Hoe zet je jouw stage om in een vaste baan?

Heb jij een leuke stageplek waar je heel graag wil blijven werken na je stage? Dat klinkt misschien onmogelijk, maar dat is het niet. In de helft van alle gevallen krijgt een student een baan aangeboden na het afronden van een stage. Je hebt dit grotendeels zelf in de hand. Een geslaagde stage is de meest efficiënte sollicitatie. In deze blog geven we 5 tips waarmee je de kans op een vaste baan verhoogt. Benieuwd hoe jij je stage kunt omtoveren in een baan? Lees dan snel verder!

Een goede indruk maken

Alles draait om het maken van een goede eerste indruk. Dit begint al bij het versturen van je sollicitatiebrief en CV. Hier mogen natuurlijk geen fouten inzitten. Ben jij aangenomen als stagiaire? Zorg dan dat je een positieve en enthousiaste houding aanneemt. Als stagiaire word je goed in de gaten gehouden door je werkgever. Dit werkt in jouw voordeel wanneer jij een goede indruk achterlaat. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je jouw taken goed uitvoert. Zorg dat je er representatief uitziet.

Toon initiatief

Om een goede indruk te maken is het belangrijk om altijd net dat stapje meer te geven. Werk net iets langer of harder dan wat er van je wordt verwacht. Initiatief nemen is hierbij belangrijk. Daarmee laat je zien dat je gedreven bent en niet bang bent om je ideeën te delen. Vraag zelf of er nog extra taken zijn die jij kunt oppakken of kom met een goed voorstel. Deze actieve en nieuwsgierige houding zal opvallen bij je werkgever en collega’s. Ze zien dat jij bereidt bent om hard te werken. Dat willen ze natuurlijk graag behouden.

Wees nieuwsgierig

Nieuwsgierigheid is een goede eigenschap waarmee je het ver kan schoppen. Je laat hiermee zien dat je het leuk vindt om nieuwe dingen te leren en jezelf te ontwikkelen. Ben je benieuwd hoe bepaalde dingen werken of hoe jouw stagebedrijf tegen sommige zaken aankijkt? Vraag hier dan vooral naar. Door de juiste vragen te stellen, doe je kennis op. En kennis is macht. Je nieuwsgierigheid zal gewaardeerd worden. Let er wel op dat je hier niet te ver in gaat, want dat kan tot irritaties lijden.

Netwerken

Stel je open richting je collega’s. De lunchpauze is hier het perfecte moment voor. Ook tijdens borrels kun je je slag slaan. Sla vooral de senior managers niet over. Zij zijn meestal doorslaggevend in de beslissing of het bij een stage blijft of niet. Toon interesse in de anderen en stel vragen. Je hoeft niet té erg je best te doen. Dit komt niet oprecht over. Nog een extra tip: praat nooit negatief over je baas in het bijzijn van collega’s. Ook niet als zij dat wel doen. Je weet nooit bij wie het terecht komt.

Vraag om feedback

Laat zien dat je open staat voor kritiek. Werkgevers zijn op zoek naar mensen die bereid zijn om te leren. Vraag regelmatig om feedback. Zo weet je of er nog verbeterpunten zijn of dat het allemaal goed gaat. Maar, overdrijf niet. Té vaak om feedback vragen wekt de indruk dat je onzeker bent. Laat ook zien dat je onafhankelijk kunt werken.

Ga voor de baan

Waarom zou je zelf niet aangeven dat het je leuk lijkt om na je stage bij het bedrijf aan de slag te gaan. Vooral als je zeer positief over je zijn. Vraag of er momenteel vacatures openstaan en waar je kunt reageren. Ook als je niet meteen een baan krijgt is het goed om in contact te blijven met je stagebegeleider. Een stagiaire is immers al ingewerkt, dus grote kans dat je na een tijdje toch een aanbod krijgt. Je weet nooit wat je in de toekomst nog voor elkaar kunt betekenen.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op met onze accountmanager

Annemieke Avontuur

Recruiter
06 27181445
support@student-inhuren.nl

Ook interessant voor jou:

Een goede wervingsstrategie voor bedrijven
Lees meer
Het belang van een prettige werkomgeving
Lees meer
Effectieve teamcommunicatie
Lees meer
Teambuilding activiteiten
Lees meer