De kracht van een goede sollicitatie pitch

Stel dat je in een lift zou staan met de baas van het bedrijf waar jij dolgraag wilt werken. In de wandelgangen heb je gehoord dat hij op zoek is naar een nieuwe werknemer. Je hebt 30 etages de tijd om je verhaal te doen. Dit staat gelijk aan 1 à 2 minuten. Hij is een druk bezet man, dus dit is je enige kans. Weet je dan wat je allemaal zou zeggen om hem ervan te overtuigen dat jij geschikt bent voor zijn bedrijf? Is het antwoord op de laatste vraag nee? Lees dan snel verder! Het komt namelijk steeds vaker voor dat er tijdens een sollicitatiegesprek wordt gevraagd om te pitchen. Wat hier precies mee wordt bedoeld en wat de kracht is van een goede sollicitatie pitch, kun je lezen in deze blog!

 

Een sollicitatie pitch, wat is dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van een elevator pitch. Of misschien heb je er tijdens je studie wel eens een moeten geven. De inleiding beschreef het eigenlijk al. Een elevator pitch is een korte en krachtige presentatie waarin je iemand ergens van probeert te overtuigen. Het kan zijn dat je een idee wilt verkopen, bijvoorbeeld aan een potentiële klant. Maar het kan ook worden gebruikt om jezelf te verkopen. Aan een potentiële werkgever bijvoorbeeld. Dat laatste wordt een sollicitatie pitch genoemd. Wanneer je al eens op sollicitatiegesprek bent geweest, kun je jezelf vast nog wel herinneren wat er allemaal werd gevraagd. Tegenwoordig gaat het vaak anders. Een werkgever kan tijdens een sollicitatiegesprek aan jouw vragen om te pitchen. Je moet dan in een korte tijd de werkgever overtuigen van jou kracht en kwaliteiten.

Wat moet je vertellen?

In een goede sollicitatie pitch geef je antwoord op vier belangrijke vragen, namelijk:

 • Wie ben jij?
 • Wat zijn jouw kwaliteiten?
 • Waar ben je naar op zoek?
 • Wat is jouw toegevoegde waarde binnen het team en/of bedrijf?

Wanneer je voorbeelden aanhaalt maakt dit de pitch nog sterker. Je kunt namelijk wel vertellen dat je ergens goed in bent, maar bewijs het maar eens.

Goed oefenen!

Het is natuurlijk helemaal niet gek dat je dit niet allemaal zo vloeiend kunt opnoemen. Daar moet je over nadenken.  Zet het voor jezelf eens op een rijtje. Je begint met het opschrijven van kernwoorden en daarmee maak je een mooi verhaal waarin alle vragen aan bod komen. Maar met alleen goed opschrijven ben je er nog niet. Je kunt tijdens je sollicitatie pitch natuurlijk niet van je blaadje aflezen. Probeer het uit je hoofd te doen. Dat vergt veel oefenen, maar oefening baart kunst. Probeer dit hardop te doen en zet een timer aan. Zo kun je kijken hoelang je aan het praten bent. Houd het kort, maar zorg wel dat je de benodigde informatie hebt verteld.

Nog enkele tips

 1. Praat met passie en enthousiasme.
  Dit zorgt er niet alleen voor dat jouw gesprekspartner de aandacht erbij blijft houden, maar het geeft jou ook een positieve uitstraling.
 2. Benoem voorbeelden.
  Wanneer je tijdens je pitch enkele persoonlijke punten aanhaalt, zoals nevenactiviteiten die jij doet, krijgt de werkgever een beter beeld van jouw ervaring en kwaliteiten.
 3. Koppelen met de functie.
  Probeer met alles wat je zegt de koppeling te maken met de functie waarvoor je solliciteert. Ga dus geen onnodige dingen benoemen.
 4. Afsluiten met een vraag.
  Om het gesprek na de pitch te openen, kun je afsluiten met een leuke vraag. Deze vraag moet natuurlijk wel aansluiten op het verhaal wat jij net hebt verteld. Het houdt het gesprek aan de gang en geeft jou de mogelijkheid om dieper in gesprek te gaan met de werkgever.
 5. Een goede voorbereiding is het halve werk.
  Zorg dat je op alle mogelijke vragen een antwoord hebt bedacht. Zo kom je niet voor ongemakkelijke momenten te staan. Wanneer je dan ook nog eens goed hebt geoefend kan het eigenlijk niet meer misgaan. Niet té zenuwachtig zijn, het komt allemaal goed!

Wil je naast je studie ook een (bij)baan hebben?

Student Inhuren heeft een eigen vacaturebank. Hier staan (bij)banen speciaal voor studenten. Bekijk de mogelijkheden!

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer