Dit komt vooral door de risico’s die het met zich meebrengt. Na de economische crisis durven vele Nederlanders de stap niet aan. Jammer, want het kan het plezier enorm vergroten. Een hele kleine minderheid is van plan om hun gehele loopbaan hetzelfde soort werk te blijven doen.

Wat nu?

Tip 1: Kijk naar je huidige wensen en interesses. Durf je dromen na te jagen. Wat zie jij als een nieuwe uitdaging? Je mag best groot denken, wees niet te bescheiden. Wat is jouw droombaan? Je kunt altijd een beroepskeuzetest doen wanneer je het zelf niet zo goed weet. Pas als jij zelf weet welke wensen jij belangrijk vindt, kun je de juiste keuze maken.

Tip 2: Vraag een loopbaancoach om hulp. Een loopbaancoach kan samen met jouw kijken naar jouw wensen en interesses. Er zit een prijskaartje aan, maar het biedt wel structuur en houvast. Daarnaast heeft een coach vaak een groot netwerk waardoor hij of zij jou kan voorstellen bij verschillende mensen.

Tip 3: Omscholen. Wanneer je kiest voor een ander beroep dan hoort daar een andere studie bij. De ervaring heb je al op zak, maar je hebt wel andere kennis nodig. Ook op latere leeftijd kun je jezelf makkelijk laten omscholen. Er zijn verschillende thuisstudie ’s die jou op weg kunnen helpen.

Tip 4: Begin voor jezelf. Is het een droom om je eigen baas te zijn? Dan kun je altijd eigen baas worden. Heb jij een bepaalde vaardigheid of competentie die geld waard is? Dan kun je aan de slag als zzp’er. Maar je kunt het ook groter aanpakken. Het kan even duren voordat je daadwerkelijk geld gaat verdienen, maar er zitten vele voordelen aan. Zo kun je vanuit huis werken en je eigen tijden indelen.

Tip 5: Doe iets. Ook al weet je nog niet precies wat je anders wilt gaan doen, zorg er in ieder geval voor dat je iets doet. Blijf niet hangen in de negatieve spiraal. Kijk goed waar je gelukkig van wordt. Zodra je dat weet is het tijd om actie te ondernemen. Je kunt altijd een cursus of training volgen. Zo is de eerste stap gezet. Begin klein en kijk of je er energie van krijgt. Zo ja, dan zit je op de goede weg. Zo niet, dan moet je nog even verder zoeken.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Annemieke Avontuur

Recruiter
06 27181445
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer