Ben jij geboren tussen de jaren 1980 en 2000? Dan ben je een millennial. Een andere term die vaak voor deze groep wordt gebruikt is Generatie Y. Personen van Generatie Y zijn opgegroeid in het begin van een nieuw millennium, vandaar ook de naam. Deze periode staat vooral bekend om de grote technologische vooruitgang. Er wordt van alles geschreven over deze generatie. Ze zouden bijvoorbeeld lui, verwend en narcistisch zijn. Ook is uit een onderzoek van EenVandaag gebleken dat 6 op de 10 millennials veel stress ervaart. Hoe is dat te verklaren? En waar staat deze groep nog meer om bekend? Lees snel verder voor enkele kenmerken van deze generatie. Momenteel in dit Corona tijdperk ervaren mensen ook veel meer stress. De millennials vallen hier ook onder.
Vooroordelen
Als je zoekt naar kenmerken van Generatie Y stuit je op een waslijst aan vooroordelen. Ze zijn stront verwend, verwachten dat alles maar aan komt waaien en ze zijn veeleisend. Maar klopt dit wel? Daar zijn de meningen over verdeeld. Uit onderzoek is gebleken dat er enkele kenmerken zijn die deze generatie meer heeft dan andere generaties. Ze kunnen zich niet lang concentreren, zijn niet goed in afwachten en kunnen slecht tegen kritiek. Maar maakt dat deze groep dan echt verwend? Een deel van deze generatie is opgegroeid in de periode van de zwaarste financiële crisis. Er worden weinig vaste contracten uitgedeeld en door de slechte woningmarkt moeten ze vaak langer thuis wonen. Dus verwend? Niet echt.
Media
Het grootste kenmerk van deze generatie is toch wel dat ze zijn opgegroeid met technologie. Al op jonge leeftijd kreeg deze generatie te maken met mobiele telefoons en internet. Social media speelt hierbij een enorme rol in het leven van deze groep mensen. Uit onderzoek van Nielsen is gebleken dat 83% van de millennials naast hun telefoon slaapt. Onafscheidelijk! Deze generatie kan, doordat ze ermee opgegroeid zijn, goed omgaan met de nieuwste technologieën. Dit heeft helaas ook een keerzijde, want de druk om online te laten zien dat je een leuk leven hebt ligt hoog. Millennials zijn minder geïnteresseerd in traditionele media dan de vorige generatie.
Stress en burn-out
Een beetje stress kan natuurlijk geen kwaad, maar op een gegeven moment kan het je gaan opbreken. Zo erg dat je terecht kunt komen in een burn-out. Uit cijfers van het CBS is gebleken dat de meeste personen met burn-out klachten tussen de 25 en 35 jaar oud zijn, millennials dus. Misschien heb je het zelf ook wel eens ervaren of kun je jezelf met de volgende verklaring identificeren. Millennials hebben over het algemeen hoge verwachtingen van zichzelf. Zowel als het gaat om hun privéleven als op werkgebied. Het vinden van een grote liefde, carrière maken, bovengemiddeld verdienen en ga zo maar door. Dit zorgt voor veel druk. Daarnaast brengt 63% van de groep millennials, volgens onderzoek van Metro, wel eens een bezoekje aan de psycholoog.
Positief
Ondanks alle negatieve verhalen over millennials zijn er ook veel positieve punten te benoemen. Dit komt doordat ze verlangen naar groei, ontwikkeling en betere resultaten. Ze willen leren. Millennials zijn hierdoor een aanwinst voor bedrijven. Tijden veranderen en dus ook de mensen. Het is daarom ook logisch dat deze generatie anders aankijkt tegen bepaalde punten dan eerdere generaties. Manpower noemt ze de “work hard play hard” generatie. Dus al die vooroordelen kunnen er dan wel zijn, maar we zullen zien wat de toekomst brengt. Zeker de moeite waard om in de gaten te houden!