Netwerken vergroot kans op baan

Ben jij al een tijdje op zoek naar een baan en lukt het maar niet om aan de slag te komen? Geen paniek! Misschien moet je het eens over een andere boeg gooien. Begin met netwerken. Een (groot) netwerk heeft grote voordelen. Zo kan het enorm goed helpen bij het vinden van een nieuwe baan of opdracht. Op het netwerkplatform LinkedIn komen dagelijks wel honderden oproepen voorbij van mensen die op zoek zijn naar een baan. En wat blijkt? Maar liefst 22% van de baanzoekenden vindt een baan via zijn of haar netwerk. Dat ten opzichte van 12% die een baan kan vinden op een vacaturesite. Dubbele kans dus dat het met netwerken wel lukt. Maar hoe kun je dat het beste aanpakken?

Verzamelen maar!

Al van jongs af aan ben je bezig met het verzamelen van een netwerk. Eerst je vrienden en familie. En tijdens je studie komen hier wellicht docenten, klasgenoten, kennissen, opdrachtgevers en mensen uit het bedrijfsleven bij. Het is goed om je netwerk bij te houden, want je kunt deze mensen later nog hard nodig gaan hebben. Bijvoorbeeld wanneer je op zoek bent naar een baan. Niet alleen jij hebt een netwerk, ook de mensen uit jouw netwerk hebben een eigen netwerk. Snap je het nog? Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet. Hoe groter het netwerk, hoe meer kans op het vinden van de juiste personen die jou aan een baan of opdracht kunnen helpen. Netwerken is eigenlijk gewoon het praten met iemand anders. Je kunt jouw netwerk vrij eenvoudig in kaart brengen op LinkedIn.LinkedIn is een zakelijk platform waar je volop kunt netwerken. Zeer laagdrempelig en eenvoudig, want het kan gewoon vanachter je telefoon of computer. Durf je wat meer aan? Bezoek dan eens een netwerkborrel. Het is niet alleen gezellig, maar ook erg effectief.

Je zoekt een baan en nu?

Je hebt in deze blog al kunnen lezen hoe je een netwerk kunt opbouwen. Maar wat als je dan echt een beroep wilt doen op je netwerk, hoe pak je dat dan het beste aan? Eigenlijk vrij simpel. Een netwerk werkt alleen wanneer de ander zich voor jou wilt inzetten. Je moet ze hier natuurlijk wel van op de hoogte brengen.  Wanneer je op zoek gaat naar een baan is het wel belangrijk dat je weet naar wat voor baan je op zoek bent. Een goed verhaal is het halve werk, want zo maak je het voor jouw netwerk makkelijker om te zoeken. Zet voor jezelf op een rij wat je wel en niet wilt doen en wees hier duidelijk over.

Breng jouw netwerk op de hoogte
Het belangrijkste is natuurlijk om jouw netwerk op de hoogte te brengen. Wanneer ze weten dat jij op zoek bent naar een baan, dan kunnen zij voor je rondkijken of -vragen. Wellicht weten ze direct iets voor je. Ook LinkedIn is hiervoor een heel sterk platform. Niet alleen jouw netwerk is hierop te vinden, maar ook vele eigenaren van bedrijven en recruiters. Wanneer ze op zoek gaan naar een potentiële werknemer kijken ze vaak op LinkedIn. Je kunt jouw netwerk op de hoogte brengen door op je pagina te plaatsen dat je zoekende bent naar een nieuwe baan. Je kunt ook een mooie visual maken, want afbeeldingen doen het vaak goed op LinkedIn. Hier kun je dan een verkorte CV van maken en delen op je sociale media kanalen. Je zal zien dat er mensen zijn die graag in contact met jou willen komen of die wat tips voor je hebben.

Gerichter zoeken

Weet je precies wat je wilt? Dan kan het ook goed zijn om gericht te zoeken binnen je netwerk. Schrijf de mensen aan waaraan je denkt iets te hebben. Bijvoorbeeld iemand van een bedrijf waar jij graag zou willen werken of iemand uit dezelfde branche. Zitten er recruiters in je netwerk? Dan kun je die ook eens bellen of mailen. Genoeg kansen om door middel van netwerken aan een baan te komen. Het kan ook helpen om een verbinder aan te spreken. Op LinkedIn zitten er verschillende verbinders die gratis jouw bericht willen delen. Deze mensen hebben vaak een enorm bereik door duizenden contacten. Er zit vast wel iemand tussen die jou kan helpen. Heel veel succes, het gaat je vast lukken!

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Annemieke Avontuur

Recruiter
06 27181445
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer