Student
inhuren

evenement student inhuren

Indruk maken tijdens sollicitatiegesprek

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Dan kun je de volgende situatie vast goed inbeelden. Het is eindelijk zover. Je hebt een mooie cv gemaakt met een sterke motivatiebrief. Deze heb je verstuurd naar verschillende bedrijven waar jij graag zou willen werken. En dan krijg je een mailtje terug. Ditmaal geen afwijzing, maar een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Op dat moment kan jouw dag niet meer stuk. Je bent blij en enthousiast, want dit is jouw kans. De dagen verstrijken en de afspraak komt steeds dichterbij. Enthousiasme maakt steeds meer plaats voor nervositeit. Het besef dat dit dé kans is om de baan te bemachtigen brengt druk met zich mee. Je wilt het natuurlijk niet verpesten. Geen stress! Wij helpen je een handje. Met de volgende tips maak jij gegarandeerd een goede indruk tijdens je sollicitatiegesprek.

Het lijkt vanzelfsprekend

Een eerste indruk is in een paar seconden gemaakt. Zelfs wanneer jij je mond nog niet hebt opengetrokken kan het zijn dat het bedrijf al een indruk van je heeft gekregen. Voorafgaand aan het gesprek kun je al rekening houden met de volgende punten:

  1. 1. Op tijd komen: het lijkt vanzelfsprekend, maar toch komt het vaak voor dat de sollicitant te laat komt. Dit is echt een no-go. Het voorkomt jezelf veel stress door op tijd van huis te gaan. Liever  te vroeg komen dan te laat.
  2. 2. Passende kleding: in de meeste gevallen wordt er echt niet van je verwacht dat je in een maat- of mantelpak op gesprek komt. Zorg er echter wel voor dat je netjes gekleed gaat.
  3. 3. Kom verzorgd voor de dag: een passende outfit is niet alles, het gaat om het totaalplaatje.

De ontmoeting

Je komt op tijd aan op de locatie van het gesprek. je ziet er netjes uit en dan? Waar moet je dan op letten?

  1. 4. De handdruk: een handdruk zegt al veel over een persoon. Ga voor een recht uitstekende hand met gesloten vingers. Niet te hard, maar ook niet te slap. Denk er niet teveel bij na. Door corona is dit natuurlijk niet mogelijk
  2. 5. Glimlachen: je wilt een positieve en vriendelijke indruk maken, dus aan treurige of chagrijnige gezichten hebben we niet zoveel. Een té grote glimlach is nergens voor nodig, hou het natuurlijk!
  3. 6. Oogcontact: houd oogcontact tijdens de ontmoeting (en ook gedurende het gesprek). Doe je dit niet, dan kan je onzeker of onverschillig overkomen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zie je wat je allemaal al kunt doen, zonder dat het gesprek van start is? Dan nu het gesprek zelf, want hoe goed je de bovenstaande tips ook navolgt, de inhoud van het gesprek is bepalend voor de uitkomst. Gelukkig kun je voorafgaand aan het gesprek al het een en ander doen qua voorbereiding.

  1. 7. Bereid het gesprek voor: je kunt je vast inbeelden wat voor vragen ze je gaan stellen. Probeer dit thuis al op een rijtje te zetten. Je kunt dan alvast nadenken over de antwoorden. Wanneer er bijvoorbeeld aan je wordt gevraagd wat jouw kwaliteiten zijn. Zorg dan dat je deze van te voren al op een rijtje hebt voor jezelf. Vergeet ook niet te vertellen waar het uit blijkt dat jij deze kwaliteiten bezit door het noemen van relevante voorbeelden.
  2. 8. Verdiep je in de functie: wil jij een goede indruk maken tijdens het gesprek? Laat dan merken dat je jezelf hebt verdiept in het bedrijf en de functie. Probeer tijdens het gesprek jouw kwaliteiten te koppelen met de functie.
  3. 9. Ken je zwakke punten: ieder mens heeft naast kwaliteiten ook zwakke punten. Zorg dat je deze punten ook van jezelf weet. Dit is een vraag die ze vaak stellen. Breng het niet direct als zwakke punten, maar meer als punten die je zelf zou willen verbeteren. Dit komt positiever over.
  4. 10. Wees enthousiast: naast die glimlach kun je op meerdere manieren laten zien dat je enthousiast bent. Bijvoorbeeld door positieve woorden te gebruiken tijdens het gesprek.

Ook nog belangrijk

Met bovenstaande tips kom je hopelijk al een heel eind. Als afsluiter nog enkele tips die je kunt toepassen tijdens het gesprek.

  1. 11. Luister actief: probeer, in alle spanning, goed te luisteren naar wat de ander zegt. Actief luisteren is net zo belangrijk als de rest van het gesprek. Neem hierbij een goede houding aan. Gekruiste armen geven een gesloten indruk, dus probeer dat te vermijden. Blijf oogcontact houden.
  2. 12. Toon belangstelling: stel vragen tijdens het gesprek. Hiermee toon je belangstelling in het bedrijf en degene met wie jij een gesprek hebt.
  3. 13. Rustig blijven: raak niet in paniek wanneer het gesprek mis lijkt te gaan of wanneer je even niet weet wat je moet zeggen. Denk rustig na en probeer dan zo goed mogelijk antwoord te geven op een vraag. Weet je het antwoord even niet? Vraag dan of je hier later op terug mag komen of er even over mag nadenken. Je kunt beter eerlijk zijn dan dat je een antwoord geeft waar je later spijt van krijgt.
  4. 14. Een goede afsluiting: sluit het gesprek goed af. Dit is immers je laatste kans om nog indruk te maken. Je kunt bijvoorbeeld nog een sterke vraag stellen of een leuk onderwerp aansnijden om over te praten. Dit laat zien dat je interesse hebt in het bedrijf. Daarnaast helpt het de ander om jou te herinneren. Vergeet de ander ook niet te bedanken voor de tijd en (indien van toepassing) voor het leuke gesprek.

Ben je opzoek naar een (bij)baan?

Student Inhuren heeft ook een vacaturebank speciaal voor studenten. Bekijk de mogelijkheden, want wellicht zit er voor jou wat tussen!

Een student inhuren? 

Ben je op zoek naar een medewerker? Dan kan je via Studentinhuren.nl een student of uitzendkracht inhuren voor zowel vacatures, opdrachten én projecten.