Netwerk opbouwen

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan of opdracht? Misschien kan jouw netwerk daar wel een handje bij helpen. Netwerken is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Maar wat is het eigenlijk precies? Het komt er, bij netwerken, op neer dat je jouw contactenkring verder uitbreidt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de gelegde contacten warm blijft houden. Natuurlijk doe je dit met het idee dat je optimaal gebruik kunt maken van deze (nieuwe) contacten. Toch kan het best lastig zijn om een netwerk op te bouwen, want hoe doe je dat dan precies? In deze blog helpen we je daarmee graag op weg. Lees snel verder!

Waarom is een netwerk opbouwen belangrijk is?

Voordat we je gaan vertellen hoe je een netwerk opbouwt is het wellicht goed om te weten waarom het hebben van een netwerk zo belangrijk is. Ooit wel eens gehoord van de uitspraak: twee weten (of kunnen) meer dan één? In principe is netwerken het verzamelen en onderhouden van contacten die jou in je carrière op weg kunnen helpen. Ben jij bijvoorbeeld op zoek naar een baan of een nieuwe opdracht dan kan jouw netwerk daarbij helpen. Of ga je verhuizen en zoek je een klusser? Wellicht zit er een klusser in jouw netwerk of iemand die een goede klusser kent. Een netwerk biedt vele mogelijkheden. Ook kun je met je netwerk kennis en ervaringen uitwisselen. In principe heeft iedereen al een klein netwerk om zichzelf heen. Je vrienden, familie en kennissen behoren ook tot jouw netwerk.  Maar hoe leuk is het om nóg meer mensen om je heen te hebben?

Netwerken, hoe doe je dat?

Het kan best lastig zijn om een netwerk om je heen te verzamelen. Het is bij netwerken de bedoeling dat je kennis en ervaringen met elkaar deelt. Eigenlijk kun je overal netwerken. Zowel online als offline. Het is vrij simpel. Je stapt op iemand af, maakt een praatje en je wisselt een visitekaartje uit. Of je maakt een LinkedIn profiel aan. Zodra je een contact hebt gelegd, is het ook de bedoeling dat je deze warm blijft houden. Hoe je dit doet? Nou gewoon, regelmatig een berichtje sturen. Blijf altijd beleefd, ook als het een keer niet zo loopt als je had gehoopt.

Online netwerken

Een uitkomst aan netwerken is dat je het ook online kan doen. Gewoon vanachter je computer. Online netwerken houdt in dat je online contacten probeert te leggen met, voor jou, interessante mensen. Dé uitkomst voor iedereen die wilt netwerken. Dit kun je doen op speciale forums en websites, bijvoorbeeld LinkedIn. Het interessante aan online netwerken is dat je in contact kunt komen met mensen die je op straat niet snel tegen zal komen. Online is ook minder eng dan offline, want je hoeft niet op iemand af te stappen. De drempel ligt hierdoor veel lager.  Dit kan een goede stap zijn om mee te beginnen.  Ben je op zoek naar een baan of een afstudeeropdracht? Dan is LinkedIn echt ideaal door het grote bereik. Maar hoe kun je opvallen tussen al die mensen op LinkedIn? Plaats relevante content, like af en toe eens iets van je connecties of plaats een reactie. Het is niet alleen heel erg leuk, maar ook erg nuttig.

Offline netwerken

Zet je visitekaartjes alvast klaar, want bij offline netwerken ga je echt op pad. Breng bezoekjes aan speciale netwerkevents of andere gelegenheden waar je interessante contacten kunt leggen. Er zijn ook netwerkclubs waar je lid van kunt worden, zoals MKB Nederland. De kans is groot dat je op dat soort bijeenkomsten interessante mensen ontmoet. Netwerken kan in principe overal. Mocht je echt op pad gaan, let er dan op dat je er netjes uitziet. Een goede eerste indruk leggen is heel belangrijk.

Wie goed doet, die goed ontmoet

Ken je deze uitspraak al? Erg toepasselijk bij dit begrip. Het is bij netwerken namelijk niet de bedoeling dat je continu neemt. Sterker nog, dit kan ook slecht uitpakken. Een connectie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Door alleen maar te nemen zal je dit vertrouwen beschadigen. Je zult zien dat als je zelf ook geeft, de ander jou meer zal gunnen. Bij netwerken is het namelijk belangrijk dat je zowel geeft als neemt. Praat niet alleen, maar luister ook naar de ander. Elkaar op weg helpen. Dat is de juiste balans. Netwerken is in het begin een beetje spannend, maar je zal merken dat het ook heel erg leuk kan zijn.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Annemieke Avontuur

Recruiter
06 27181445
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer