Inschrijving KVK: 5 tips om rekening mee houden

Ben jij van plan om naast je studie aan de slag te gaan als freelancer? Dan ben je niet de enige. Het aantal freelancers in Nederland groeit, volgens cijfers van het CBS, met gemiddeld 45.000 per jaar. Sta jij op het punt om te starten als freelancer? Dan is het van belang om jezelf te gaan inschrijven bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Deze inschrijving is als rechtspersoon of onderneming in Nederland verplicht. In dit artikel delen wij 5 tips omtrent de inschrijving. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Het handelsregister

In het handelsregister van de KvK staan alle Nederlandse ondernemingen en rechtspersonen. Deze database is eigendom van de overheid. Iedereen die een onderneming start met als doel om winst te maken door zelfstandig goederen en/of diensten te leveren is verplicht om zichzelf in te schrijven. Zo heeft de overheid een goed overzicht van alle actieve ondernemers in Nederland. Het is daarnaast, voor iedereen, een waardevolle bron met informatie. Je kunt bijvoorbeeld achterhalen of een onderneming wel écht bestaat en niet failliet is. Dit kan, omdat gegevens uit het handelsregister openbaar zijn.

Tip 1: voorkom vervelende marketingacties: wanneer je ingeschreven staat bij het handelsregister zijn ook jouw gegevens (bedrijfsnaam, KvK-nummer, vestigingsnummer en adres) zichtbaar voor iedereen. Je kunt te maken krijgen met externe partijen die jou dingen willen aansmeren. Dit kun je voorkomen door je aan te melden bij het Bel-me-niet Register. Voor ongewenste post kun je jezelf ook aanmelden bij Postfilter.

Vergeet trouwens niet om een goede keuze te maken voor een zakelijke rekening. Bekijk hier een aantal partijen waar je een zakelijke rekening kan openen.

Een afspraak maken bij de KvK

Wanneer je plan helemaal rond is en je precies weet welke diensten je wilt gaan verlenen, kun je jezelf gaan inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je kunt hiervoor online een afspraak inplannen.

Tip 2: wees niet te laat met inschrijven: zorg dat je uiterlijk één week na het starten van je onderneming, ingeschreven staat bij de KvK. Hiermee voorkom je problemen met de belastingdienst.

Voorafgaand aan de afspraak moet je een online formulier invullen. Het is echt belangrijk dat je over alles goed hebt nagedacht, want je moet al best wel veel informatie doorgeven. Bijvoorbeeld hoeveel omzet je denkt te gaan draaien en hoeveel uur je van plan bent om te werken in je onderneming.

Tip 3: kies een nog niet gebruikte naam: wanneer je jezelf gaan inschrijven als freelancer (dus eenmanszaak) moet je ook een bedrijfsnaam aangeven. Dit is een belangrijk onderdeel waar je goed over na moet denken. Kies een naam die goed bij jou en je werkzaamheden past. Check van te voren of de naam nog beschikbaar is. Het kiezen van een naam kan best een lang proces zijn.

De afspraak

En dan is het tijd voor de afspraak. Dit kan best wel een spannend moment zijn. Zorg dat je een geldig legitimatiebewijs meebrengt naar de afspraak.

Tip 4: houd rekening met het inschrijfgeld: om je in te schrijven bij de KvK moet je eenmalig €50,- betalen. Daarnaast kun je een officiële uitdraai krijgen van je inschrijving voor €15,- Je kunt dit geld alleen middels een pin betaling voltooien.
Tip 5: verzamel informatie: voel je tijdens de afspraak niet bezwaard om vragen te stellen. Zo begin je helemaal voorbereid aan je nieuwe avontuur.

Wil je meer te weten komen? Kijk hier dan even voor meer informatie.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Rafael Tis

Recruiter
06 27231017
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer